Kritikk av at kronprinsbarna begynner på privatskoler

NY SKOLE: Prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus i aksjon under en fotballkamp på Skaugum mandag. Tirsdag ble det kjent at begge barna begynner på privatskole til høsten 
(Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix)
NY SKOLE: Prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus i aksjon under en fotballkamp på Skaugum mandag. Tirsdag ble det kjent at begge barna begynner på privatskole til høsten (Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix)

Både Unio-leder Anders Folkestad og Arbeiderpartiets Martin Kolberg er svært kritiske til at kronprinsbarna tas ut av den offentlige skolen for å begynne på privatskoler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ble det kjent at prinsesse Ingrid Alexandra (10) og prins Sverre Magnus (8) bytter skole fra Jansløkka i Asker til henholdsvis Oslo International School (OIS) på Bekkestua og Montessoriskolen.

OIS er en av de dyreste privatskolene i landet, og etter ett år vil kronprinsparet ha betalt over 200.000 kroner til skolen.

– Inntil nå har jeg alltid uttalt meg veldig positivt om kongehuset og kronprinsparet. Grunnen til det er at de har opptrådt ryddig og folkelig. Men det jeg nå får vite om at de skal ha barna på privatskole, er et meget tydelig skritt bort fra folkelighet og et skritt i retning avvikling av monarkiet, sier Martin Kolberg til VG.

– Hvis kongehuset ikke beholder sin folkelighet, er det et skritt mot avvikling av monarkiet. Å sende barna sine på privatskole er det ingen grunn til i Norge, legger stortingsrepresentanten til.

Les også: Trygve Hegnar mener kronprinsparet opptrer som tiggere

– Feil signal

– Kronprinsparet har vist et aktivt samfunnsengasjement, og i den sammenhengen er det naturlig å spørre om de har tenkt over de signalene de sender ut, sier Unio-leder Anders Folkestad til NTB.

Han trekker fram at dette kan signalisere at private skoler er bedre enn de offentlige, at en må gå på internasjonal skole for å lære seg engelsk og at det er greit å frakte barna til skoler langt unna deres lokale miljø.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil ikke kommentere signalene skolebyttet sender, men statsminister Erna Solberg (H) sier at kronprinsparet står fritt til selv å velge skole for sine barn.

– Som alle andre foreldre i Norge står kronprinsparet fritt til å velge den skolegangen for sine barn som de mener er best, skriver Solberg i en epost til NTB.

Les også: Sandberg anklager kronprinsparet for å være venstrevridd

Fornøyd med offentlig

Kronprinsparet understreker at de er svært fornøyd med Jansløkka:

– Vi er takknemlige for de fine årene som våre barn har hatt på Jansløkka skole i Asker, uttaler de til NTB via kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet.

– For prinsesse Ingrid Alexandra innebærer hennes rolle at det er viktig at hun får en grunnleggende kompetanse i å tenke og snakke på engelsk, påpeker de via Hagen.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit understreker at skolebyttene er valg de som foreldre har tatt ut fra hva de mener er best for akkurat deres barn.

Les også: Mette-Marit: – Ingen av mine venner visste at min far var alkoholiker

Skal tenke engelsk

Prinsessen Ingrid Alexandra avslutter denne uka fjerde klasse, mens prins Sverre Magnus er ferdig med tredje trinn.

Ved den internasjonale skolen på Bekkestua bekrefter de at prinsessen er tatt opp på vanlige vilkår. Det innebærer at hun skal ha betalt skolens søknadsgebyr på 2.500 kroner og et engangsregistreringsgebyr på 15.000 kroner. Skolepenger for skoleåret 2014-2015 er ifølge hjemmesiden 187.500 kroner.

– Vi følger den norske læreplanen i norskfaget, mens det øvrige fagtilbudet følger internasjonalt rammeverk, sier skoleleder Janecke Aarnæs.

På grunnskolen innebærer det at prinsessen vil følge International Primary Curriculum (IPC), som er standard ved svært mange internasjonale skoler verden over.

Les også: Jens Høvgaard: - Mette-Marit er hyklersk

En av de andre

Den internasjonale skolen er i utgangspunktet etablert som et tilbud for utenlandske familier med midlertidig arbeidsopphold i Norge, og de fleste elevene ved skolen er utenlandske.

– Rundt 30 prosent av elevene er fra familier permanent bosatt i Norge, sier Aarnæs.

Hun understreker at prinsesse Ingrid Alexandra vil bli behandlet akkurat som de andre elevene ved skolen.

Skolen har elever fra 3 til 19 år, fra barnehagenivå til de kan ta eksamen på IB-linjen for videregående.

Les også: Kronprinsessen blir 40 år - med folket i ryggen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus