Politiet ser på gamle konflikter etter imam-angrep

Politiet etterforsker tidligere konflikter rundt moskeen Central Jamaat Ahle-Sunnat etter drapsforsøket på imam Nehmat Ali Sjah, men presiserer at de holder alle muligheter åpne i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjah ble angrepet gjentatte ganger med en spiss gjenstand utenfor hjemmet sitt i Motzfeldsgate på Grønland i Oslo i 23-tiden mandag kveld.

Skadene ble i går kveld omtalt som livstruende, men imamen var tirsdag utenfor livsfare og han ble tirsdag ettermiddag skrevet ut fra sykehuset. Han skal være i stand til å bli avhørt av politiet senere.

Under en pressekonferanse tirsdag sier seksjonssjef Grete Lien Metlid ved Oslo politidistrikts seksjon for vold og seksualforbrytelser at politiet ikke vet hva som er motivet for det brutale angrepet og holder alle muligheter åpne i etterforskningen.

Trusler og vold

Det har vært flere konflikter og hendelser knyttet til moskeen. I mars 2006 ble fire mennesker skadd etter at syv personer utstyrt med kniv og balltre tok seg inn i moskeen under fredagsbønnen og gikk til angrep.

Se også: Sterkt preget moské etter angrep på imam

I september i fjor ble det kjent at Islamsk Råd politianmeldte tre trusselepisoder mot norske moskeer, en av dem var knyttet til Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen.

Les også: – Imamen angrepet eller muslimene angrepet?

– Politiet er godt kjent med tidligere episoder og trusler, og dette vil selvfølgelig være en del av etterforskningen, sier Metlid til NTB.

– Men vi har ingen grunn nå til å peke på dette som forklaringen eller motiv i denne saken, presiserer Metlid. Politiet ikke er kjent med om Sjah nylig er blitt truet, sier hun.

Hatkriminalitet

Metlid sier politiet heller ikke utelukker at Sjah kan ha blitt utsatt for hatkriminalitet fra høyreekstreme.

– Dette er en del av etterforskningen. Vi kan ikke peke på at dette er forklaringen, men vi må ta høyde for at det som skjedde har en tilknytning til hans rolle som imam, sier hun.

Bakgrunn: Politiet etterforsker drapsforsøk på imam i Oslo

Finlandshette

Metlid sier politiet allerede har sikret seg flere interessante spor og opplysninger i saken, blant annet er det innhentet videoopptak fra området.

Det er gjort en observasjon av en person i hvit finlandshette knyttet til angrepet, men politiet utelukker ikke at det kan være snakk om flere gjerningspersoner.

– Vi vil ikke være helt fastlåst på dette, og vi ber om at publikum tar kontakt med politiet med alle de observasjoner og informasjon de har, enten fra området, men også generelt til hva dette kan være for noe, sier Metlid.

Les også: Norsk-vietnameser funnet drept i P-hus i Oslo

Mann funnet drept

Bare timer etter angrepet på imamen ble en mann funnet drept i et garasjeanlegg på Grønland, bare rundt 300 meter fra stedet hvor Sjah ble angrepet. Politiet har ingen holdepunkter for å tro at det er en sammenheng mellom sakene. Politiet tror det den døde er en norsk-vietnameser med tilhørighet i Oslo-området.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus