– Imamen angrepet eller muslimene angrepet?

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV-politiker Akhtar Chaudhry mener det er viktig med en rask oppklaring av angrepet på imamen ved Norges største moské i natt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Norges største moské:
  • Menigheten Central Jamaat Ahle-Sunnat er med rundt 5.000 medlemmer den største i Norge.
  • Menigheten åpnet i 2006 ny moské i Motzfeldts gate i Oslo med plass til 2.500 personer.
  • Imam Nehmat Ali Shah ble mandag kveld sendt til sykehus med alvorlige skader etter å ha blitt angrepet på åpen gate utenfor sitt hjem.
  • I mars 2006 ble fire personer sendt til legevakt etter å ha blitt angrepet av syv personer som tok seg inn i moskeen under fredagsbønnen. Tre måneder senere var rundt 100 personer involvert i bråk etter at en mann brøt besøksforbudet til moskeen.
  • Intern maktkamp har blitt trukket frem som mulig årsak til de to episodene fra 2006, og en flere år gammel strid mellom to storfamilier skal ligge bak.

(Kilder: Central Jamaat Ahle-Sunnat, Wikipedia, Aftenposten, NTB)

«Imamen angrepet eller muslimene angrepet?» skrev Chaudhry på Twitter tirsdag morgen, etter angrepet på imam Nehmat Ali Shah på Grønland i natt.

– Når en mann som er et viktig symbol for det muslimske fellesskap angripes, kan det oppfattes som et angrep på fellesskapet, sier Akhtar Chaudhry til ABC Nyheter.

Han håper derfor politiet raskt finner gjeringsmannen.

– Som mange andre gjør jeg meg jo noen tanker om hvem som kan stå bak. Angrepet kan være rasistisk motivert eller det kan være en gammel feide som har blusset opp igjen, det vet vi ikke. Men det er viktig å få en rask avklaring slik at man slipper disse spekulasjonene, sier Chaudhry.

Bakgrunn: Imam alvorlig skadd etter økseangrep i Oslo

Miljøet reagerer

Imam Nehmat Ali Shah er hovedimam ved Central Jamaat-e Ahl-e Sunnatvar, og var på vei hjem fra kveldsbønn da han ble angrepet og påført livstruende skader.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var Nehmat Ali Shah fra moskeen på Grønland som ble angrepet sent mandag kveld. Arkivfoto: Morten Holm (Scanpix)Det var Nehmat Ali Shah fra moskeen på Grønland som ble angrepet sent mandag kveld. Arkivfoto: Morten Holm (Scanpix)

– Dette er en svært tragisk hendelse. Mine tanker går til familien, sier Akhtar Chaudhry.

Hadia Tajik, leder i justiskomiteen, reagerer også sterkt på angrepet.

«Djupt sjokkerande å høyre om angrepet på imam Nehmat Ali Shah i går kveld. Varme tankar til han og dei som står han nær», skrev hun på Twitter tirsdag morgen.

Les også: Mistenkelig dødsfall i Oslo

Samfunnsdebattant og islam-kommentator Mohammad Usman Rana sier det er vanskelig å vite hvem som kan stå bak angrepet på imamen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trist å høre om knivangrepet mot imam Nehmat Shah. Vanskelig å vite hvem det kan være, kan både være hatkrim og interne konflikter, skriver Rana, som for tiden skriver bok om islam i Norge.

Shoaib Sultan, rådgiver i Antirasistisk Senter og lokalpolitiker for Miljøpartiet de Grønne, reagerer på angrepet i samme ordelag som Tajik på sin Twitter-konto.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterlyser mann i joggebukse

Politiet har sikret seg opptak fra overvåkingskamera i området hvor imamen ble angrepet og har startet avhør av vitner.

– Vi har sikret spor og leter etter en gjerningsmann som løp fra stedet. han hadde grønn og sort jakke, sier operasjonsleder Rune Ullsand i Oslo politidistrikt til Aftenposten.

Gjerningspersonen skal også ha vært iført en svart joggebukse med hvite striper og grå sko.

Tirsdag morgen jakter politiet fremdeles på gjerningsmannen, de har blant annet tatt i bruk hundepatruljer i letingen.

Politiet i Oslo etterforsker nå saken som et drapsforsøk.