Her blir ISIL slått tilbake i Syria:

Kurdere har opprettet en fredelig plett i Syria – selvstyrte Rojava

ROJAVA-POLITIKERE: – Vi har gjenopprettet fredelig sameksistens mellom folkeslag og har slått tilbake ISIL-ekstremistene, men er fullstendig isolert. Nå må Norge hjelpe oss, sier Issa Hanna (til venstre), Saleh Geddo og Abdulkarim Omar. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
ROJAVA-POLITIKERE: – Vi har gjenopprettet fredelig sameksistens mellom folkeslag og har slått tilbake ISIL-ekstremistene, men er fullstendig isolert. Nå må Norge hjelpe oss, sier Issa Hanna (til venstre), Saleh Geddo og Abdulkarim Omar. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)

Omgitt av ISIL, Assad-styrker og al-Qaida har kurderne opprettet sitt selvstyreområde i Syria. Det er så godt beskyttet at 250.000 flyktninger har strømmet til. Nå er Rojava-politikere i Norge for å be om støtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kurdere i fire land

Spredt: Kurdere er et folkeslag som i hovedsak er spredt over fire land, Irak, Iran, Syria og Tyrkia. De 45 millioner kurdere har lenge kjempet for enten indre selvstyre eller en egen nasjon.

Kontroll: I det krigsherjede Syria er 4 av landets 23 millioner innbyggere, kurdere. De har kontrollen over deler av Nord-Syria, og har slått tilbake angrep fra den mye omtalte, ytterliggående islamistiske ISIL-styrken. Her er det mye fredeligere enn i store deler av Syria.

Erklæring: I januar 2014 erklærte kurderne og noen andre folkegrupper i denne regionen, kalt Rojava, selvstyre. Rojava er delt opp i tre kantoner, Cezire, Kobane og Efrin. Områdene grenser mot Tyrkia i nord og det stadig mer suverent kurdiskstyrte nordområdet i Irak. Men de tre kantonene er ikke sammenhengende. Det skaper problemer fordi områene mellom dem kontrolleres av regjeringsstyrker, ISIL og ulike opposisjonsgrupper.

Uro og motstand: De ferske myndighetene i Rojava oppfatter verken Tyrkia eller den kurdiske ledelsen i Nord-Irak som vennligsinnede. De anklager Tyrkia får å støtte bander som har startet en bølge av væpnede angrep mot Folkets Forsvarsstyrker, YPG.

Olje og vann: Rojava rår over mange olje- og gassbrønner, og har bedre tilgang på vann enn andre områder i regionen.

(Kilde: Kurdistan National Congress, KNK.)

Ikke hørt om Rojava? Det er en ny selvstyrt delstat i borgekrigsherjede Syria, opprettet av kurdere for seg og andre folkegrupper som lever i fred med hverandre.

Mandag møtte ABC Nyheter politikere fra Rojava som er i Oslo for å samle støtte, utenriksminister Saleh Geddo, regjeringstalsmann dr. Abdulkarim Omar, samt Issa Hanna - representant for den Den Assyriske Union.

Etter flere års forberedelser erklærte Rojava seg i januar som et selvstyrt område med regjering og lovgivende forsamling som har til oppgave å utlyse valg.

Fra sine tre geografisk atskilte kantoner har Rojava klart det den irakiske hæren ikke gjorde; å slå tilbake en rekke angrep fra den ytterliggående islamistgruppa ISIL.

Innad samler de ulike folkegrupper og religioner i fredelig sameksistens.

Vil ha tilbake sameksistensen

– Vi forsvarer alle etniske grupper - kurdere, assyrere, arabere - uansett hvilken religion de tilhører. Hos oss kan de leve fredelig sammen, sier utenriksminister Geddo.

– For første gang i Syria er tre språk offisielt anerkjent i vår største kanton, Cezire, legger han til.

Det er kurdisk, arabisk og arameisk.

– I tusener av år har alle etniske grupper levd sammen i fred i Syria. Bath-partiet skapte splittelse og konflikt. Vi ønsker å komme tilbake til slik det var i historien, sier Issa Hanna, som er kristen og representerer Assyrisk Union.

Les også: USA vurderer droneangrep mot Irak

Vil dele Syria i kantoner

– Jeg vil understreke at erklæringen om selvstyre ikke er noen trussel mot et enhetlig Syria, sier Abdulkarim Omar.

– Vi regner oss som en del av Syria. Den modellen vi har erklært, at alle grupper skal få delta på demokratisk vis, er den modellen vi ønsker for Syria. Alle etniske grupper og religioner skal få delta på like fot, sier han.

– Etter erfaringen vi har med en sterk sentralmakt i Syria, ønsker vi en modell med kantoner hvor alle kan styre seg selv, sier Omar.

Saken fortsetter under bildetHer er Rojava: De tre gule feltene er Rojavas tre kantoner. Grå felt: ISIL. Grønne felt: Andre opposisjonsgrupper. Rosa felt: Regjeringskontrollert. Kilde: Wikipedia.Her er Rojava: De tre gule feltene er Rojavas tre kantoner. Grå felt: ISIL. Grønne felt: Andre opposisjonsgrupper. Rosa felt: Regjeringskontrollert. Kilde: Wikipedia.


– Irak blir til tre stater

– Hvordan kan det ha seg at dere slår ISIL, mens den irakiske, store hæren taper for deres underlegne styrker?

– ISIL er ikke sterkere enn den irakiske hæren. Områdene Mosul og Tikrit er blitt ofre for konflikten mellom shia- og sunnimuslimer. Offiserene har gitt seg uten å gå til krig mot ISIL. Befolkningen er sunnimuslimer og ville ha støtte mot det shiadominerte regimet i Irak, svarer Saleh Geddo.

– Jeg tror Tyrkia og Saudi Arabia har støttet ISIL, legger han til.

Også avisen AlMonitor rapporterer om anklagene om at Tyrkia støtter ISILs krigføring.

– ISIL vil slå sammen deler av Irak og Syria og danne et islamsk kalifat. I dag kriger alle mot hverandre. Jeg tror Irak blir delt i tre: En shiamuslimsk-, en sunnimuslimsk- og en kurdisk stat, sier Geddo.

Les også: Offensiven i Irak berører hele regionen

Omringet og isolert

Det oljerike selvstyreområdet Rojava rår over 45.000 soldater og 15.000 politifolk, men har det ikke lett.

– Vi er blitt fullstendig isolert etter at ISIL vant sine store, nye områder i Irak, forteller de tre.

De reiste ut på sin europaturné gjennom den eneste åpne grenseovergangen Rojava rådde over, til Irak. Nå er også den stengt etter at ISIL tok kontrollen der. Rojava-politikerne rister derfor rådville på hodet når ABC Nyheter spør hvordan de skal komme seg hjem igjen.

Rundt de tre enklavene Rojava kontrollerer, hersker ISIL og andre ytterliggående grupper, samt regjeringsstyrkene til Assad. I nord grenser de tre kantonene til Tyrkia, som har sperret grensene. I nordøst rår deres kurdiske brødre i den selvstyrte delen av Irak - men heller ikke de vil slippe Rojava-folket inn.

Les også: Kurdere har tatt grenseovergang mellom Syria og Irak

Har kriget seg til våpen fra ISIL

– Hvorfor stenger kurdere i Irak for dere kurdere fra Rojava?

– Fordi tyrkiske myndigheter presser kurderne veldig i dette området, som er under Massoud Barzani, svarer Saleh Geddo.

– Alle de tre andre landene med kurdisk befolkning, Iran, Tyrkia og Irak er enige om blokade mot oss. Vi får ingen hjelp fra Vesten heller, selv om vi kjemper mot de ekstremistiske gruppene, legger Geddo til.

– Hvordan får dere økonomien til å gå rundt, og hvor kommer våpnene deres fra?

– Våpen skaffer vi på tre måter: Vi har overtatt våpen der regimet har trukket seg tilbake. Vi har vunnet våpen fra ISIL. Og en del kjøper vi selv, svarer Geddo.

Rikest, men får ikke solgt olje

– Vårt område er det rikeste i Syria. Vi har olje. Og jordbruket går ganske bra, forteller Geddo.

Shell har operert mange olje- og gassbrønner i det som nå er Rojava, og eksportert via 600 kilometer lange rørledninger. Under dagens omstendigheter kan ikke Rojava eksportere olje.

– Olje selger vi bare internt. Nå kan vi ikke selge ut. For vi er blokkert, sier Geddo og legger oppgitt til:

– Vi får ingen hjelp av det internasjonale samfunnet selv om vi kjemper mot de ekstremistiske gruppene.

Tar mange flere flyktninger enn Norge

Tirsdag ettermiddag møter delegasjonen Utenriksdepartementet, og de har også møtt Norsk Folkehjelp og andre i håp om at noe av bistanden som går til Syria, også kan kanaliseres til dem.

Mens Norge har påtatt seg å ta imot 1000 kvoteflyktninger fra Syria, og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) har sendt ut instruks om at de som skal hentes hit heretter ikke må ha skader av betydning, har vesle og isolerte Rojava til nå fått 250.000 flyktninger å ta hånd om.

Les også: Regjeringen sier nei til syriske bombeofre

– Hvordan står det til med skole- og helsevesen hos dere?

– Dette er vanskelig å få til. Vi er avstengt. Vi har mange prosjekter for skoler, veier, helse og vann. Men vi får ikke gjennomført dem nå, svarer Abdulkarim Omar.

Det gjør ikke saken letter at ISIL har hatt kontroll med Rojavas viktigste vannkilde, i en del av Kobane som Rojava ikke rår over, i ett år.

Onsdag morgen stiller Rojava-politikerne på et seminar i Stortinget arrangert av SVs stortingsgruppe.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:56 Rakettangrep nær amerikansk ambassade19:55 Håpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05 Spansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43 Forsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20 Folkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58 Solskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48 SAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38 Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02 Lindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02 Mellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48 – Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24 Auschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57 Olsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54 Virusutbruddet øker i omfang15:47 Mot snøfri rekord i Oslo14:48 Suverene Riiber har VM-planen klar14:47 Lundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36 200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05 Høyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44 Vinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28 Klæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20 Appelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11 Thingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35 Snøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21 Høie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16 UD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58 Listhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55 Lucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45 Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30 Tore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03 – Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53 Sovende mann berget ut av brennende bil09:53 Kim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29 Rødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24 Stor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05 At samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42 Fjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08 Kun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05 Politiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30 Sundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02 Dødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54 Mann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13 Mons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02 Operaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:34 Godstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05 Bilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35 Treåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35 Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04 Morales ber om et fritt og rettferdig valg03:30 Hareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39 Mann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16 FN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50 Brexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13 Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12 Rekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro
Siste nytt
19:56VerdenRakettangrep nær amerikansk ambassade19:55VerdenHåpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05SportSpansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43Helse og livsstilForsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20NorgeFolkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58SportSolskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48ReiseSAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38VerdenPalestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02SportLindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02NorgeMellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48Norge– Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24VerdenAuschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57SportOlsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54VerdenVirusutbruddet øker i omfang15:47NorgeMot snøfri rekord i Oslo14:48SportSuverene Riiber har VM-planen klar14:47SportLundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36Helse og livsstil200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05PolitikkHøyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44NorgeVinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28SportKlæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20SportAppelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11SportThingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35NorgeSnøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21NorgeHøie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16ReiseUD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58PolitikkListhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55SportLucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45VerdenDødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30SportTore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03Verden– Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53NorgeSovende mann berget ut av brennende bil09:53VerdenKim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29PolitikkRødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24NorgeStor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05KulturAt samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42NorgeFjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08VerdenKun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05NorgePolitiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30SportSundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02VerdenDødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54NorgeMann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13SportMons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02VerdenOperaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:34NorgeGodstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05SportBilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35NorgeTreåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35VerdenIran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04VerdenMorales ber om et fritt og rettferdig valg03:30NorgeHareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39NorgeMann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16VerdenFN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50VerdenBrexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13ReiseVellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12NorgeRekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus