Her blir ISIL slått tilbake i Syria:

Kurdere har opprettet en fredelig plett i Syria – selvstyrte Rojava

ROJAVA-POLITIKERE: – Vi har gjenopprettet fredelig sameksistens mellom folkeslag og har slått tilbake ISIL-ekstremistene, men er fullstendig isolert. Nå må Norge hjelpe oss, sier Issa Hanna (til venstre), Saleh Geddo og Abdulkarim Omar. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
ROJAVA-POLITIKERE: – Vi har gjenopprettet fredelig sameksistens mellom folkeslag og har slått tilbake ISIL-ekstremistene, men er fullstendig isolert. Nå må Norge hjelpe oss, sier Issa Hanna (til venstre), Saleh Geddo og Abdulkarim Omar. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)

Omgitt av ISIL, Assad-styrker og al-Qaida har kurderne opprettet sitt selvstyreområde i Syria. Det er så godt beskyttet at 250.000 flyktninger har strømmet til. Nå er Rojava-politikere i Norge for å be om støtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kurdere i fire land

Spredt: Kurdere er et folkeslag som i hovedsak er spredt over fire land, Irak, Iran, Syria og Tyrkia. De 45 millioner kurdere har lenge kjempet for enten indre selvstyre eller en egen nasjon.

Kontroll: I det krigsherjede Syria er 4 av landets 23 millioner innbyggere, kurdere. De har kontrollen over deler av Nord-Syria, og har slått tilbake angrep fra den mye omtalte, ytterliggående islamistiske ISIL-styrken. Her er det mye fredeligere enn i store deler av Syria.

Erklæring: I januar 2014 erklærte kurderne og noen andre folkegrupper i denne regionen, kalt Rojava, selvstyre. Rojava er delt opp i tre kantoner, Cezire, Kobane og Efrin. Områdene grenser mot Tyrkia i nord og det stadig mer suverent kurdiskstyrte nordområdet i Irak. Men de tre kantonene er ikke sammenhengende. Det skaper problemer fordi områene mellom dem kontrolleres av regjeringsstyrker, ISIL og ulike opposisjonsgrupper.

Uro og motstand: De ferske myndighetene i Rojava oppfatter verken Tyrkia eller den kurdiske ledelsen i Nord-Irak som vennligsinnede. De anklager Tyrkia får å støtte bander som har startet en bølge av væpnede angrep mot Folkets Forsvarsstyrker, YPG.

Olje og vann: Rojava rår over mange olje- og gassbrønner, og har bedre tilgang på vann enn andre områder i regionen.

(Kilde: Kurdistan National Congress, KNK.)

Ikke hørt om Rojava? Det er en ny selvstyrt delstat i borgekrigsherjede Syria, opprettet av kurdere for seg og andre folkegrupper som lever i fred med hverandre.

Mandag møtte ABC Nyheter politikere fra Rojava som er i Oslo for å samle støtte, utenriksminister Saleh Geddo, regjeringstalsmann dr. Abdulkarim Omar, samt Issa Hanna - representant for den Den Assyriske Union.

Etter flere års forberedelser erklærte Rojava seg i januar som et selvstyrt område med regjering og lovgivende forsamling som har til oppgave å utlyse valg.

Fra sine tre geografisk atskilte kantoner har Rojava klart det den irakiske hæren ikke gjorde; å slå tilbake en rekke angrep fra den ytterliggående islamistgruppa ISIL.

Innad samler de ulike folkegrupper og religioner i fredelig sameksistens.

Vil ha tilbake sameksistensen

– Vi forsvarer alle etniske grupper - kurdere, assyrere, arabere - uansett hvilken religion de tilhører. Hos oss kan de leve fredelig sammen, sier utenriksminister Geddo.

– For første gang i Syria er tre språk offisielt anerkjent i vår største kanton, Cezire, legger han til.

Det er kurdisk, arabisk og arameisk.

– I tusener av år har alle etniske grupper levd sammen i fred i Syria. Bath-partiet skapte splittelse og konflikt. Vi ønsker å komme tilbake til slik det var i historien, sier Issa Hanna, som er kristen og representerer Assyrisk Union.

Les også: USA vurderer droneangrep mot Irak

Vil dele Syria i kantoner

– Jeg vil understreke at erklæringen om selvstyre ikke er noen trussel mot et enhetlig Syria, sier Abdulkarim Omar.

– Vi regner oss som en del av Syria. Den modellen vi har erklært, at alle grupper skal få delta på demokratisk vis, er den modellen vi ønsker for Syria. Alle etniske grupper og religioner skal få delta på like fot, sier han.

– Etter erfaringen vi har med en sterk sentralmakt i Syria, ønsker vi en modell med kantoner hvor alle kan styre seg selv, sier Omar.

Saken fortsetter under bildetHer er Rojava: De tre gule feltene er Rojavas tre kantoner. Grå felt: ISIL. Grønne felt: Andre opposisjonsgrupper. Rosa felt: Regjeringskontrollert. Kilde: Wikipedia.Her er Rojava: De tre gule feltene er Rojavas tre kantoner. Grå felt: ISIL. Grønne felt: Andre opposisjonsgrupper. Rosa felt: Regjeringskontrollert. Kilde: Wikipedia.


– Irak blir til tre stater

– Hvordan kan det ha seg at dere slår ISIL, mens den irakiske, store hæren taper for deres underlegne styrker?

– ISIL er ikke sterkere enn den irakiske hæren. Områdene Mosul og Tikrit er blitt ofre for konflikten mellom shia- og sunnimuslimer. Offiserene har gitt seg uten å gå til krig mot ISIL. Befolkningen er sunnimuslimer og ville ha støtte mot det shiadominerte regimet i Irak, svarer Saleh Geddo.

– Jeg tror Tyrkia og Saudi Arabia har støttet ISIL, legger han til.

Også avisen AlMonitor rapporterer om anklagene om at Tyrkia støtter ISILs krigføring.

– ISIL vil slå sammen deler av Irak og Syria og danne et islamsk kalifat. I dag kriger alle mot hverandre. Jeg tror Irak blir delt i tre: En shiamuslimsk-, en sunnimuslimsk- og en kurdisk stat, sier Geddo.

Les også: Offensiven i Irak berører hele regionen

Omringet og isolert

Det oljerike selvstyreområdet Rojava rår over 45.000 soldater og 15.000 politifolk, men har det ikke lett.

– Vi er blitt fullstendig isolert etter at ISIL vant sine store, nye områder i Irak, forteller de tre.

De reiste ut på sin europaturné gjennom den eneste åpne grenseovergangen Rojava rådde over, til Irak. Nå er også den stengt etter at ISIL tok kontrollen der. Rojava-politikerne rister derfor rådville på hodet når ABC Nyheter spør hvordan de skal komme seg hjem igjen.

Rundt de tre enklavene Rojava kontrollerer, hersker ISIL og andre ytterliggående grupper, samt regjeringsstyrkene til Assad. I nord grenser de tre kantonene til Tyrkia, som har sperret grensene. I nordøst rår deres kurdiske brødre i den selvstyrte delen av Irak - men heller ikke de vil slippe Rojava-folket inn.

Les også: Kurdere har tatt grenseovergang mellom Syria og Irak

Har kriget seg til våpen fra ISIL

– Hvorfor stenger kurdere i Irak for dere kurdere fra Rojava?

– Fordi tyrkiske myndigheter presser kurderne veldig i dette området, som er under Massoud Barzani, svarer Saleh Geddo.

– Alle de tre andre landene med kurdisk befolkning, Iran, Tyrkia og Irak er enige om blokade mot oss. Vi får ingen hjelp fra Vesten heller, selv om vi kjemper mot de ekstremistiske gruppene, legger Geddo til.

– Hvordan får dere økonomien til å gå rundt, og hvor kommer våpnene deres fra?

– Våpen skaffer vi på tre måter: Vi har overtatt våpen der regimet har trukket seg tilbake. Vi har vunnet våpen fra ISIL. Og en del kjøper vi selv, svarer Geddo.

Rikest, men får ikke solgt olje

– Vårt område er det rikeste i Syria. Vi har olje. Og jordbruket går ganske bra, forteller Geddo.

Shell har operert mange olje- og gassbrønner i det som nå er Rojava, og eksportert via 600 kilometer lange rørledninger. Under dagens omstendigheter kan ikke Rojava eksportere olje.

– Olje selger vi bare internt. Nå kan vi ikke selge ut. For vi er blokkert, sier Geddo og legger oppgitt til:

– Vi får ingen hjelp av det internasjonale samfunnet selv om vi kjemper mot de ekstremistiske gruppene.

Tar mange flere flyktninger enn Norge

Tirsdag ettermiddag møter delegasjonen Utenriksdepartementet, og de har også møtt Norsk Folkehjelp og andre i håp om at noe av bistanden som går til Syria, også kan kanaliseres til dem.

Mens Norge har påtatt seg å ta imot 1000 kvoteflyktninger fra Syria, og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) har sendt ut instruks om at de som skal hentes hit heretter ikke må ha skader av betydning, har vesle og isolerte Rojava til nå fått 250.000 flyktninger å ta hånd om.

Les også: Regjeringen sier nei til syriske bombeofre

– Hvordan står det til med skole- og helsevesen hos dere?

– Dette er vanskelig å få til. Vi er avstengt. Vi har mange prosjekter for skoler, veier, helse og vann. Men vi får ikke gjennomført dem nå, svarer Abdulkarim Omar.

Det gjør ikke saken letter at ISIL har hatt kontroll med Rojavas viktigste vannkilde, i en del av Kobane som Rojava ikke rår over, i ett år.

Onsdag morgen stiller Rojava-politikerne på et seminar i Stortinget arrangert av SVs stortingsgruppe.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:39 Evo Morales har fått asyl i Argentina02:46 Vy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46 Steinkasting og rakettskyting mot svensk politi02:12 Dykkere søker etter to døde ved vulkan på New Zealand02:11 Stort steinras sperrer E18 i Larvik01:32 Høyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger01:06 Mann til sykehus etter påkjørsel i Oslo sentrum00:49 Chile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10 John Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30 VG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57 Norges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53 Trønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21 Hovland og makkeren langt bak etter én dag22:06 FIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05 Frp vil endre pelsdyrforskrift21:36 Flere skyteepisoder i Sverige21:26 Lars Harnes pågrepet for vold20:57 ESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37 Greta Thunberg (16) tar pause20:15 Ulovlig trafikkopplæring skal stanses19:46 Johnson oppfordrer britene til samhold19:38 Erklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16 Øyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03 Skuespilleren Danny Aiello er død18:57 ABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29 Ensomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21 Person funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19 Mann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18 Fiskeriavtalen med EU i havn18:05 Enden på visa for Bergen Frp16:20 Justiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13 Russland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12 Corbyn går av etter nyttår16:05 Norge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56 Ine Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48 – Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43 Cruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40 Thingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21 Nilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19 Spotify stenger kontoret i Norge15:13 Tande skadd av løpsk ski15:00 Håper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50 13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10 Lars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09 Ny redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01 Norge ydmyket i VM-semifinalen14:00 Politimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46 Leipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45 India stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38 ARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20 Stortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19 Solskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42 Klopp forlenget med Liverpool12:37 Fransk politi drepte truende mann i Paris12:36 Vil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28 Letingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28 Flere terrorsiktede løslates i Danmark12:23 33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06 Lanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41 Labour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38 Kvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32 Rösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23 Rekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22 Favorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05 Equinor dropper oljeterminal i Finnmark11:03 Sola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45 Tusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42 Tiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår10:21 Eksplosjon i boligblokk i Tyskland10:10 Mann frifunnet for å ha skutt hund09:59 Skotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58 Ericsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57 Klart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49 Flyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27 Mann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20 Tror på ny rekord i julehandelen09:15 Håndball-VM: Sverige utklasset Tyskland09:06 Over 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere08:39 Johnson: Vi skal gjennomføre brexit08:38 Venteliste hos Røde Kors i julen08:03 Pundet styrker seg etter britisk valg07:51 Ødegaard før Messi-møte: – På et annet nivå enn meg07:23 Undersøkelse: Nordmenn og svensker undervurderer hverandre07:08 Togreisende må betale mer fra neste uke. Sjekk om du er berørt!06:54 Boris Johnson etter valgskredet: – Vi klarte det!06:51 Wild vant over Oilers i et tett og målrikt oppgjør06:37 «VM-krigingen» fortsetter for Norge: – Få hadde tro på oss06:25 De konservative sikrer rent flertall i Parlamentet06:22 Dette skjer i dag06:05 Full jubel for toryene, Labour-lederen varsler at han vil gå av06:02 Svært glatte veier – flere trailere i grøfta06:00 Interne Nav-krav om trygdesvindel: – Viser parodisk mistenkeliggjøring06:00 Over tusen antikviteter tilbake på museum etter IS-krig i Syria05:59 Skjebnedag for Bergen Frp – kan være kroken på døra05:35 Dette skjedde i natt05:35 Mange tusen passasjerer må betale mer på toget fra søndag05:05 Mystisk syn på kirkegården skapte frykt i engelsk landsby05:03 Liberaldemokratenes leder er ute av Parlamentet04:46 Labour-leder Jeremy Corbyn varsler sin avgang som partileder04:06 21-åring slått bevisstløs på utested i Bergen
Siste nytt
03:39VerdenEvo Morales har fått asyl i Argentina02:46NorgeVy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46VerdenSteinkasting og rakettskyting mot svensk politi02:12VerdenDykkere søker etter to døde ved vulkan på New Zealand02:11NorgeStort steinras sperrer E18 i Larvik01:32VerdenHøyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger01:06NorgeMann til sykehus etter påkjørsel i Oslo sentrum00:49VerdenChile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10VerdenJohn Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30SportVG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57PengerNorges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53NorgeTrønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21SportHovland og makkeren langt bak etter én dag22:06SportFIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05NorgeFrp vil endre pelsdyrforskrift21:36VerdenFlere skyteepisoder i Sverige21:26NorgeLars Harnes pågrepet for vold20:57NorgeESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37VerdenGreta Thunberg (16) tar pause20:15MotorUlovlig trafikkopplæring skal stanses19:46PolitikkJohnson oppfordrer britene til samhold19:38NorgeErklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16PengerØyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03VerdenSkuespilleren Danny Aiello er død18:57NorgeABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29PengerEnsomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21NorgePerson funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19NorgeMann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18NorgeFiskeriavtalen med EU i havn18:05PolitikkEnden på visa for Bergen Frp16:20VerdenJustiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13VerdenRussland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12PolitikkCorbyn går av etter nyttår16:05NorgeNorge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56NorgeIne Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48Helse og livsstil– Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43NorgeCruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40SportThingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21SportNilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19KulturSpotify stenger kontoret i Norge15:13SportTande skadd av løpsk ski15:00NorgeHåper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50Kultur13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10KulturLars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09KulturNy redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01SportNorge ydmyket i VM-semifinalen14:00NorgePolitimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46SportLeipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45VerdenIndia stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38SportARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20MotorStortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19SportSolskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42SportKlopp forlenget med Liverpool12:37VerdenFransk politi drepte truende mann i Paris12:36Helse og livsstilVil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28NorgeLetingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28NorgeFlere terrorsiktede løslates i Danmark12:23Norge33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06PolitikkLanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41PolitikkLabour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38VerdenKvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32SportRösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23NorgeRekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22SportFavorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05PengerEquinor dropper oljeterminal i Finnmark11:03NorgeSola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45VerdenTusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42MotorTiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår10:21VerdenEksplosjon i boligblokk i Tyskland10:10NorgeMann frifunnet for å ha skutt hund09:59PolitikkSkotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58NorgeEricsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57PolitikkKlart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49ReiseFlyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27NorgeMann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20PengerTror på ny rekord i julehandelen09:15SportHåndball-VM: Sverige utklasset Tyskland09:06NorgeOver 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere08:39VerdenJohnson: Vi skal gjennomføre brexit08:38NorgeVenteliste hos Røde Kors i julen08:03PengerPundet styrker seg etter britisk valg07:51SportØdegaard før Messi-møte: – På et annet nivå enn meg07:23NorgeUndersøkelse: Nordmenn og svensker undervurderer hverandre07:08NorgeTogreisende må betale mer fra neste uke. Sjekk om du er berørt!06:54PolitikkBoris Johnson etter valgskredet: – Vi klarte det!06:51SportWild vant over Oilers i et tett og målrikt oppgjør06:37Sport«VM-krigingen» fortsetter for Norge: – Få hadde tro på oss06:25VerdenDe konservative sikrer rent flertall i Parlamentet06:22NorgeDette skjer i dag06:05VerdenFull jubel for toryene, Labour-lederen varsler at han vil gå av06:02NorgeSvært glatte veier – flere trailere i grøfta06:00PengerInterne Nav-krav om trygdesvindel: – Viser parodisk mistenkeliggjøring06:00VerdenOver tusen antikviteter tilbake på museum etter IS-krig i Syria05:59PolitikkSkjebnedag for Bergen Frp – kan være kroken på døra05:35NorgeDette skjedde i natt05:35NorgeMange tusen passasjerer må betale mer på toget fra søndag05:05VerdenMystisk syn på kirkegården skapte frykt i engelsk landsby05:03VerdenLiberaldemokratenes leder er ute av Parlamentet04:46VerdenLabour-leder Jeremy Corbyn varsler sin avgang som partileder04:06Norge21-åring slått bevisstløs på utested i Bergen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus