Sykehussammenslåingen i Oslo:

– En av de største skandalene i norgeshistorien

– SKANDALE: Overlege Steinar Solberg ved Thoraxkirurgisk avdeling Rikshospitalet mener Oslo universitetssykehus, som består av Ullevål, Aker, Radiumhospitalet og Rikshospitalet, lider mer og mer av stordriftsulemper. Foto: NTB scanpix
– SKANDALE: Overlege Steinar Solberg ved Thoraxkirurgisk avdeling Rikshospitalet mener Oslo universitetssykehus, som består av Ullevål, Aker, Radiumhospitalet og Rikshospitalet, lider mer og mer av stordriftsulemper. Foto: NTB scanpix

– Tegnene på at Oslo universitetssykehus lider av elefantsyke blir stadig flere. Stordriftsulempene er åpenbare, mener overlege og tillitsvalgt Steinar Solberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et innlegg i siste utgavet av Tidsskriftet for Den norske legeforening skriver overlege og tillitsvalgt Steinar Solberg at han er i harnisk over endringene som har blitt gjennomført i sykehussystemet i Oslo-området de siste årene.

Oslo universitetssykehus ble dannet 1. januar 2009 ved at Rikshospitalet med Radiumhospitalet ble slått sammen med Ullevål og Aker universitetssykehus.

«Endringene må være en av de største skandalene i norgeshistorien. Ideene og analysene bak Oslo universitetssykehus er mangelfulle og uklare. Ingen objektive suksesskriterier er definert», skriver Solberg.

Han mener de fleste pasientrettede funksjoner i sykehuset har fått det vanskeligere, og at få ansatte har fått bedre arbeidsforhold.

«Tegnene på at gigantsykehuset lider av elefantsyke blir stadig flere. Stordriftsulempene er åpenbare, men dessverre legger ikke sykehusledelsen vekt på å erkjenne eller løse disse», skriver Solberg.

Les også: Professor sier opp i protest mot sykehus

– For stor avstand

Til Nettavisen sier overlegen at han mener problemene startet da Helse Sør og Helse Øst ble slått sammen til landets største helseforetak Helse Sør-Øst i 2007.

Den påfølgende sykehussammenslåingen betegner han som en oppfølging av skandalen.

Solberg, som er overlege ved Thoraxkirurgisk avdeling, Hjerte-, lunge- og karklinikken, Rikshospitalet, kan ikke forstå at ledelsen fremstiller det som en suksess.

– Dette sykehuset lider mer og mer av stordriftsulemper. Det er altfor stor avstand mellom de som fatter beslutninger, som har ganske dramatiske effekter, og det stedet hvor beslutninger får konsekvenser, sier han til Nettavisen.

Bakgrunn: Støre: Sykehussammenslåing ikke godt nok planlagt

– Forsøkes tildekket med en ny skandale

Han mener ledelsen nå heller enn å ta inn over seg problemene, engasjerer seg i fremtidens satsning «Campus Oslo».

Campus Oslo er navnet på samarbeidet mellom Oslo kommune, Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus for å utvikle et område som inneholder bygg for både universitetssykehuset, Universitetet i Oslo og en storbylegevakt for kommunens innbyggere.

«Man velger heller å engasjere seg i en avledningsmanøver av et luftslott, Campus Oslo, som i beste fall kan være i drift om 20 år. En skandale forsøkes tildekket med en ny», skriver Solberg i Tidsskriftet.

– Campus Oslo skal bli et gigantsykehus rundt Rikshospitalet, som ifølge forrige direktør skulle stå ferdig i 2015. Men ulempen er at man verken har tomter eller penger til å gjennomføre dette. Dette viser bare hvordan planleggingen av dette har vært mangelfull og feilaktig, sier Solberg til Nettavisen.

Les også: Oslo-sykehusene bryter arbeidsmiljøloven 88 ganger i døgnet

– Vil samle systemer og sykehus

Bjørn Erikstein, administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus, er godt kjent med kritikken fra Solberg. Han vedgår at sykehussammenslåingen i Oslo kunne vært bedre planlagt, men mener det er viktig å se fremover.

Direktøren sier ansatte ved OUS særlig har slitt med forventning om økt samarbeid på tvers av over 40 bygninger og datasystemer som ikke henger godt sammen.

– Derfor mener jeg vi må bevege oss fremover og søke å løse dette på best mulig måte, og vi har valgt å fokusere på å samle både IKT-systemene og sykehuset, sier Erikstein til Nettavisen.

Han sier videre at ledelsen første og fremst har fokus på problemene i dagens sykehus.

Personvernpolicy