Spanjoler vil stemme over kongehuset

Spanias kronprins Felipe, kong Juan Carlos og dronning Sofia under markeringen av militærets dag i Madrid. Foto: AFP / NTB scanpix.
Spanias kronprins Felipe, kong Juan Carlos og dronning Sofia under markeringen av militærets dag i Madrid. Foto: AFP / NTB scanpix.

To av tre spanjoler sier de ønsker en folkeavstemning om monarkiets framtid i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en meningsmåling i avisa El Pais søndag sier 62 prosent at de mener det bør holdes en folkeavstemning for å avgjøre om Spania fortsatt skal ha et kongehus.

Meningsmålingen viser også at dersom det ble holdt folkeavstemning i dag, ville 49 prosent foretrukket et kongehus med kronprins Felipe i spissen, mens 36 prosent vil ha republikk.

Militær markering

Søndag var kong Juan Carlos med på sin siste militærmarkering før han overlater tronen til sin sønn.

Les også: Dette er trolig deres siste opptreden sammen før sønnen overtar

Flere hundre tilskuere applauderte og ropte «Lenge leve kongen!» da den 76 år gamle monarken, kledd i militæruniform for anledningen, inspiserte troppene under Spanias årlige markering av det som kalles militærets dag.

Også dronning Sofia, kronprins Felipe og hans kone, prinsesse Letizia, var med på seremonien i Madrid.

Monarkiets framtid

Kongehusdebatten i Spania skjøt fart da kong Juan Carlos i forrige uke overraskende kunngjorde at han vil abdisere og overlate tronen til sin sønn Felipe.

Les også: Spanias konge skal abdisere

Nyheten fikk tusenvis av mennesker til å samle seg i Madrid og andre større byer med krav om en folkeavstemning. Også lørdag var det en lignende demonstrasjon i den spanske hovedstaden.

Flere skandaler de siste årene har ført til at oppslutningen om kongehuset har rast.

Kronprins Felipe skal nå krones til konge, noe som etter planen vil skje 19. juni.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus