Tigging: – Det er veldig kortsiktig bare å gi penger

– GI ARBEID, IKKE PENGER I KOPPEN: Romfolket bør tilbys betalt arbeid slik at de får et bedre og mer verdig liv, mener hjelpearbeidere fra Romania. Foto: NTB scanpix
– GI ARBEID, IKKE PENGER I KOPPEN: Romfolket bør tilbys betalt arbeid slik at de får et bedre og mer verdig liv, mener hjelpearbeidere fra Romania. Foto: NTB scanpix

Rumenske hjelpearbeidere på besøk i Oslo mener pengegaver ikke løser de grunnleggende problemene til romfolket. – Gi dem heller betalt arbeid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks hjelpearbeidere fra Romania, som er på besøk i Oslo, sier til NRK at det er tettere mellom romfolk som tigger her, enn i andre europeiske storbyer de har besøkt.

De rumenske tiggerne kan tjene mer her i løpet av få måneder, enn de har mulighet til å tjene i løpet av flere år i Romania, ifølge hjelpearbeiderne fra organisasjonen Caritas.

I Romania er tigging forbudt og romfolk får seg ikke jobb, sier hjelpearbeiderne Doina Crângaşu, Laila Onu, Angela Achitei, Marton Andras, Maria Kedves og Fazekas Csilla til NRK.

Les også: Anundsen vil la kommunene forby tigging

De synes det er vanskelig å svare på hvorvidt nordmenn bør gi penger til romfolk som tigger.

– Men det hjelper ikke tiggerne bare å gi dem penger. Som sagt er det ikke et enkelt svar på dette, men det er veldig kortsiktig bare å gi bort penger. Tigging løser ikke de grunnleggende problemene for romfolket, sier hjelpearbeiderne til NRK.

Les også: Oslo bruker millioner på å rydde etter tiggere

I stedet bør romfolket tilbys betalt arbeid, slik at de får et bedre og mer verdig liv. I tillegg bør myndighetene i europeiske land på banen med tiltak og løsninger for romfolket, mener hjelpearbeiderne.

– Aller helst bør det være et koordinert opplegg fra samtlige EU-land for å løse det store problemet med romfolk i hele Europa. De trenger utdanning, jobb og et verdig sted å bo, sier hjelpearbeiderne fra organisasjonen Caritas til NRK.

Les også: Hagen forlanger nasjonalt tiggeforbud

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus