Obama: Putin må anerkjenne Porosjenko

Obama og Putin var fredag til stede under 70-årsmarkeringen av D-dagen i Normandie i Frankrike. Foto: Reuters / NTB scanpix
Obama og Putin var fredag til stede under 70-årsmarkeringen av D-dagen i Normandie i Frankrike. Foto: Reuters / NTB scanpix

Russlands president Vladimir Putin må anerkjenne Ukrainas nye president, sier USAs president Barack Obama.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med NBC Nightly News sier Obama at han setter pris på det amerikanske samarbeidet med Russland på en rekke områder som Afghanistan-krigen og atomavtalen i Iran.

– Men det er behov for en løsning på situasjonen i Ukraina. Det krever at Putin anerkjenner at Ukraina har valgt Porosjenko som legitim president, som blir innsatt lørdag. Putin bør arbeide direkte med Porosjenko og regjeringen i Ukraina for å forsøke å løse problemene mellom de to landene, sier Obama.

Russland må dessuten «stanse finansiering og bevæpning av separatister som har gått amok i den østlige delen av landet», sa Obama, med henvisning til opprøret øst i Ukraina der rundt 200 mennesker har blitt drept siden april.

– Hvis Russland begynner å innrette seg etter grunnleggende internasjonale prinsipper, er jeg sikker på at forholdet mellom USA og Russland blir bedret, sier Obama.

Les også: Petro Porosjenko tatt i ed

Putin møtte Porosjenko

Putin møtte Obama uformelt under 70-årsmarkeringen for D-dagen i Normandie fredag. Der møtte Putin også Porosjenko. De to tok til orde for å få en rask slutt på volden i Øst-Ukraina.

– Nå er dialogen i gang, og det er bra. En russisk representant skal reise til Ukraina, og vi vil snakke med ham for å planlegge de første stegene mot en løsning på situasjonen, sa Porosjenko etter møtet.

Putin sa han var fornøyd med samtalene med Porosjenko.

– Totalt sett ser det ut til at Porosjenko har riktig tilnærming. Nå må Ukraina vise godvilje og stanse den undertrykkende militæroperasjonen, sa Putin.

Les også: Putin og Porosjenko vil ha slutt på volden i Ukraina

Innsettelsesseremoni

Den 48 år gamle milliardæren Porosjenko fikk i presidentvalget 25. mai 54,7 prosent av stemmene. En lang rekke utenlandske gjester skal være til stede under innsettelsesseremonien lørdag, blant dem EU-president Herman Van Rompuy. Russland skal være til stede med sin Ukraina-ambassadør.

USA er under innsettelsesseremonien i Kiev representert ved visepresident Joe Biden. Han var ventet å lande på byens internasjonale flyplass klokken 8 lørdag morgen norsk tid.

Etter at seremonien er over lørdag ettermiddag, skal Biden være til stede under en mottakelse til ære for Porosjenko. Senere på ettermiddagen skal Biden holde et bilateralt møte med Porosjenko. Biden skal også møte statsminister Arsenij Jatsenjuk for å diskutere demokratiske reformer i Ukraina, utvikling og nedtrapping av krisen øst i landet, opplyser Det hvite hus.

Les også: – Transportfly skutt ned i Ukraina

Brobygger

Porosjenko har lovet å bygge bru mellom øst og vest. Når han innsettes som president foran øynene til Russlands ambassadør lørdag, kan det være et tegn på opptining av det kjølige forholdet mellom Russland og Ukraina.

Samtidig må Porosjenko på hjemmebane hanskes med å rette opp Ukrainas skakkjørte økonomi og opprørere øst i landet. Senest fredag ble et ukrainsk militært transportfly skutt ned nær Slavjansk. Ifølge ukrainske myndigheter var det separatister som sto bak nedskytingen.

Les også: – Norge skyter seg selv i foten med sanksjonene mot Russland

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus