Frp-politiker vil gi flere afghanske tolker asyl

– Det er veldig tydelig i mitt parti hvor jeg står i denne saken. De som har stilt opp for oss, må vi ta vare på etterpå, sier Ellingsen (Frp). Foto: Stortinget
– Det er veldig tydelig i mitt parti hvor jeg står i denne saken. De som har stilt opp for oss, må vi ta vare på etterpå, sier Ellingsen (Frp). Foto: Stortinget

Stortingspolitiker Jan Arild Ellingsen (Frp) mener at regjeringen må gjøre en ny vurdering av beskyttelsesbehovet til tolker og lokalt ansatte i Afghanistan som har jobbet for norske styrker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvis det er sånn at afghanere sitter igjen som levende blinker etter å ha gjort en jobb for oss, så forutsetter jeg at dette må regjeringen gjøre en vurdering av, sier Ellingsen, som sitter i justiskomiteen, til NRK.

Han mener å ha støtte i Fremskrittspartiet for sitt syn.

– Det er veldig tydelig i mitt parti hvor jeg står i denne saken. De som har stilt opp for oss, må vi ta vare på etterpå, sier Ellingsen.

Les også: Per Sandberg kritisk til regjeringen i tolk-saken

Krever avklaring

Tidligere denne uka ble det kjent at av de 110 tolkene og lokalt ansatte i Afghanistan som har søkt om å få beskyttelse i Norge, har bare 22, alle tolker, fått opphold.

SVs Karin Andersen krever nå en avklaring på hva regjeringspartiet Frp mener.

– For noen dager siden var nestleder i Fremskrittspartiet Per Sandberg og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde ute og kritiserte skarpt at kamptolken Fazullah Muradi skulle få komme og fryktet at da skulle flere få komme og bli vurdert. I dag er Ellingsen ute og sier det motsatte. Nå må regjeringen avklare hva de har tenkt å foreta seg, sier hun til NTB.

Motvilje

Norsk forening for asylsøkere (NOAS) har bedt myndighetene vurdere sakene på nytt, ikke minst fordi forholdene har forverret seg i Afghanistan det siste året. Men foreløpig er det liten grunn til optimisme, sier NOAS-leder Ann-Magrit Austenå.

– Det er en tydelig motvilje mot dette. Vi mener at det løftet som er gitt om at Norge har et særlig ansvar overfor dem som har satt seg i fare ved å gjøre en jobb for Norge i Afghanistan, de skal være trygge på at de får vurdert behovet sitt av norske myndigheter, sier Austenå.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus