SV nede på 2,5 prosent på ny måling

FALLER: SV når et nytt bunnivå i oppslutning i ny meningsmåling. Foto: NTB scanpix
FALLER: SV når et nytt bunnivå i oppslutning i ny meningsmåling. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sosialistisk Venstreparti faller på nytt under sperregrensen og får bare 2,5 prosent på Norstats junimåling for Vårt Land. Det er det laveste resultatet noen gang for SV på denne målingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fallet fra mai til juni er på 1,9 prosentpoeng. Dermed får SV bare ett stortingsmandat på denne målingen, noe som bidrar til at det fortsatt er solid borgerlig flertall på Stortinget med 89 av 169 mandater.

Arbeiderpartiet gjør det svært godt og får 35,8 prosent oppslutning, fram 1,4 prosentpoeng. Ap har vært jevnt og trutt i siget framover siden valget i fjor.

Høyre får 26,9 prosent, fram 0,7, og Frp får 14,1 prosent, fram 0,4. Senterpartiet taper 1,2 prosentpoeng og får bare 4,4 prosent. KrF får 5,0 og Venstre 4,7 prosent.

Miljøpartiet De Grønne, går fram 0,9 prosentpoeng til 4 prosent og får dermed like mange representanter som Senterpartiet. Rødt får 1 prosent på målingen.

Feilmarginen på målingen er mellom 0,9 og 3,5 prosentpoeng.

Svak måling for Kristelig Folkeparti

I en annen meningsmåling, som Respons Analyse har gjort for Bergens Tidende og Aftenposten i juni, får Kristelig Folkeparti bare 5,4 prosent oppslutning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er 0,1 prosentpoeng bak katastrofevalget i 2009, som til slutt endte med at Dagfinn Høybråten trakk seg som partileder.

– Mange spådde at alt skulle bli så mye bedre når mørkemannen Høybråten ble byttet ut med gladgutten Hareide fra Bømlo. Faktum er at han har hatt nesten dårligere resultater enn Høybråten, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk til Bergens Tidende.

– Snudde en negativ trend

Hareide avviser at han er skuffet over resultatene.

– Ambisjonen vår er ikke å ligge på femtallet. Men en må huske på at da jeg overtok, hadde det gått sammenhengende nedover siden valget i 2001. Ved stortingsvalget i fjor klarte vi å snu en negativ trend, sier han.

For de andre partiene er det bare små endringer fra maimålingen. Det eneste unntaket er Fremskrittspartiet som kan notere seg for en framgang på 1,6 prosentpoeng og støtte fra 14,4 prosent av de spurte. Arbeiderpartiet er størst med 33,6 prosent. Høyre får 26,5 prosent, Senterpartiet 5,1 prosent, Venstre 4,7 prosent og Sosialistisk Venstreparti er over sperregrensen med 4,3 prosent. MDG og Rødt får henholdsvis 3,3 og 1,1 prosents oppslutning.

Mandatfordelingen gir de borgerlige partiene 89 av 169 plasser på Stortinget. Feilmarginen på målingen er mellom 2 og 3 prosentpoeng.