Eirik Jensens advokat: – Naturlig forklaring på kontantbeløp

PENGER: Korrupsjonssiktede Eirik Jensen innrømmet at han oppbevarte 34.000 kroner gjemt i en vegg hjemme. Foto: NTB scanpix
PENGER: Korrupsjonssiktede Eirik Jensen innrømmet at han oppbevarte 34.000 kroner gjemt i en vegg hjemme. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes en helt naturlig forklaring på de store kontantbeløpene som den korrupsjonssiktede politimannen Eirik Jensen (56) har satt i banken, sier hans forsvarer, advokat Jens-Ove Hagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han har forklart disse kontantbeløpene ned i hver minste detalj overfor Spesialenheten for politisaker, sier Hagen til NTB.

Fredag ble det kjent at Eirik Jensen til sammen har satt inn 303.576 kroner i kontanter på en bankkonto ved en rekke anledninger de siste fire årene. Noen ganger er det blitt gjort flere innskudd i ulike banker på samme dag. Det kommer fram av den siste fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett. Fredag ble forbudet mot å gjengi kjennelsen offentlig opphevet.

Ifølge Hagen har Eirik Jensen tjent penger på å kjøpe gamle biler og motorsykler, reparere dem og selge dem videre.

– Det er ikke slik at alle kjøp og salg foregår via bankoverføringer. I mange miljøer er slike kontante betalinger vanlig, sier Hagen.

Alle kjøp og salg kan dokumenteres, ifølge forsvareren. Jensen skal ha satt pengene i banken for å kunne betale regninger, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Eirik Jensen: – Historien er ikke sann

Gransker

Spesialenheten for politisaker fester imidlertid ikke lit til forklaringen.

– Enkelte funn er det grunnlag for å gå videre på, sier etterforskningsleder Liv Øyen til NRK.

Ifølge tingretten skal enkelte av innskuddene ha blitt gjort kort tid etter at Jensen har møtt narkosiktede Gjermund Cappelen (47).

– To beløp ble satt inn dagen etter at han hadde et møte med Cappelen, skriver tingretten i kjennelsen. Dette skal Jensen ha gitt en forklaring på, men retten mener likevel at dette bør ses nærmere på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det samlede beløpet er likevel langt mindre enn de om lag 15 millionene som Cappelen hevder at Jensen skal ha fått.

Svekket grunnlag

I tingrettens kjennelse kommer det fram at retten mener at Cappelen ikke har generell troverdighet. Retten viser i tillegg til dokumentasjon som styrker Jensens forklaring, og som peker i retning av at Cappelen kan ha hatt et spesielt motiv for å sverte ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesialenheten for politisaker har foretatt en omfattende gjennomgang av Jensens økonomi, men Oslo tingrett mener at etterforskningen ikke har avdekket noe nytt. Det er hittil ikke funnet noe som tyder på at han har hatt penger til rådighet som ikke kan forklares ut fra lønnen som spesialetterforsker i politiet, heter det i kjennelsen.

«Slik retten ser det, svekkes derfor mistankegrunnlaget mot Jensen», skriver retten.

– Ikke sant

Eirik Jensen står selv knallhardt på at han er uskyldig.

– Jeg har fra dag én sagt at dette dessverre er en historie som mediene har hevet seg veldig på. Og den er ikke sann, sa Jensen i et intervju med TV 2 torsdag.

Politiet har også funnet drøyt 34.000 kroner gjemt i en vegg hjemme hos den korrupsjonssiktede 56-åringen. Jensen har forklart beløpet med at han hadde behov for å ha kontanter liggende dersom han måtte komme seg unna raskt uten å legge igjen elektroniske spor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mistenkelige SMS-er

Til tider var det stor SMS-utveksling mellom Eirik Jensen og Gjermund Cappelen. Flere av tekstmeldingene var i kode, og retten finner det «bemerkelsesverdig» at Jensen ikke har kunnet kommentere dette.

Cappelen har ifølge VG tidligere forklart at kodene blant annet handler om møteplasser og om status for leveranser av hasj på vei til Oslo-området.

Oslo tingrett har også merket seg at Jensen ikke synes å ha noen forklaring på hvorfor han kvittet seg med en telefon som var brukt i kommunikasjonen med Cappelen.

– Det er ikke uvanlig at telefoner brukes ganske kortvarig. Det er viktig at telefoner ikke kan spores tilbake til politiet, sier Hagen.