Norsk meteorolog bidro til å utsette D-dagen

Den norske meteorologen Sverre Petterssen (t.v.) var blant de sentrale værvarselerne som bisto overkommandoen før D-dagen 6. juni 1944. Foto: Scanpix/AP/Wikimedia Commons
Den norske meteorologen Sverre Petterssen (t.v.) var blant de sentrale værvarselerne som bisto overkommandoen før D-dagen 6. juni 1944. Foto: Scanpix/AP/Wikimedia Commons

Den norske meteorologen Sverre Petterssen var sentral i rådgivingen ved operasjon «Overlord», bedre kjent som D-dagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Været var helt sentralt for at landsettingen av allierte styrker i Frankrike skulle lykkes. Opprinnelig var operasjonen planlagt til 5. juni, men etter innspill fra meteorologene ble den utsatt med et døgn.

Petterssen var blant de meteorologiske rådgiverne under operasjonen, og deltok på et av de tre lagene med meteorologer som ga råd til overkommandoen. Det nøyaktige hendelsesforløpet er omstridt.

I noen (kanskje særlig norske) fremstillinger fremheves Petterssens rolle som helt avgjørende. Dette notatet fra 2004 går nærmere inn på de ulike historiefortellingene om hva som egentlig skjedde på værvarslingsfronten før D-dagen.

Sikkert er det i hvert fall at invasjonen i Normandie ble utsatt med et døgn, og at de allierte styrkene klarte å utnytte et lite opphold i ellers dårlig vær til et angrep tyskerne ikke så komme. De trodde været var for dårlig.

Les også: Frankrike og Norge markerer D-dagen

Norsk ekspert

Sverre Petterssen (1898 – 1974) var en av de første i verden som studerte vind- og værforholdene i høyere luftlag, og knyttet disse forholdene til været ved bakken. Hans kunnskaper brakte ham til et professorat ved MIT, USA i 1939. I 1941 ble han imidlertid bedt om å komme til England, for å styrke det engelske meteorologiske instituttet med værvarsling for Royal Airforce.

Engelskmennene ønsket å dra nytte av Petterssens kunnskap innen flymeteorologi, og i flere store militæroperasjoner bidro han som værvarsler, skriver Meteorologisk institutt i en pressemelding.

Les også: 7 norske veteraner hedret 70 år etter D-dagen

Tre grupper meteorologer

Da D-dagen skulle planlegges ble Petterssen utpekt som en av representantene i varslingsgruppa til det engelske meteorologiske instituttet. Men siden det også skulle være store amerikanske troppestyrker med i operasjonen, hadde disse med seg egne meteorologer. I tillegg hadde den engelske marinen sine egne værvarslere. Det var altså tre meteorologgrupper, som ut fra forskjellig metodikk skulle råde den militære ledelsen av operasjon «Overlord», med general Eisenhower i spissen.

Varslingsmetodene den gangen var helt annerledes enn i dag, og påliteligheten var heller dårlig for et varsel lengre fram enn to døgn. «Overlord»-ledelsen forlangte et værvarsel for D-dagen en hel uke i forveien. Dette var i praksis umulig å gi, men i dagene før den fastsatte datoen, 5. juni, foregikk det flere ganger daglig diskusjoner mellom de tre meteorologgruppene om værutsiktene. Resultatene av disse diskusjonene ble formidlet til den militære ledelsen. «Sverre Petterssen var en mann med sterke meninger og var sikkert ikke den som ga seg lettest i disse diskusjonene», skriver MET på sine hjemmesider på 70-årsdagen for invasjonen.

Gunstige forhold

Datoen for D-dagen var valgt av flere grunner. Vintersesongen, med kraftige lavtrykk og tilhørende urolig vær i Vest-Europa, var vanligvis over i juni. Samtidig var det så pass mørkt om natta og morgenen at militære operasjoner kunne forgå usett av fienden. Det er stor forskjell på flo og fjære i Den engelske kanal, og sjøens tilstand (bølger, dønninger, brenning) var avgjørende for om det var mulig å landsette troppene.

Etter hvert som dagen nærmet seg ble varslene sikrere. Det så ut til at den valgte dagen, 5. juni, ville få ugunstig vær. 24 timer før planlagt start kom et enstemmig råd fra de tre meteorologgruppene: Utsett operasjonen ett døgn! Ved å følge anbefalingen kunne operasjonen foretas i en brukbar værperiode mellom to lavtrykk. Den militære ledelsen tok rådene til etterretning og operasjon ”Overlord” startet i grålysningen tirsdag 6. juni 1944.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus