Russlands stemme i Norge:

– Norge skyter seg selv i foten med sanksjonene mot Russland

– Konflikten i Ukraina burde ikke påvirke et godt samarbeid mellom Russland og Norge. Men regjeringen deres er veldig avhengig av signaler fra sine allierte, sier ambassaderåd Roman Lapeshkin. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
– Konflikten i Ukraina burde ikke påvirke et godt samarbeid mellom Russland og Norge. Men regjeringen deres er veldig avhengig av signaler fra sine allierte, sier ambassaderåd Roman Lapeshkin. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

– Problemet er at når det kommer signaler fra vestlige allierte, så følger den norske regjeringen dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier nestkommanderende ved Russlands ambassade i Norge, ambassaderåd Roman Lapeshkin, til ABC Nyheter.

For første gang går ledelsen ved ambassaden ut med sitt syn på Norges håndtering av konflikten i Ukraina.

– På embetsnivå har vi fått signaler om at Norge vil fortsette samarbeidet med Russland om praktiske ting, for eksempel i fiskerispørsmål, sier Lapeshkin, men legger til:

– Unntaket er Forsvarsdepartementet. Dessverre har de frosset alt samarbeid, inkludert øvelser i redning i arktiske farvann. Det er uforståelig for oss. Norge skyter seg selv i foten.

– Det største problemet er at det er andre holdninger på politisk nivå. Den norske regjeringen er veldig avhengig av innspill fra vestlige allierte. Kommer det tydelige signaler om sanksjoner, gjennomfører Norge dem, sier ambassaderåden.

Les også: Norge og EU til ordkrig mot Russland i WTO

– Ukraina burde ikke skade forholdet vårt

– Sanksjonene skader ikke Russland, men norske interesser. For eksempel ble Statoil-toppsjef Helge Lund tvunget til å utebli fra det internasjonale økonomiske forumet i St. Petersburg i mai. Det skyldtes de amerikanske aksjonærene, mer enn norske myndigheter, sier Lapeshkin.

Han påpeker at Telenors toppsjef Baksaas derimot var der og satt i panelet sammen med president Putin. I løpet av samme forum underskrev Seadrill-sjef Tor Olav Trøim en stor avtale om oljerigger med det russiske selskapet Rosneft, understreker Lapeshkin.

– Vi er interessert i samarbeid med Norge på alle nivåer. Den politiske situasjonen i Ukraina burde ikke skade forholdet mellom vårt land.

Tror mer på rødgrønn regjering

– Jeg vil tro at situasjonen ville vært annerledes med en rødgrønn regjering. Jeg har for øvrig inntrykk av at regjeringen ikke trekker Stortinget inn i beslutninger om sanksjoner, sier Roman Lapeshkin.

Det inntrykket avkrefter SVs nestleder og utenrikspolitiker i Stortinget, Bård Vegar Solhjell.

– Sanksjonene har vært oppe i Stortingets utvidede utenrikskomité. Og utvidelsen av dem er blitt tatt opp i en ringerunde, sier Solhjell til ABC Nyheter.

– Det er ingen grunn til å tro at Norges holdning ville vært veldig annerledes med en rødgrønn regjering. Fordømmelsen av den russiske invasjonen på Krim er omforent. Vi i SV har også stilt oss bak kritikken av Russland og sanksjonene, slår han fast.

Les også: SV fortsatt mot NATO - trass i Russlands angrep på Ukraina

– Dobbeltmoral i norske medier

Ambassaderåden er også veldig skuffet over dekningen i norske medier av konflikten i Ukraina.

– I en reportasje fra Syria var TV2 svært kritisk til at man avholder presidentvalg der mens det er borgerkrig. Men i Ukraina er norske medier svært positive til at det avholdes presidentvalg i samme situasjon, sier Lapeshkin.

– Tirsdag fikk vi bekreftet av OSSE at ukrainske fly bombet en offentlig bygning i Luhansk. 14 sivile ble drept. I Ukraina dreper man hverandre hver dag. Men lite eller ingenting blir rapportert om dette, som skjer midt i Europa, i norske medier, anklager han.

Det er riktig at observatørkorpset til Organisasjonen for Samarbeid og Sikkerhet i Europa, OSSE, bekrefter flyangrep på en okkupert, regional administrasjonsbygning ved 15-tida 2. mai.

Men OSSEs pressekontakt i Ukraina, Iryna Gudyma, kan på telefon ikke bekrefte antall drepte eller om de var sivile eller bevæpnede krigere.

– Vi kan bare observere, ikke etterforske, sier hun til ABC Nyheter.

Da er budskapet fra Ukrainas ambassadør til Norge, Yurii Onischenko, klarere:

– Flyangrepet i Luhansk var ikke rettet mot sivile, men mot terrorister. Mange offentlige bygninger er okkupert av terrorister, sier han til ABC Nyheter.

Terrorister her og der

– Det er vel et faktum at også separatistene i Øst-Ukraina bruker våpen?

– Ja, noen. Men i Syria blir jo opposisjonen forsynt med våpen fra USA, repliserer Roman Lapeshkin.

– Russland ønsker dialog mellom den russiske befolkningen i Øst-Ukraina og myndighetene i Kiev. De krever ikke selvstendighet, men å ivareta sine interesser, sier den russiske ambassaderåden.

– Det er da vel et faktum at noen i den russiske befolkningen i Øst-Ukraina ønsker å bryte ut og slutte seg til Russland?

– Ja, selvfølgelig. Men ikke alle separatister vil slutte seg til Russland. Derfor bør man bruke dialog, ikke våpen, sier Lapeshkin.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus