Putin utestengt i Brussel – tatt imot i Paris

Russlands president Vladimir Putin fikk ikke være med da G7-landene møttes i Brussel. Men senere samme dag var han gjest hos François Hollande i Elysee-palasset i Paris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare timer etter at G7-lederne hadde avsluttet sitt to dager lange møte i Brussel med trusler om nye sanksjoner mot Russland, var det klart for sceneskifte i Paris. Både G7-lederne og Putin ankom torsdag kveld den franske hovedstaden i forbindelse med markeringen av D-dagen i Normandie.

Første møte fant sted allerede på flyplassen Charles de Gaulle. Der ga britenes statsminister David Cameron Putin klar beskjed om at dagens situasjon i Ukraina er uholdbar.

– Russland må anerkjenne og snakke med Ukrainas nye president. Presidentvalget har åpnet muligheten for et fredelig og stabilt Ukraina, sa Cameron.

Senere var Putin invitert til kveldsmat i Elysee-palasset med Hollande, som tidligere på kvelden hadde hatt USAs president Barack Obama som middagsgjest.

Les også: Obama må forklare sin Russland-politikk i Europa

Sanksjoner

Putin, Cameron, Obama og Tysklands statsminister Angela Merkel er blant de mange som skal delta på markeringen i Normandie fredag. Det er usikkert om presidentene fra USA og Russland kommer til å veksle noen ord når likevel er på samme sted.

– Jeg kommer sikkert til å se Putin der. Dersom jeg får anledning til å snakke med ham, vil jeg si det samme som jeg har sagt gjennom hele krisen i Ukraina, sa Obama kvelden før.

G7-landene er enige om at det må komme nye sanksjoner mot Russland, dersom Putin ikke endrer kurs i Ukraina-spørsmålet.

– Nå får vi se hva Putin gjør de neste to, tre, fire ukene. Hvis han holder den samme kursen, er vi forberedt på å gjennomføre de tiltakene vi har diskutert, sa Obama.

Les også: Ukraina ber Russland om å anerkjenne valget

– Unngår ingen

Putin selv har antydet at han kan komme til å møte både Obama og Ukrainas nyvalgte president Petro Porosjenko.

– Jeg har ingen planer om å unngå noen, sier Putin og gjør samtidig narr av anklagene om at det russiske militæret samarbeider med separatistene øst i Ukraina:

– Bevis? La oss få se dem! Hele verden husker hvordan USAs utenriksminister la fram bevis for at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen, mens det ble viftet med et reagensrør med oppvaskmiddel fra FNs sikkerhetsråd, lød Putins kommentar mens G7-lederne møttes i Brussel uten ham.

Les også: Russland ber Vesten redde Ukraina fra katastrofe

– Kynisme

Under det to dager lange toppmøtet onsdag og torsdag ba også G7-landene Russland anerkjenne resultatet i Ukrainas presidentvalg, og de stilte seg bak Ukrainas militæroperasjoner øst i landet.

Det skaper sterke reaksjoner i Russland, som anklager Ukraina for å ha satt inn militære styrker mot sitt eget folk.

– Dette er kynisme uten like, sier Russlands statsminister Dmitrij Medvedev om at G7-landene har omtalt militæroperasjonene som «måteholdne».

Han anklager også regjeringen i Kiev for å lyve når den sier at det ikke finnes ukrainske flyktninger i Russland, ifølge det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass.

Utestengt

Russland er som følge av annekteringen av den ukrainske Krim-halvøya i mars, og håndteringen av krisen øst i Ukraina, utestengt fra G7 inntil videre.

Dermed var det statsledere fra Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Storbritannia og USA samt EU-presidenten og presidenten i EU-kommisjonen som var samlet i Brussel.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus