Ingen spor etter PST-overvåking av Stabell

Advokat Harald Stabell. Foto: NTB scanpix
Advokat Harald Stabell. Foto: NTB scanpix

EOS-utvalget konkluderer med at det ikke var Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som sto bak den angivelige overvåkingen av advokat Harald Stabells kontor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stabell fortalte i Aftenposten i mars at han hadde mistanke om at kontoret hans ble avlyttet i 2010 og 2011, da Stabell hadde spiondømte Arne Treholt som klient.

EOS-utvalget opplyser i en pressemelding at utvalget på eget initiativ besluttet å undersøke saken, men at de ikke har funnet spor av at PST har overvåket advokaten.

– EOS-utvalget har som ledd i undersøkelsen gjennomført en samtale med Harald Stabell. Han ønsket ikke å navngi sin kilde til opplysningene om den påståtte overvåkingen. Stabell opplyste at han ikke mistenker PST for å ha utført den angivelige overvåkingen, heter det i EOS-utvalgets pressemelding.

Fant avlyttingsutstyr bak bøker

Utvalget har undersøkt registre og arkiver hos PST likevel, og bedt PST-ledelsen om en redegjørelse. PST opplyste at tjenesten ikke har noe kjennskap til påstandene.

Det ble heller ikke funnet noen spor av ulovlig overvåking i PSTs arkiver.

I et intervju med NTB fortalte Stabell at han hadde begynt å tenke seg nøye om etter at det ble klart at noen hadde plassert avlyttingsutstyr bak noen bøker i kontoret hans.

På den tiden jobbet han sammen med Arne Treholt om gjenopptakelse av straffesaken mot den tidligere politikeren. En sak som for øvrig i stor grad har handlet om hemmelige tjenester og avlytting på forskjellige måter.

– Det er viktig å ikke bli paranoid her. Det er helt utenkelig at det skal ha vært andre saker enn Treholt-saken som var årsak til avlytting. Det passet med timingen også, sa Stabell til NTB i mars.

Ukjent gjerningsmann

Anmeldelsen av avlyttingen ble henlagt med merkelappen «ukjent gjerningsmann». Det ble funnet et fingeravtrykk på stedet, men det ga ikke utslag i noe politiregister.

Stabell har hele tiden vært klar på at han ikke mistenker PST for å stå bak overvåkingen, fordi den ville være for risikabel.

– Tipset var konkret knyttet til siste runde av Treholt-saken, der vi krevde gjenåpning på grunnlag av bevisjuks. Det er nærliggende å tenke at noen kan ha fryktet en gjenåpning og avsløring av bevisjuks, sa Stabell da saken ble kjent.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus