Person observert ved KLM-flyet natt til torsdag

DØDE: Den døde ble funnet da KLM-flyet fra Torp landet i Amsterdam torsdag morgen. Foto: NTB scanpix
DØDE: Den døde ble funnet da KLM-flyet fra Torp landet i Amsterdam torsdag morgen. Foto: NTB scanpix Foto: Berit Roald

Personen som torsdag ble funnet død i hjulbrønnen til et KLM-fly som fløy fra Torp, er trolig en savnet 17-åring fra Larvik. Overvåkingsbilder fra Torp viser en person i nærheten av flyet natt til torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Personen har forsert en rekke sikkerhetsbarrierer for å komme seg inn på flyplassen. Det skulle ikke vært mulig å komme seg inn, sier kommunikasjonsrådgiver Marit Kvarum i Luftfartstilsynet til NTB.

Den døde ble funnet etter at KLM-flyet landet i Amsterdam ved 7.30-tiden torsdag morgen. Identiteten er ikke bekreftet, men beskrivelse og funn tyder med «stor grad av sikkerhet» på at det er 17-åringen, opplyser Vestfold politidistrikt.

Foreløpige undersøkelser viser at den omkomne trolig døde av mangel på oksygen, skriver det nederlandske forsvaret på sin Facebook-side.

– Savnet gutt

I en pressemelding skriver Vestfold politidistrikt at de antar at den døde personen er en savnet 17-åring fra Larvik.

– Den 17 år gamle gutten som har vært savnet fra Larvik siden i går kveld, skriver politiet.

Vestfold politidistrikt har igangsatt undersøkelse for å kartlegge omstendigheter rundt guttens bevegelser. Den omkomne er ikke obdusert og identiteten til den døde personen er ikke bekreftet.

– Foreldrene ble i ettermiddag varslet om funnet av den døde personen, skriver politiet i pressemeldingen.

Blant annet ble 17-åringens ID-kort funnet på den omkomne, opplyser politiet til Østlands-Posten.

Går gjennom overvåkingsbilder

KLM-flyet, en Embraer E-190, tok av fra Torp flyplass i Sandefjord klokka 6.20. Overvåkingsbilder fra Torp viser at en person oppholdt seg i nærheten av flyet ved 3-tiden natt til torsdag.

– Men vi kan ikke fastslå at det er den savnede 17-åringen, sier lederen for etterforskningsseksjonen ved Sandefjord politistasjon, Merete Torp Nilsen, til NTB torsdag kveld.

Hun forteller at det er ansatte ved Torp som har begynt å gå gjennom overvåkingsbilder fra flyplassen. Politiet har foreløpig ikke sett videomaterialet, men vil trolig gå gjennom det torsdag kveld, sammen med ansatte fra Torp.

– Politiet har også avhørt vitner som kan ha sett noe. Det er fortsatt veldig vanskelig å si hvordan han har kommet seg inn på flyplassens område. Det jobber vi videre med å finne ut av, sier Nilsen.

Går gjennom sikkerheten

– Luftfartstilsynet skal fredag ha møter med ledelsen på Torp for å finne ut av hva som har skjedd. I dag har vi hatt løpende kontakt med flyplassen. Men det er ikke godt å si hva som har skjedd, før alle detaljene er på bordet, sier Kvarum.

Torp jobber nå med å finne ut hvordan 17-åringen kan ha kommet seg inn på flyplassens område.

– Det er et spørsmål vi stiller oss selv. Hele flyplassen er inngjerdet og videoovervåket, sier administrerende direktør Gisle Skansen til NTB.

– Det første spørsmålet er hvordan personen har kommet seg inn på flyplassens område. Det andre er hvorfor personen ikke ble oppdaget da han var på området der flyet sto parkert, sier Skansen.

Ifølge Skansen blir flyene manuelt videoovervåket når de står parkert. Hvorfor sikkerhetspersonell ikke har oppdaget personen, vil ikke Skansen spekulere på.

Manuell sjekk av flyet

– Det tredje spørsmålet er hvorfor ikke personen ble oppdaget i den manuelle sjekken, sier Skansen.

Pilotene på flyet skal før avgang foreta en manuell sjekk av flyet. 17-åringen ble funnet i hjulbrønnen. Ifølge Skansen ville det som antas å være 17-åringen, ha blitt funnet hvis han befant seg i hjulbrønnen før den manuelle sjekken.

– Jeg vil ikke spekulere på om det har vært en manglende manuell sjekk. Politiet etterforsker nå saken, sier Skansen.

NTB har vært i kontakt med KLM, som ikke kan bekrefte eller avkrefte om den manuelle sjekken av flyets utside, en såkalt «walkaround», ble gjort av pilotene før flyet tok av fra Torp torsdag morgen.

– Denne sjekken blir alltid gjort. Det er en fast rutine. Men jeg kan ikke spekulere eller si noe om akkurat denne avgangen, sier pressetalsmann Joost Ruempol til NTB.

Skal ha møte med KLM

Skansen opplyser at representanter fra KLM fredag vil komme til Torp for møter med flyplassens ledelse.

– Det er ikke slik at den manuelle sjekken før avgang er hovedtemaet fredag. Temaet for møtet vil være hvordan dette kunne skje, i spørsmålets videste forstand, sier Skansen til NTB.

17-åringen har vært savnet fra Larvik siden onsdag kveld.

– Foreldrene ble torsdag ettermiddag varslet om funnet av den døde personen, opplyser politiet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus