Sylvi Listhaug på Bondetinget:

Sylvi Listhaug vil beholde tollvernet lenge

Mer positiv til tollvern: – Det vil ta tid før vi kan endre landbrukets tollvern, sa Sylvi Listhaug til Bondetinget torsdag. I januar mente hun at lavere toll vil gi økt produksjon i Norge. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix.
Mer positiv til tollvern: – Det vil ta tid før vi kan endre landbrukets tollvern, sa Sylvi Listhaug til Bondetinget torsdag. I januar mente hun at lavere toll vil gi økt produksjon i Norge. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix.

Frp-minister Sylvi Listhaug forsikrer Bondelagets årsmøte om at endringer i tollvernet ikke vil skje på lang tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et overraskende signal fra landbruks- og matminister Sylvi Listhaug under Norges Bondelags årsmøte i Lillehammer torsdag, var å frede tollvernet for landbruksprodukter i overskuelig framtid:

– Det er viktig for oss å ha et tollvern som er nødvendig for å ha produksjon i Norge, men at vi på sikt skal senke tollvernet når vi har gjennomført endringene vi vil ha i landbrukspolitikken, sa Listhaug etter et spørsmål fra salen.

– Men det kommer til å ta tid, sa Listhaug om når det vil skje.

Uttalelsen kommer etter at noe av det første den blåblå regjeringen markerte seg på, var et løfte til EU om å redusere ostetollen.

«Et importvern er viktig for lønnsomheten i norsk landbruk, men hensynet til norske forbrukere og norsk matvareindustri tilsier at tollmurene bør reduseres.», skriver regjeringspartiene i sin Sundvoldenerklæring.

Så sent som i januar hevdet Listhaug at lavere toll vil styrke norsk matproduksjon.

– Listhaug bruker de unge som alibi

Bygdeungdomslagets leder Gunn Jorunn Sørum utfordret Listhaug på hennes mål om bedre rekruttering til landbruket.

– Statsråden har snakket mye om rekruttering. Det er bra. Dessverre brukes vi unge som alibi. For virkemidlene du innfører, virker motsatt, sa Sørum og forklarte:

– At det å bli større, skal øke rekrutteringa, har vi vanskelig for å se. At vi må ut med 10-15 millioner i investeringer, gjør det ikke lettere for unge.

Les også: Sylvi Listhaug liker å bli kalt rev i hønsegården

Må belage seg på dyrere jord

Listhaug kommenerte ikke hvordan ønsket om større gårder og frislipp av prisen på landbruksjord, som hun ønsker, vil slå ut på rekrutteringen.

– I avtalen med de fire partiene er det bestemt å sette ned en gruppe for å se hva som skal gjøres, sa Listhaug til Sørum.

Til nå har det vært offentlig regulering av prisene på landbrukseiendommer, for å sikre at det blir økonomisk mulig å leve av matproduksjon. Listhaug fikk spørsmål om hvordan det vil slå ut at regjeringen ønsker å overlate prisfastsettelsen til markedet.

– Det er ikke oppgaven til de som eier eiendom, å subsidiere de som skal inn i næringa. Det er en sterk inngrep i eiendomsretten, at myndighetene og byråkrater kan gå inn og diktere prisen mellom to parter, sa Listhaug til det.

Listhaug har allerede oppfordret kommunene til å lette på prisreguleringene - før noen lovendring har skjedd.

– Listhaugs svar underbygger vår påstand om at hun bruker oss unge som alibi, twitret Gunn Jorunn Sørum deretter.

Les: Landbruksdepartementet får stryk av jussprofessor

– Dialog? Da må du høre!

Sylvi Listhaug forsikret at hun ønsker tett dialog og samarbeid med Norges Bondelag.

Det fikk organisasjonens 2. nestleder, Brita Skallerud, til å reagere:

– Du snakker om dialog med næringa. I slutten av april la vi fram våre krav i jordbruksoppgjøret, med så mange forslag om forenklinger som vi aldri før har lagt fram, sa hun.

– Så fikk vi et tilbud fra staten der ikke ett eneste forslag fra oss er tatt med. Våre forslag ble omtalt én gang. Og der blir vi feilsitert! anklaget Skallerud.

– Vi var offensive og endringsvillige. Er det å ta næringa på alvor når din partifelle Morten Ørsal Johansen på Stortinget sier at Norges Bondelag saboterer bonden? spurte Skallerud.

– Kravet var veldig urealistisk høyt. Jeg registrer at både svin-, egg- og kyllingbønder kom bedre ut med vårt tilbud enn kravet, fordi kraftfôrprisene blir lavere, var det Sylvi Listhaug hadde å si om den saken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus