Reiulf Steen er død

IDEOLOG: Steen var kjent som en av Arbeiderpartiets ideologer og beste talere. Foto: NTB scanpix
IDEOLOG: Steen var kjent som en av Arbeiderpartiets ideologer og beste talere. Foto: NTB scanpix

Tidligere Arbeiderparti-politiker Reiulf Steen døde torsdag morgen, opplyser familien. Han ble 80 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtroppende Ap-leder Jens Stoltenberg møtte Reiulf Steen på dødsleiet for to dager siden.

– Det er med stor sorg vi har mottatt nyheten om hans død, sier han.

– Han var en stor tenker og en stor taler. Han var internasjonalt orientert, men også en hverdagspolitiker, som gjennom sitt arbeid i Steen-komiteen la grunnlaget for den skolen vi har i dag, sier Stoltenberg til NTB.

– Han har inspirert både meg og mange andre, fortsetter Stoltenberg.

Han møtte Steen for første gang da han selv var AUF-er på Utøya, og siste gang på dødsleiet på Majorstutunet bo- og behandlingssenter tirsdag denne uken.

Døde torsdag morgen

Det var torsdag morgen at den tidligere formannen i Arbeiderpartiet, Reiulf Steen, døde 80 år gammel.

Han var den siste lederskikkelsen i Ap som hadde politiske røtter helt tilbake til årene da Einar Gerhardsen, Haakon Lie og Konrad Nordahl styrte den faglige og politiske arbeiderbevegelsen i Norge.

Gjennom årene skrev Steen sju bøker – de fleste av dem ble bestselgere – og han skapte stor debatt i det norske samfunnet. Han deltok også i de fleste viktige debatter om samfunnsspørsmål gjennom hele sin levetid.

Reiulf Steen ble partiets leder i 1975, men nådde likevel aldri helt til topps. Han er den eneste arbeiderpartilederen etter krigen som aldri ble statsminister.

Les også: Et langt liv i politikken

Et splittet landsmøte delte makten mellom ham og Odvar Nordli ved å slå fast at Nordli skulle være statsministerkandidat.

I årene som fulgte var Arbeiderpartiet preget av en maktkamp der de to nærmest ufrivillig ble frontfigurer for fraksjoner i partiet.

Samtidig seilte en tredje kandidat opp til ledervervet i «Ørnen blant partiene» som Reiulf Steen yndet å kalle Arbeiderpartiet. Det var Gro Harlem Brundtland som på landsmøtet i 1981 ble valgt til ny leder og senere bare befestet sin lederposisjon.

Lang Ap-karriere

Men Reiulf Steen hadde en lang karriere i Arbeiderpartiet og norsk politikk både før han ble partileder og etter at han trakk seg i 1981.

Han ble født på Sætre i Hurum 16. august i 1933 og vokste opp i et typisk arbeidermiljø. Begge foreldrene jobbet på fabrikken og var aktive i fagbevegelsen.

Steens barndomshjem og oppvekst var sterkt preget av den klassebevisstheten som hersket på den tiden. Han kom tidlig med i AUF og sto første gang på talerstolen 1. mai da han var 15 år.

Han ble valgt inn i AUFs sentrale ledelse i 1957 og var formann i ungdomsorganisasjonen fra 1961 til 1965. Da ble han valgt til nestleder i Arbeiderpartiet, et tillitsverv han hadde i ti år.

Reiulf Steen jobbet som sine foreldre på ammunisjonsfabrikken på Hurum, men kom inn på realskolen og ble deretter journalist i avisa Fremtiden i Drammen.

Han lekte alltid med tanken om å gå tilbake til avisarbeidet, men det ble med de fire årene i Fremtiden. I stedet var det Stortinget som la beslag på hans arbeidskraft etter at han måtte overlate ledelsen av partiet til Gro Harlem Brundtland i 1981.

Her representerte han Akershus i to perioder og var i siste periode også medlem av Stortingets presidentskap.

To fedreland

Reiulf Steens andre kone, Ines Vargaz, var chilensk flyktning. Det førte til at Chile etter hvert ble hans andre fedreland. I 1992 ble han utnevnt til Norges ambassadør i Santiago, et embete han hadde til 1996. Da kom han hjem og ble knyttet til forskningsstiftelsen Fafo.

Også i pensjonstiden var Reiulf Steen aktiv. Han jobbet for mange frivillige organisasjoner som Norsk Folkehjelp, Attac og Amnesty International.

Selv om Steens politiske virksomhet primært var knyttet til partiorganisasjonen, deltok han også som statsråd både i Brattelis regjering i 1972 og i Odvar Nordlis regjering på slutten av 1970-tallet.

På sin 80-årsdag, under valgkampen til stortingsvalget i 2013, ble han hedret av hele partiet med partileder Jens Stoltenberg i spissen, noe han satte stor pris på.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus