Turisme største beredskapsutfordring i nord

Politimester Ole B. Sæverud i Troms politidistrikt ser beredskapsmessige utfordringer med den økende cruisetrafikken i Nord-Norge og i arktiske farvann. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix.
Politimester Ole B. Sæverud i Troms politidistrikt ser beredskapsmessige utfordringer med den økende cruisetrafikken i Nord-Norge og i arktiske farvann. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix.

Konsekvensene av et cruiseskip-havari kan være like store utenfor Nord-Norge som i islagte farvann i Arktis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I januar 2012 grunnstøtte cruiseskipet Costa Concordia utenfor Giglio i Italia. Av de drøyt 4.200 passasjerene og besetningsmedlemmene omkom 32.

Giglio ligger ved Middelhavet, nær stranda og med kort vei til store beredskapsressurser.

– Ingen ville overlevd dersom Costa Concordia hadde havarert like nær land utenfor Kjøllefjord en februarnatt. Det er nesten helt umulig å komme til med nok ressurser ved et slikt havari, sier politimester Ole B. Sæverud i Troms.

Slike ressurser er ikke tilgjengelige verken utenfor Kjøllefjord eller i et mer tradisjonelt beredskapsmessig skrekkscenario der 1.000 turister havarerer nord for Svalbard.

Mange mennesker

Årsaken til at politimesteren ser de største beredskapsmessige utfordringene i den økende cruisetrafikken langs kysten, er at slike ulykker vil involvere svært mange mennesker i områder med liten infrastruktur.

– Evakuering av skadde vil måtte skje i helikoptre som tar maks 15 passasjerer på hver tur, sa Sæverud under Beredskapskonferansen 2014 i Tromsø onsdag.

Saken fortsetter under bildetIngen ville overlevd dersom Costa Concordia (bildet) hadde havarert like nært land utenfor Kjøllefjord en februarnatt, mener politimester Ole B. Sæverud i Troms. Foto: AP / NTB scanpix.Ingen ville overlevd dersom Costa Concordia (bildet) hadde havarert like nært land utenfor Kjøllefjord en februarnatt, mener politimester Ole B. Sæverud i Troms. Foto: AP / NTB scanpix.

Som politimester i Troms politidistrikt har han ansvaret for ikke bare store landområder, men også enorme havområder i nord, områder der aktiviteten øker.

Store områder

Både på land og til havs betyr turismen nye utfordringer. I Norge er det bare Hordaland politidistrikt som har flere redningsaksjoner i fjellet enn Troms.

I tillegg til lokalkjente nordmenn, øker tilstrømmingen av turister med egne guider som er godt utstyrt og vant til alpelandskap, men ikke til de spesielle utfordringene som snø nær havet representerer.

Det går blant annet mange ras.

Analyse

Han understreker overfor NTB at utfordringene han beskriver ikke er et varsku mot økt turisme.

Men sammen med økt oljeaktivitet er turismen et viktig kapittel i det snart ferdigstilte arbeidet med en ny risikoanalyse av politimesterens ansvarsområder.

– Jobben vår er å se framover og prøve å være forberedt på den utviklingen som kommer. Dette handler ikke bare om turisme, men også om endrede utfartsvaner hos publikum som bor her, sier Sæverud til NTB.

442 anløp

Cruisenettverket CN NS kunne nylig gi nok et rekordanslag for cruisebesøk i Norge og Svalbard.

I årets sesong er det meldt inn 442 anløp av 410.000 cruiseturister.

– Vi ønsker selvsagt denne turismen velkommen og ser en næring som selv tar mye større beredskapsansvar enn for 30 år siden. Vi vil aldri ha nok beredskapsressurser til å komme på høyde med Oslofjorden, men man må ta med de utfordringene de representerer når beredskapen skal dimensjoneres sier Sæverud til NTB.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus