Mistenker hjemmehjelpere for å ha samkjørt forklaringer

Boligblokken i Frogner bydel i Oslo hvor den 90 år gamle mannen bodde. Johannessens 61 år gamle hushjelp står tiltalt for forsettlig drap. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
Boligblokken i Frogner bydel i Oslo hvor den 90 år gamle mannen bodde. Johannessens 61 år gamle hushjelp står tiltalt for forsettlig drap. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ene hjemmehjelpen (36) kan arve 15 millioner hvis hushjelpen blir dømt for drap. Den andre hjemmehjelpen er hennes kjæreste og en av de siste som så Pål Stener Johannessen i live.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tiltalte hushjelpens forsvarer Øystein Storrvik frykter at hjemmehjelperne har samkjørt sine forklaringer.

36-åringen vitnet onsdag i saken der Johannessens 61 år gamle hushjelp står tiltalt for forsettlig drap på sin sjef.

90-åringen ble funnet død i sengen i sin leilighet på Frogner i Oslo 13. mars i fjor. Dagen før hadde han bedt sin advokat om å fjerne hushjelpen som hovedarving i testamentet til fordel for hjemmehjelpen.

Påtalemyndigheten mener hushjelpen fant utkastet til nytt testament i postkassen samme dag, og at hun dro tilbake til sin arbeidsgiver om kvelden og kvalte ham.

61-åringen nekter straffskyld.

Les også: Hushjelp erklærte seg ikke skyldig i drap

Kjæresten så brev

Et sentralt punkt i saken er hva som skjedde med testamentutkastet.

Utkastet ble sendt til Johannessen dagen før han døde. Hans advokat Børre Hagen forklarte i retten tirsdag at 90-åringen ble oppbrakt da han hørte at det var sendt hjem til ham i posten, fordi han var engstelig for at hushjelpen skulle finne det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den drapssiktede 61-åringen, som hadde som oppgave å sjekke 90-åringens post, sier hun sjekket postkassen den aktuelle dagen, men at den var tom.

To ansatte fra den kommunale hjemmehjelpstjenesten var hos Johannessen samme ettermiddag. En av dem er kjæresten til 36-åringen som nå kan ende som enearving til formuen.

I sitt andre avhør til politiet fortalte kjæresten at han hadde sett hushjelpen med et brev i hånden, at Johannessen hadde krevd å få brevet, men at hun hadde nektet å gi ham det før senere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det samme har 36-åringen nevnt at hun har hørt kjæresten fortelle i et av sine to avhør hos politiet.

Ferie i Thailand

I kjærestens første politiavhør nevner han imidlertid ikke denne hendelsen.

– Det som skjer mellom disse to avhørene er at 36-åringen og hennes elsker er på ferietur i Thailand. Jeg mener det er en stor fare for at de har samsnakket seg under denne ferien. Det de nå sier, passer hånd i hanske med påstanden om at min klient skal ha vært der og sett brevet og aksjonert, så dette er en nøkkelopplysning, sier Øystein Storrvik til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjemmehjelpens kjæreste skal forklare seg i retten fredag.

En filippinsk hjelpepleier som var på jobb samtidig med 36-åringens kjæreste den aktuelle dagen, vitnet også i Oslo tingrett onsdag. Hun sier hun ikke kan huske å ha sett den tiltalte eller at det oppsto et munnhoggeri eller noe skriking om post.

36-åringen sier hun tror årsaken til at kjæresten ikke nevnte episoden med posten i første avhør, var at det var et telefonavhør som kom brått på han mens han var på jobb.

– Han ble stresset, og da er det vanskelig å huske alt, sa hun.

Hun sa hun ikke kan svare på hvorfor den filippinske hjelpepleieren ikke husket opptrinnet.

Les også: - Millionæren kan ha blitt skadd etter sin død

Nært forhold

I retten onsdag fortalte 36-åringen at hun hadde begynt å jobbe hos Johannessen i mai 2010. I starten var hun redd ham. Den pleietrengende mannen skrek til henne, men etter hvert fikk de to en god tone, og forholdet ble etter hvert veldig nært, fortalte hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var den 36 år gamle hjemmehjelpen som varslet Johannessens advokat om at det var rart og unaturlig at 90-åringen skulle dø akkurat den dagen, og at hun satte det i sammenheng med at hun visste at Johannessen samme uke skulle sparke hushjelpen etter 15 års tjeneste hos ham.

36-åringen avviste at hun visste at hun var innsatt i testamentet. testamentet.

Sterke reaksjoner

Hjelpepleieren ble konfronterte med at hun hadde det Storrvik omtaler som «voldsomme sorgreaksjoner» etter 90-åringens død. Hun avviste at dette hadde noe å gjøre med at hun skjønte at hun akkurat hadde mistet muligheten til å arve.

– Jeg fikk en reaksjon fordi det hadde vært en tøff uke og jeg sto Pål nær. Og fordi det ble prat på jobben. Noen kollegaer mente jeg burde få sparken fordi jeg hadde hatt et så tett forhold til ham, fortalte hun.

Hjemmehjelpen sier hun ikke har tatt stilling til om hun vil motta millionarven dersom hushjelpen hans blir dømt for drap, og sier hun i tilfelle må si opp jobben.