– Kan få hvithai i Skandinavia

En hvithai svømmer utenfor kysten av Mexico. Foto: Scanpix/AP.
En hvithai svømmer utenfor kysten av Mexico. Foto: Scanpix/AP.

– Kun et spørsmål om tid, mener danske havbiologer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Man mener det kun er et spørsmål om tid før vi ser hvithai i danske farvann, sier kurator og dyreavdelingsleder ved akvariet Den Blå Planet i København, Lars Olsen, til nettstedet metroexpress.

Se også: Hai-hvisker koser med livsfarlig hai

Han viser til at klumpfisk og andre fisker fra Middelhavet har begynt å finne veien til danske farvann, så hvorfor ikke haier, spør han:

– Man mener å ha sett en hvithai i England, så kanskje er den her allerede, men har bare ikke blitt observert. Man kan ikke si noe med sikkerhet, men mye tyder på at vi i nær fremtid kan se hvithai her oppe, sier Olsen, som understreker at det vil være snakk om enkelthai på streiftog og ikke en hel bestand.

Les også: Her vil du ikke bade

Ved Danmarks haisenter Kattegatcentret deler man Olsens teori. Ny kunnskap om hvithaier fra de siste tiår innhentet ved bruk av sendere på dyrene viser at de kan bevege seg over svært store avstander.

– Vi har sett hvithaier som har svømt 10.000 kilometer fra Sør-Afrika til Australia, så vi vet at de kan tilbakelegge store avstander, sier havbiolog og kurator ved Kattegatcentret, Rune Kristiansen, til nettstedet.

Les også: Paul fikk sparken etter hairedning

Selv er han begeistret med tanke på hvithaiens anmarsj:

– Jeg ville klappe i mine små biolog-hender hvis hvithaien fant veien hit. Det ville bare gjøre vår natur rikere, og om så er har danskene ingenting å frykte, sier Kristiansen.

– Som badegjest har man ingenting å være redd for, og man gjør klokere i å rette fokus mot badesikkerheten, da det er lang flere som dør av drukning enn av haiangrep.

Skulle du likevel frykte haien, har de i Australia nå designet en prototype av en bøye, som skal oppdage hai i nærheten av strender og automatisk varsle badevaktene. Se videoen under:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus