Beijing holdes i jerngrep på 25-årsdagen for massakre

Kinesiske myndigheter holder sentrum av Beijing i jerngrep i forbindelse med 25-årsdagen for massakren på Den himmelske freds plass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinesiske myndigheter har forbudt alle former for markeringer av massakren i 1989, men tar likevel ingen sjanser.

Tusenvis av politiet og soldater, de fleste væpnet med automatvåpen, var onsdag utplassert i Beijings gater. På selve Den himmelske freds plass og i gatene rundt plassen var det tett mellom politibilene.

Se video fra plassen øverst i artikkelen

Også en rekke brannbiler og ambulanser sto i beredskap i den kinesiske hovedstaden. Flere steder hadde brannvesenets vannslanger allerede blitt klargjort som vannkanoner klare til umiddelbar bruk.

Turister nektet inngang

På Den himmelske freds plass gikk hverdagslivet tilsynelatende sin vante gang. Turister ruslet rundt på den enorme plassen mens suvenirselgere forsøkte å tjene noen slanter.

Men både uniformert og sivilkledd politi sto på hvert gatehjørne og sjekket id-papirene til alle som gikk forbi.

En australsk turist sier hun ble nektet å besøke Den forbudte by, en gang hjemmet til Kinas keiser, fordi hun ikke hadde passet sitt med seg. Det er vanligvis ikke et krav at turister må vise legitimasjon for å besøke det historiske området.

Våkenatt i Hongkong

Også i flere andre kinesiske byer har myndighetene skjerpet sikkerheten onsdag. Men i delvis selvstyrte Hongkong skal det etter planen holdes en våkenatt der det tennes lys til minne om ofrene for massakren for 25 år siden.

Hundrevis, trolig over 1.000, sivile og ubevæpnede kinesere ble drept da den kinesiske hæren slo til med full tyngde mot studentene og andre som demonstrerte på plassen 3. og 4. juni 1989 med krav om demokratiske reformer. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus