Obama vil bruke milliarder på å beskytte Øst-Europa

President Barack Obama talte foran et F-16-fly da han ankom den polske hovedstaden Warszawa tirsdag. (Foto: Reuters/NTB scanpix)
President Barack Obama talte foran et F-16-fly da han ankom den polske hovedstaden Warszawa tirsdag. (Foto: Reuters/NTB scanpix)

USAs president Barack Obama ønsker å bruke opptil 6 milliarder kroner på militære tiltak for å beskytte land i Øst-Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sikkerhetsplanen ble omtalt i en uttalelse fra Det hvite hus tirsdag, samtidig som Obama var på besøk i Polen.

Pengene skal gå til luft-, marine- og bakkestyrker som skal utplasseres hos «nye allierte» i Øst-Europa. I tillegg skal land som Ukraina, Moldova og Georgia, som ikke er medlem av NATO, få hjelp til å ruste opp egne militære styrker.

Sikkerhetsplanen må godkjennes av den amerikanske Kongressen før den kan settes ut i livet.

Obama er i Polen for å delta i markeringen av at det er gått 25 år siden fagorganisasjonen Solidaritet vant valget i landet. Valgseieren markerte slutten på kommunisttiden og gjenfødelsen til det polske demokratiet.

– Vår forpliktelse overfor sikkerheten til Polen og våre allierte i Sentral- og Øst-Europa er ukrenkelig og en hjørnestein for vår egen sikkerhet, sa Obama da han ankom landet tirsdag.

Lanseringen av Obamas «europeiske beroligelses-initiativ» skjer på et tidspunkt hvor forholdet mellom vestlige land og Russland er dårligere enn på lenge som følge av krisen i Ukraina.

– Jeg setter stor pris på at USA inntar en lederrolle ved å innføre beroligende tiltak, sa NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen da han kommenterte Obamas sikkerhetsplan i forbindelse med alliansens forsvarsministermøte i Brussel tirsdag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus