Astronomer fant stor eksoplanet av stein

Den nyeoppdagede mega-jorden Kepler-10c er her i forgrunnen i et tegnet bilde offentliggjort av Harvard og Smithsonian. Søsteren, lavamånen Kepler-10b, er i bakgrunnen og begge går i bane rundt en sol-lignende stjerne. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Den nyeoppdagede mega-jorden Kepler-10c er her i forgrunnen i et tegnet bilde offentliggjort av Harvard og Smithsonian. Søsteren, lavamånen Kepler-10b, er i bakgrunnen og begge går i bane rundt en sol-lignende stjerne. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Astronomer har funnet en eksoplanet av stein som veier mer enn 17 ganger så mye som jorda selv om den bare er dobbelt så stor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Planeten går i bane rundt den gamle stjernen Kepler-10 som ligger rundt 560 lysår unna jorda i stjernesystemet Draco.

Funnet ble annonsert på et møte i Det amerikanske astronomiske samfunn i Boston mandag, og kom som en overraskelse ettersom så store planeter vanligvis består av gass og ikke faste stoffer som jorden.

Planeten har fått navnet Kepler-10c og forskerne vet ennå ikke hvordan den ble dannet. Den har en diameter på rundt 29.000 kilometer, 2,3 ganger større enn jorda.

Forstår ikke hvordan den ble dannet

– En mega-jord er masse faste stoffer samlet på ett sted uten gass. Det er et problem ettersom vår forståelse av hvordan slike planeter dannes avhenger av at de faste stoffene kommer sammen i et miljø der nesten 99 prosent av massen er hydrogen og helium, sier fysiker Dimitar Sasselov.

Mindre steinklumper, som jorda eller mars, er trolig dannet av restmateriale, mens en mega-jord som Kepler-10c trolig har brukt lenger tid på å dannes. Det skulle ifølge dagens kunnskap ha ført til at store mengder gass også ble dannet. .

Det har ikke skjedd med Kepler-10c, men Sasselov kan ikke forklare hvorfor. Han sier at funnet uansett er viktig.

Se også: Det er hemmelig hva denne romraketten inneholder

– Er det overflate der?

– Så langt vi vet, og vi vet veldig lite om hvordan livet oppsto, tror vi at livet rent geokjemisk oppstår på faste planeter sier Sasselov.

Astronomen Lars Buchhave ved Harvar ser fram til å lære mer er om Kepler-10c og andre eksoplaneter Kepler-teleskopet kan finne.

– Er det steinplaneter med en tynn, kompakt atmosfære som jorda, eller er det store steinkjerner med en slags form for utvidet hydrogen- eller helium-innpakning der det egentlig ikke er noen virkelig overflate? spør han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus