Fremgang i kampen mot hudkreft

Solbrenthet gir større risiko for føflekk-kreft. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Solbrenthet gir større risiko for føflekk-kreft. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre studier som nylig ble presentert viser store fremskritt i kampen mot føflekkreft, den alvorligste formen for hudkreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om føflekkkreft

Stadium 0: Kreften sitter ikke dypere enn hudoverflaten, og kan fjernes ved operasjon hvor man skjærer bort en halv centimeter av huden rundt føflekken.

Stadium 1: Her er det som oftest nødvendig å skjære bort to centimeter av huden rundt føflekken. Flere leger anbefaler biopsi av lymfeknutene for å utelukke spredning.

Stadium 3: Her er det stor sannsynlighet for at kreften har spredd seg til lymfeknutene. To centimeter av huden rundt føflekken skjæres bort og det tas biopsi av lymfeknutene. Pasientene får også behandling etter operasjonen.

Stadium 4: Her har kreften spredd seg til lymfeknutene og andre organer. Det er veldig vanskelig å kurere. Legene forsøker å operere bort kreftsvulstene og pasientene får som oftest behandling med cellegift.

Les mer på cancer.org.

Studiene ble presentert under et møte i den amerikanske foreningen for klinisk onkologi mandag.

I alle tre studiene har forskerne gitt medikamenter som lar immunforsvaret gå til angrep mot kreftcellene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

I den første studien fikk pasientene medikamentet Yervoy (ipilimumab).

Resultatene viste at risikoen for tilbakefall ble redusert med 25 prosent sammenlignet med dem som fikk placebo.

Over 951 pasienter med stadium tre føflekkreft (melanom, se faktaboks) deltok i studien. Ettersom kreften hadde spredd seg til lymfeknutene hos deltagerne, var sjansen for tilbakefall stor.

Tre år etter behandlingen var overlevelsesraten blant de som fikk Yervoy 46 prosent, mot 34,8 prosent hos de som fikk placebo.

Les også: Hold øye med føflekkene dine

Lar immunforsvaret angripe

Yervoy har blitt godkjent som behandling av stadium fire føflekkreft i USA. Måten medikamentet virker på er at det minsker kreftcellenes forsvar mot immunsystemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en svært lovende behandling. I studien så vi at sjansen for tilbakefall hos de som ble behandlet med Yervoy var vesentlig lavere, sier en av forskerne bak studien, Alexander Eggermont, direktør for Gustave Roussy kreftsenter i Paris, til AFP.

Han mener at studien viser at det kan være nyttig å behandle kreftpasienter med Yervoy før kreften har utviklet seg til stadium fire.

Les også: De vanligste hudkreftformene

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alvorlige bivirkninger

Forskerne understrekte imidlertid at behandlingen kan ha alvorlige bivirkninger, og at sjansen for dette var betydelig.

Fem personer som deltok i studien døde av det som blir klassifisert som behandlingsrelaterte årsaker.

I tillegg valgte 52 prosent å avslutte behandlingen på grunn av bivirkninger som inkluderte utslett, betennelse i skjoldbruskkjertelen, hypofysen og tykktarmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stor økning i kreft som kan forebygges

Lovende behandlingsform

En annen klinisk studie, som er i et tidlig stadium, viser også gode resultater av behandling med medikamenter som reduserer kreftcellenes forsvar mot immunsystemet.

411 pasienter med alvorlig føflekkreft viser lovende resultater av behandling med medikamentet PD-1. Dette skal styrke antistoffet MK-3475.

Amerikanske myndigheter har stemplet PD-1 som en svært lovende behandlingsform, ettersom det stimulerer immunforsvaret på en mer skånsom måte enn Yervoy.

34 prosent av deltagerne i studien fikk påvist mindre kreftsvulster etter behandling. Totalt 69 prosent av deltagerne var fortsatt i live ett år etter behandlingen.

– Dette er data fra et tidlig stadium av studiet, men det forteller oss noe viktig om behandlingsformen, sier en av forskerne bak studien Antoni Ribas, professor ved Universitetet i California til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Åtte prosent av de som deltok i denne studien opplevde alvorlige bivirkninger, men kun fire prosent avsluttet behandlingen som følge av dette.

Forlenget levetiden

En tredje studie viste at kombinasjonen av Yervoy og Nivolumab forlenget levetiden hos pasienter med alvorlig hudkreft.

De 94 personene som deltok i studien levde i snitt tre og et halvt år etter diagnose og behandling.

– For et bare noen få år siden overlevde de fleste pasienter som ble diagnostisert med alvorlig hudkreft kun ett år. 25 prosent av dem overlevde to år, sier lederen av studien Mario Szol, professor ved Yale University og legger til:

– Derfor er det virkelig bemerkelsesverdig at vi ser at kombinasjonen av Yervoy og Nivoumab forlenget levetiden til tre år.