Palestinsk samlingsregjering tatt i ed

Rami Hamdallah (til venstre) skal etter planen sverges inn som statsminister i den palestinske samlingsregjeringen mandag. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Rami Hamdallah (til venstre) skal etter planen sverges inn som statsminister i den palestinske samlingsregjeringen mandag. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Den nye samlingsregjeringen i Palestina ble tatt i ed mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen skal bestå av ministre uten partitilhørighet, som skal samle Vestbredden og Gaza fram mot et valg innen seks måneder. Regjeringsmedlemmene er utpekt av president Mahmud Abbas' Fatah-parti og den islamistiske Hamas-bevegelsen.

Det var lenge usikkert om regjeringen ville bli presentert som planlagt. Så sent som natt til mandag var det forutsatt uenigheter mellom Hamas og Fatah om flere ministerposter. Mandag formiddag opplyste Hamas at disse uenighetene var løst.

Israel har uttrykt bekymring for at den midlertidige og ikke-politiske regjeringen er basert på støtte fra Hamas.

– Det internasjonale samfunnet bør ikke stå i kø for å anerkjenne en palestinsk regjering som Hamas er del av, eller som er avhengig av Hamas, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Både Norges utenriksminister Børge Brende (H) og USAs utenriksminister John Kerry har bedt Abbas om ikke å la Hamas få for stor innflytelse i den nye regjeringen. Abbas svarte Brende at Hamas ikke vil ha noen rolle i teknokratregjeringen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus