Bergdahl hjelpes tilbake til livet i frihet

Den norskamerikanske sersjanten Bowe Bergdahl som har vært holdt fanget av Taliban i Afghanistan i nesten fem år, ankom søndag den amerikanske Landstuhl-basen i Tyskland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bergdahl ble lørdag løslatt som en del av en fangeutveksling der USA frigir fem Guantanamo-fanger. Han var USAs eneste krigsfange i Afghanistan, og forhandlingene om frigivelsen har pågått i mange år. Myndighetene i Qatar har fungert som mekler i de indirekte forhandlingene mellom USA og Taliban.

Bergdahl skal nå tilbringe en periode på det amerikanske forsvarets medisinske senter Landstuhl i Tyskland, og skal gjennomgå det den amerikanske hæren kaller en «reintegreringsprosess».

Preget

I en uttalelse fra basen heter det at det ikke er bestemt hvor lenge Bergdahl skal være der og føyer til at staben på basen skal ta hensyn til det han har gjennomgått og vil «fortsette reintegreringen i den farten han er komfortabel med».

– Staben på Landstuhl har fullt fokus på yte nødvendig medisinsk hjelp og trygge omgivelser for hans rekonvalesens, heter det.

Bergdahl skal etter forholdene ha vært i god form da han ble løslatt, men var sterkt følelsesmessig preget da han ble hentet i helikopter av spesialstyrker etter en fredelig overlevering.

Badminton

I løpet av årene Bergdahl satt fanget, ble han glad i afghansk grønn te og lærte sine fangevoktere badminton, sier en pakistansk islamistleder til AFP. Amerikaneren med norske røtter ble flere ganger overført mellom ulike militante fraksjoner langs den urolige grensen mellom Afghanistan og Pakistan, før han endte opp i den pakistanske provinsen Nord-Waziristan.

Bergdahl lærte seg med tiden flytende pashto og dari, sier AFPs kilde, som er en av lederne i det militante Haqqani-nettverket, som er alliert med Taliban.

Til forskjell fra islamistene, stort sett etniske pashtunere kjent for sin store appetitt på kjøtt, ville Bergdahl stort sett ha grønnsaker. Islamistene forsøkte å lære Bergdahl om islam og ga ham religiøse bøker, men fangen foretrakk andre gjøremål.

– Han brukte mer tid på å spille badminton og hjelpe til med matlaging. Han var veldig glad i badminton og spilte det med sine voktere, og lærte mange av krigerne spillet, sier islamistlederen.

Høy verdi

Bergdahl, som er oppvokst i Idaho, feiret alltid de kristne høytidene og inviterte sine fangevoktere til å delta.

Sikkerhetsanalytikeren Imtiaz Gul sier de militante gruppene anså fangen for å ha svært høy verdi og var innforstått med at å skade ham ville sette dem i et dårlig lys.

– Disse gruppene behandler vanligvis fanger slik, sier han.

Opplysningene om Bergdahls fangenskap er de mest utfyllende som er gitt siden han ble tatt til fange i juni 2009, bare to måneder etter at han kom til landet, og ble vist fram i en video en måned senere.

– Jeg ble tatt til fange utenfor leiren vår. Jeg var bak en patrulje, ble hengende etter patruljen og ble tatt til fange, sier Bergdahl i filmen.

Forsoning

USAs forsvarsminister Chuck Hagel sier han håper utvekslingen kan føre til framgang i forsoningsarbeidet med de militante gruppene.

Han avviser samtidig kritikk fra Republikanerne, som mener løslatelsen har skjedd fordi USA har forhandlet med terrorister.

Hagel sier imidlertid at det er myndighetene i Qatar som har fått til en avtale.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus