Europarådet fordømmer tyrkisk politis brutalitet

FORDØMMES: Demonstranter ligger på bakken etter at opprørspoliti brukte tåregass for å spre demonstranter i Istanbul lørdag. Foto: Murad Sezer / Reuters / NTB scanpix
FORDØMMES: Demonstranter ligger på bakken etter at opprørspoliti brukte tåregass for å spre demonstranter i Istanbul lørdag. Foto: Murad Sezer / Reuters / NTB scanpix

Europarådet fordømmer den brutale måten tyrkisk politi slo ned demonstrasjoner i landet på lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Istanbul brukte tåregass og vannkanoner mot noen hundre demonstranter som tok til gatene for å markere årsdagen for de store protestene i fjor.

«Jeg fordømmer det tyrkiske politiets overdrevne bruk av makt mot demonstranter og journalister. Dette kommer i tillegg til andre hendelser der håndteringen av demonstrasjoner har vekket alvorlige bekymringer om menneskerettighetene», skriver Europarådets kommissær for menneskerettigheter, Nils Muiznieks, i en uttalelse til nyhetsbyrået AFP.

Tyrkiske myndigheter hadde stengt Gezi-parken og Taksimplassen før demonstrasjonene kom i gang. Omkring 25.000 politifolk og 50 vannkanoner var utplassert.

Bakgrunn: Tåregass mot demonstranter i Tyrkia

Blodige demonstranter

Politifolk i sivil pågriper en demonstrant i Istanbul lørdag. Foto: Yagiz Karahan / Reuters / NTB scanpixPolitifolk i sivil pågriper en demonstrant i Istanbul lørdag. Foto: Yagiz Karahan / Reuters / NTB scanpixPolitifolk i sivil pågriper en demonstrant i Istanbul lørdag. Foto: Yagiz Karahan / Reuters / NTB scanpixPolitifolk i sivil pågriper en demonstrant i Istanbul lørdag. Foto: Yagiz Karahan / Reuters / NTB scanpix

Bilder viste blodige demonstranter som lå på bakken etter å ha blitt slått med batonger og ha pustet inn tåregass.

Presset på mediene som dekket demonstrasjonene var også stort, og journalister fra TV-kanalen CNN ble en stund holdt tilbake av politiet da de forsøkte å rapportere direkte fra området.

«Upassende oppførsel fra politiet er en direkte trussel mot rettsstaten og kan ikke tolereres», skriver Muiznieks.

Også i flere andre tyrkiske byer, blant dem hovedstaden Ankara, kom det til mindre sammenstøt lørdag og natt til søndag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus