Magnus Carlsen vil ha revansj i Stavanger

SULTEN: Magnus Carlsen er sulten på seier i Norway Chess i Stavanger denne uka. Her spiller han sjakk mot Norge på Oslo City, der hele det norske folk kunne være med å bestemme hvilket trekk som skulle kjøres mot ham. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
SULTEN: Magnus Carlsen er sulten på seier i Norway Chess i Stavanger denne uka. Her spiller han sjakk mot Norge på Oslo City, der hele det norske folk kunne være med å bestemme hvilket trekk som skulle kjøres mot ham. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Magnus Carlsen har flere motstandere han ønsker skalpen på når en av verdens sterkeste sjakkturneringer i år starter i Stavanger mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

akta om Norway Chess

* Internasjonal sjakkturnering i Rogaland, arrangert første gang i mai 2013.

* Første superturnering i sjakk på norsk jord

* Inkluderer superturnering for ni av verdens beste spillere, pluss en ekstra norsk toppspiller, skoleturnering med flere hundre barn og kjendisturnering

* Avholdes 2. til 13. juni 2014, og i den forbindelse skal mer enn 1200 elever i Rogaland lære å spille sjakk.

(Kilde: Norway Chess )

I dagene før Norway Chess tar Carlsen det med ro hjemme, mens hans kvesser de mentale klørne sine.

– Han forbereder litt åpninger, slapper av, driver med litt lett sport. Det er viktig med en rolig periode uten store utskeielser for å komme i rett modus før en stor turnering, sier manager Espen Agdestein til NTB.

Selv om det ikke står noen VM-tittel på spill, betyr det mye for Carlsen å prestere på hjemmebane.

– Magnus ble nummer to etter Sergej Karjakin i fjor, og det vil han revansjere, sier Agdestein, som mener en turneringsseier absolutt er innen rekkevidde:

– Han har deltatt i to turneringer hittil i år, og vunnet begge to.

Les også: Magnus Carlsen får neppe VM-kamp i Norge

Sterkt felt

Ti spillere deltar i Norway Chess. Åtte av dem, inkludert Carlsen, er ranket blant de topp ti beste sjakkspillerne i verden nå.

– Det er bare (Viswanathan) Anand som mangler av de beste, bemerker Agdestein.

Carlsens VM-motstander Anand er for tiden på fjerdeplass på rankingen.

– Uten han blir nok høydepunktene for Magnus å spille mot tidligere verdensmester Vladimir Kramnik og verdenstoer Levon Aronian. Normalt er det ekstra gøy å slå Kramnik siden de har hatt litt rivalisering på gang.

Men det kommer også noen nye talenter på lista som, begge kan bli framtidige utfordrere for Carlsen:

– Italienske Fabiano Caruana er to år yngre enn Magnus og allerede nummer fem på rankingen, av mange spådd som den nye rivalen til VM-tittelen. Videre har vi Anish Giri, bare 19 år fra Nederland. Han er verdens sterkeste junior og et kjempetalent. Det er en Magnus gjerne vil ha skalpen på han, han har aldri slått ham tidligere, men Giri har slått Magnus, sier Agdestein.

Les også: Magnus Carlsen lærer Facebook-sjef Zuckerberg sjakk

Vil vinne alt

Agdestein er full av beundring for arrangørene av Norway Chess som har klart å etablere en såpass tung turnering i Norge på bare et par år.

– Når du ser på deltakerlista er det bare kanoner som er med. Også min bror Simen, han blir som kanonføde å regne her. Han får være med denne gangen siden vi er i Norge.

Stormester Simen Agdestein er nummer 161 på verdensrankingen.

Etter turneringen er det videre til Dubai, der målet for Magnus Carlsen er å ta VM-tittel både i lynsjakk og hurtigsjakk. Klarer han det, blir han i så fall den første i verden som innehar de to og VM-tittelen i klassisk sjakk samtidig.

Sist gang han deltok i turneringene, i 2012, fikk han to sølv, bak henholdsvis Sergej Karjakin i hurtigsjakk og Alexander Gristsjuk i lynsjakk.

Til Dubai kommer også Carlsens motstander i neste VM-duell, Viswanathan Anand. Dette kan bli siste gang de møtes før det store revansjeoppgjøret om den klassiske VM-tittelen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus