Advokat: – Antallet voldtektssaker vil forbli høyt

IKKE OPTIMIST: – Antallet henlagte anmeldelser for voldtekt kommer til å forbli så høyt, sier Jørn Maurud.
Foto: Morten F. Holm / SCANPIX
IKKE OPTIMIST: – Antallet henlagte anmeldelser for voldtekt kommer til å forbli så høyt, sier Jørn Maurud. Foto: Morten F. Holm / SCANPIX

Svært mange voldtektssaker blir henlagt, men det er likevel urealistisk å tro at et høyere antall saker vil havne i retten, mener statsadvokat Jørn Maurud.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det vil for all framtid være svært mange voldtektsofre som må se gjerningsmannen gå fri, sier Maurud som er leder i Oslo statsadvokatembete til Aftenposten.

Lørdag skrev Aftenposten at over 80 prosent av alle voldtektsanmeldelser i Oslo i 2011 og 2012 ble henlagt. Av 501 anmeldelser endte kun 27 med domfellelse, ifølge tall fra Oslo politidistrikt og domstolene. Maurud kaller antallet saker som blir henlagt, skyhøyt. Problemet er at denne typer saker er svært krevende for politiet.

Vil forbli høyt

– Antallet henlagte anmeldelser for voldtekt kommer derfor til å forbli så høyt, sier Maurud.

Ni av ti henleggelser i 2011 og 2012 skyldtes ukjent gjerningsmann eller bevisets stilling.

– En voldtektsanmeldelse blir alltid tatt alvorlig og etterforsket grundig. Men for at vi skal kunne ta ut tiltale mot noen, må vi være overbevist om at bevisene vil holde til en domfellelse i retten, sier påtaleleder Beate Brinch Sande ved seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus