Streikende havnearbeidere politianmeldt

Natt til lørdag ble tolv streikende havnearbeidere i Tromsø anmeldt da de nektet å følge et pålegg fra politiet om å avslutte en blokade på en kai i byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sent fredag kveld troppet rundt 20 fagorganiserte havnearbeidere fra Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) og LO opp på Hurtigrutekaia i byen. Der utførte de en blokade av lasting og lossing av gods fra Hurtigruten, som Nor Lines' folk skulle utføre.

Havnearbeiderne mener lossearbeidet er streikebryteri. De har siden desember vært i sympatistreik for å støtte NTFs boikott av Risavika terminal i Stavanger.

Da politiet kom til kaiområdet natt til lørdag, fikk de aksjonerende pålegg om å forlate området. 12 personer nektet å etterkomme pålegget, og blir anmeldt, melder Troms politidistrikt på Twitter.

Forrige uke ga Nord-Troms tingrett Nor Lines AS, som er medlemsbedrift i NHO, medhold i begjæringen om en midlertidig forføyning for å få stoppet blokadene. Forføyningen gjaldt kun 26.-28. mai.

Leder Ronny Johansen i LO i Tromsø mener aksjonen natt til lørdag var lovlig, og anklager politiet i Tromsø for å opptre partisk i havnestriden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sånn som vi oppfatter det virker det som om politiet har tatt side i saken, sier leder i LO i Tromsø, Ronny Johansen til NTB.

Avviser anklagene

Politimester i Troms Ole B. Sæverud avviser blankt at politiet er partiske i saken.

– Det er en grunnleggende misforståelse, det gjør vi selvfølgelig ikke. Men også i en arbeidskonflikt er det grenser for hvilke virkemidler som kan tas i bruk, sier Sæverud til NTB.

Han sier videre at blokaden natt til lørdag kan være ulovlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var den vurderingen som tingretten gjorde i forføyningen fra forrige uke. Forføyningen gjelder ikke lenger, men den rettslige begrunnelsen er den samme, sier Sæverud.

– De må gjerne demonstrere, og vi skal og beskytte dem hvis det blir nødvendig, sier Sæverud.

Vurderer anmeldelse

Da de fagorganiserte som hadde valgt å trosse politiets pålegg om å forlate stedet til slutt skulle dra hjem, var de blitt innelåst bak portene på godsterminalen, sier Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var da ikke mulig for oss å ta oss ut på en sikker måte. Vi ringte politiet for å be om assistanse, men de hadde ikke ressurser til å bistå oss.

– Vi måtte da ta oss ut ved å snike oss forbi gjerdene som stakk ut forbi kaikanten, sier Johansen.

Han vurderer nå å anmelde Nor Lines for frihetsberøvelse på mandag.

– Vi ble innelåst mot vår vilje, sier Johansen.

Uforstående

Viseadministrerende direktør i Nor Lines, Toralf Eikrheim stiller seg uforstående til anklagene.

– De hadde tatt seg inn på et avsperret område gjennom en port som sto åpen et øyeblikk. Når lederen av vår virksomhet i Tromsø kom til stedet låste han porten. Det var ingen som henvendte seg til de som var på stedet om å bli låst ut, så vi stiller oss litt uforstående til det, sier Eikrheim til NTB.

– Jeg synes jo det vil være merkelig å anmelde en operatør på et avsperret område når de urettmessig har tatt seg inn der. Men vi får forholde oss til anmeldelsen når den foreligger, sier Eikrheim.

Han mener også det er feil at Nor Lines begår streikebryteri, og at blokaden natt til lørdag var ulovlig.