Helt spesiell kapsel kan bli fremtidens romskip

Artikkelen fortsetter under annonsen

En slank, hvit og dråpeformet romkapsel med plass til sju personer blir den neste kommersielle kapselen fra selskapet SpaceX. Den skal kunne lande på jorda med helikopterpresisjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dragon V2 er det første forsøket på igjen å gi amerikanerne mulighet til å sende personer opp til verdensrommet. Inntil den er klar er alle verdens astronauter avhengige av russiske romskip, der en plass om bord koster 70 millioner dollar.

SpaceX konkurrerer med andre private selskaper om å levere det første kommersielle utstyret som kan ta astronauter opp til Den internasjonale romstasjonen (ISS). Det kan skje så tidlig som i 2017.

Se også: Tesla-eiere fikk to timer med sjefen

Dragon-kapsler har fraktet utstyr opp i verdensrommet siden 2012, og en kapsel som nylig har kommet tilbake ble vist fram i forbindelse med lanseringen av neste generasjon.

Kan lande hvor som helst og fly igjen

Den nye kapselen skal kunne lande hvor som helst på jorda med et helikopters presisjon, mener SpaceX. Den skal styres med raketter og felle ut bein ved landingen, til forskjell fra fallskjermteknologien som er brukt over hav fram til nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Milliardær avslørte sin nye «doning»

Selskapet har kontrakt med NASA etter at amerikanerne avviklet sitt romfergeprogram. Det ble altfor dyrt for politikerne etter finanskrisen, og SpaceX er også opptatt av å kutte kostnadene.

Det at romkapselen kan lande og så brukes på nytt igjen, trekkes fram som et stort framskritt.

– Det er bare å tanke opp med nytt rakettbrennstoff, så flyr den igjen. Det er utrolig viktig for å kunne revolusjonere adgangen til rommet, sier Elon Musk, direktør i SpaceX.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så lenge vi fortsetter å skrote raketter og romskip, vil vi aldri få en virkelig adgang til verdensrommet. Det vil alltid være ufattelig dyrt. Hvis fly ble kassert etter hver flyging, ville ingen være i stand til å fly, fortsetter Musk.

Se avdukingen av romskipet i videoen øverst i artikkelen

Trenger ikke robotarmen

Tidligere i vår sendte selskapet den ubemannede kapselen Dragon opp til ISS med forsyninger. Kapselen, som ble lansert torsdag, kan bemannes med opp til sju astronauter, i tillegg til utstyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Ventet 12 år på dette – så feilet alt

En annen forbedring er at den lettere kan dokke på romstasjonen, og ikke må hentes inn med en robotarm slik dagens kapsler må. Dragon V2 har også forbedret varmeskjold.

NASA skal være med på ferdigutviklingen og testflygingen av romkapselen de til slutt bestemmer seg for, og vil trolig velge en eller to typer i løpet av sommeren. (©NTB)