Russland ber Vesten redde Ukraina fra katastrofe

Væpnede prorussiske menn ved en veisperring i utkanten av Slavjansk øst i Ukraina. Foto: Reuters/NTB scanpix.
Væpnede prorussiske menn ved en veisperring i utkanten av Slavjansk øst i Ukraina. Foto: Reuters/NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland ber vestlige land om å bruke all sin innflytelse for å forhindre en «nasjonal katastrofe» i Ukraina. Torsdag ble et ukrainsk militærhelikopter skutt ned av separatister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag ba USAs utenriksminister John Kerry Russland om å stanse støtten til de prorussiske styrkene i Øst-Ukraina, og å kreve at separatistene legger ned våpnene.

Russiske myndigheter mener derimot at ansvaret ligger hos vestlige land.

– Vesten må legge press på Ukraina, slik at landet unngår en «nasjonal katastrofe», heter det i en kunngjøring fra russisk UD.

Russland oppfordrer samtidig ukrainske myndigheter til å inngå våpenhvile og umiddelbart trekke tilbake de militære styrkene, samt å gå i dialog med representantene for de ulike regionene.

Les også: Helikopter skutt ned av opprørere i Ukraina

– Stans all støtte

I en telefonsamtale med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov onsdag uttrykte Kerry bekymring over situasjonen i Ukraina.

Kerry ba Russland om å stanse all støtte til de prorussiske separatistene, og oppfordre dem til å legge ned våpnene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske utenriksministeren var særlig bekymret etter meldinger om at utenlandske soldater, også tsjetsjenere, krysser grensen fra Russland for å kjempe i Ukraina.

– Steng grensa

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk har i likhet med USA bedt Putin stenge grensa for å forhindre at russisktrente væpnede grupper tar seg inn i Øst-Ukraina.

– Vi ber Russland og Putin om å stenge grensa til Ukraina. Hvis Russland trekker seg ut av dette spillet, kan vi håndtere denne situasjonen i løpet av en uke. Men hvis de støtter og finansierer dem, og gir dem adgang til ukrainsk territorium, skaper det enorme vanskeligheter for oss, sa Jatsenjuk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainas nyvalgte president Petro Porosjenko har sagt at han planlegger samtaler med sin russiske kollega Vladimir Putin, i et forsøk på å roe ned situasjonen i Ukraina.

Tolv drept

Torsdag ble et ukrainsk militærhelikopter skutt ned av opprørere øst i landet, ifølge landets fungerende president. Tolv mennesker, blant dem general Volodymyr Kultsjytskij, ble drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har akkurat fått melding om at terroristene skjøt ned helikopteret vårt med et russisk portabelt luftforsvarssystem i nærheten av Slavjansk, sa Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov i nasjonalforsamlingen i Kiev torsdag.

Angrepet skjedde idet helikopteret hadde fraktet soldater til en militærbase, ifølge BBC.

Harde kamper

De siste dagene har det vært flere harde sammenstøt mellom regjeringssoldater og prorussiske separatister. 40 separatister skal ha blitt drept da ukrainske styrker gjenerobret flyplassen i Donetsk.

I regionen Luhansk ble en militærleir angrepet av opprørere, og ifølge den ukrainske frivillige nasjonalgarden var det falne på begge sider i dette sammenstøtet.

Til sammen har uroen i de russisktalende regionene Luhansk og Donetsk krevd rundt 200 liv.

Les også: Nye tap for ukrainske styrker i Øst-Ukraina

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lover å løslate observatører

En separatistleder i byen Slavjansk lovet torsdag å løslate fire observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Observatørene kommer fra Danmark, Sveits, Estland og Tyrkia. De ble meldt savnet i nærheten av en veisperring utenfor byen Donetsk mandag.

Et par dager senere ble en gruppe på elleve observatører, blant dem en nordmann, meldt savnet i samme område. OSSE opplyste imidlertid etter kort tid at organisasjonen hadde gjenopprettet kontakten med denne gruppen.