Kina anklager USA for å fabrikkere bevis om dataangrep

FBI anklager disse fem kinesiske offiserene for å stå bak et omfattende hackerangrep mot amerikanske bedrifter. Foto: Reuters / NTB scanpix.
FBI anklager disse fem kinesiske offiserene for å stå bak et omfattende hackerangrep mot amerikanske bedrifter. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Kina anklager USA for å ha fabrikkert bevis for at Kina driver med omfattende dataangrep mot landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke anklaget USA fem kinesiske militæroffiserer for å ha hacket seg inn på amerikanske selskapers interne sider for å stjele industrihemmeligheten.

Kinesiske myndigheter tilbakeviser anklagene og mener at det er enkelt for USA å fabrikkere slike bevis.

– Når det gjelder datateknologi og infrastruktur, er USA velsignet med en fordel, så det å fabrikkere noen såkalte «bevis» krever ikke stor arbeidsinnsats, sier en talsperson for kinesiske myndigheter, Geng Yansheng.

– Falske anklager

Kinesiske myndigheter drar paralleller til USAs invasjon av Irak i 2003. USA anklaget da Irak og Saddam Hussein for å ha masseødeleggelsesvåpen.

– Verdenssamfunnet har ikke sett USAs såkalte bevis, de har bare sett massiv konflikt og dårlige levekår for befolkningen i Irak, sa Yansheng.

Amerikanske eksperter hevder på sin side at Kina bedriver statsstøttet tyveri av opphavsrettsbeskyttede oppfinnelser og industrihemmeligheter. Årsaken er et ønske om å ta igjen USAs økonomiske og teknologiske forsprang på kortest mulig tid, mener ekspertene.

Forsterker havdisputt

Kina anklager USA for bevisst å bidra til å øke konfliktnivået i de kinesiske territorielle konfliktene med Vietnam, Filippinene og Japan i Sør-Kinahavet.

Spenningen i området har økt kraftig de siste ukene etter at Kina utplasserte en boreplattform ved øyer Vietnam gjør krav på, og ni kinesiske fiskere ble pågrepet i farvann Filippinene gjør krav på.

Forrige uke ba de tre landene i en felles uttalelse verdenssamfunnet om å fordømme Kinas handlinger.

Personvernpolicy