Nye tap for ukrainske styrker i Øst-Ukraina

Separatister bemanner en veisperring ved veien til flyplassen i Donetsk. (Foto: Yannis Behrakis / Reuters / NTB scanpix)
Separatister bemanner en veisperring ved veien til flyplassen i Donetsk. (Foto: Yannis Behrakis / Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere ukrainske soldater ble drept da separatister angrep basen deres i Luhansk-regionen, dagen etter at 40 separatister ble drept da ukrainske styrker gjenerobret flyplassen i Donetsk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den frivillige nasjonalgarden sa at de væpnede mennene angrep helt uventet, og det var falne på begge sider.

Noen analytikere mener at myndighetene i Kiev har trappet opp innsatsen i den tro at Petro Porosjenkos brakseier ved presidentvalget gjør det vanskeligere for Russland å sette spørsmålstegn ved hans legitimitet og gi sine styrker ordre om å gå inn i Ukraina for å «beskytte» etniske russere.

Den russiske regjeringen bekreftet igjen at den respekterer folkeviljen i Ukraina, men fordømte igjen også det den kaller den ukrainske hærens provoserende handlinger som et nytt skritt mot strid og misnøye.

– Det er umulig å rettferdiggjøre straffeaksjonene som gjennomføres av ukrainske myndigheter, sa utenriksminister Sergej Lavrov.

Vil møte Putin

Porosjenko selv sier at han planlegger samtaler med Russlands president Vladimir Putin for å forsøke å roe ned krisen i Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil ha samtaler med Putin for å dempe situasjonen og skape fred. Hvor og når disse samtalene vil finne sted, er ikke bestemt ennå, sa Porosjenko til den tyske avisen Bild onsdag.

Uttalelsen var et svar på spørsmål om samtaler med Putin var planlagt under D-dag-markeringene i Frankrike neste uke, hvor begge statslederne er invitert.

Les også: Porosjenko vil knuse separatistene i Øst-Ukraina

Appell til Russland

Samtidig ba den ukrainske statsministeren Arsenij Jatsenjuk Putin stenge grensa for å forhindre at russisktrente væpnede grupper tar seg inn i Øst-Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Situasjonen i øst blir stadig verre. En rekke lastebiler fylt med skarp ammunisjon og russisktrente geriljakrigere har krysset den russiske grensa til Ukraina, sa Jatsenjuk under et besøk i Berlin.

– Vi ber Russland og Putin om å stenge grensa til Ukraina. Hvis Russland trekker seg ut av dette spillet, kan vi håndtere denne situasjonen i løpet av en uke. Men hvis de støtter og finansierer dem, og gir dem adgang til ukrainsk territorium, skaper det enorme vanskeligheter for oss, sier han videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Jagerfly satt inn mot opprørerne i Donetsk

OSSE-team bortført

Uroen i de to russisktalende regionene Luhansk og Donetsk har til nå krevd rundt 200 liv. I tillegg er journalister og folk fra Vesten bortført av separatister som beskylder dem for å være spioner.

Ukrainske myndigheter arbeider nå for å få løslatt fire OSSE-observatører som er savnet mandag.

OSSE mistet også en kort stund kontakten med et annet OSSE-team på elleve personer, blant dem en nordmann, som skal ha blitt stanset ved en veisperring ved Luhansk.

Les også: Lavrov: - Russland klar for dialog med Porosjenko

Tsjetsjenere rekruttert

Onsdag innrømmet separatistene at de har rekruttert krigere fra Tsjetsjenia for å kjempe på deres side mot de ukrainske myndighetene.

– Tsjetsjenere er russiske. De ser på dette landet som deres fedreland, akkurat som enhver annen by eller landsby i den russiske føderasjonen, sa den selvutnevnte lederen for folkerepublikken Donetsk, Aleksandr Borodai, til en journalist.

Myndighetene i Kiev har lenge hevdet at separatistene har bånd til Russland og ikke representerer folkeviljen i det østlige Ukraina.