Norsk OSSE-observatør i Ukraina kommet til rette

En av de elleve OSSE-observatørene som er savnet i Donetsk i Ukraina, er norsk, opplyser Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa. Foto: Reuters / NTB scanpix.
En av de elleve OSSE-observatørene som er savnet i Donetsk i Ukraina, er norsk, opplyser Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa. Foto: Reuters / NTB scanpix.

OSSE har gjenopprettet kontakten med observatørteamet som ble meldt savnet i Ukraina onsdag. En av de elleve observatørene er norsk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontakten med observatørteamet ble gjenopprettet rundt klokken 19 da teamet kom tilbake til Donetsk.

– Omtrent midt på dagen i dag mistet OSSEs observatørstyrke i Ukraina kontakten med enkelte medlemmer av sitt Donetsk-baserte team. De befant seg vest for byen Donetsk på vei mot Dnipropetrovsk da kontakten ble brutt, het det i en uttalelse fra organisasjonen onsdag.

Gruppen besto av elleve observatører, blant dem en nordmann. De ble stoppet ved en veisperring i Marinka, ifølge OSSE.

Les også: Porosjenko vil knuse separatistene i Øst-Ukraina

Mandag mistet OSSE kontakten med fire av sine observatører, som var på et rutinemessig patruljeoppdrag i Øst-Ukraina.

OSSE vet foreløpig ikke hvor de fire befinner seg. De forsvant samtidig som det pågikk harde kamper mellom ukrainske regjeringsstyrker og prorussiske separatister i Donetsk.

De selvutnevnte lederne for separatistene i Donetsk avviser at de har noe som helst med forsvinningen å gjøre, og det antas at de fire holdes av en liten gruppe opprørere.

De fire observatørene kommer fra Danmark, Sveits, Tyrkia og Estland.

OSSE vurderer nå å trekke seg ut av Ukraina dersom situasjonen forverrer seg.

Personvernpolicy