Solberg vil ha ny vurdering av utvist tolk

– Norge er opptatt av at de som gjør tjeneste for norske styrker i utlandet, skal behandles på en god måte, sier statsministeren.

GRILLET: Statsminister Erna Solberg ble grillet om utsendelsen av Faizullah Muradi under onsdagens spørretime på Stortinget. Nå ønsker hun ny behandling av saken. Foto: NTB scanpix
GRILLET: Statsminister Erna Solberg ble grillet om utsendelsen av Faizullah Muradi under onsdagens spørretime på Stortinget. Nå ønsker hun ny behandling av saken. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Natt til tirsdag ble den afghanske tolken Faizullah Muradi (22) hentet av politiet og sendt ut av landet.

Utsendelsen har skapt kraftige reaksjoner innad i det politiske miljøet og blant forsvarets veteraner.

Etter massiv kritikk åpner statsminister Erna Solberg for en ny vurdering av asylsøknaden til den utsendte tolken.

– Norge er opptatt av at de som gjør tjeneste for norske styrker i utlandet, skal behandles på en god måte, uttaler Solberg til NTB.

– Jeg ber derfor justisministeren gå gjennom praksis vedrørende bruk av Dublin-forordningen ved behandling av asylsøknader fra personer som tidligere har hatt et ansettelsesforhold til norske styrker i Afghanistan. Det betyr at man også må gjøre en vurdering av om personen som nylig ble uttransportert, skal få sin asylsøknad behandlet i Norge, fortsetter Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Faizullah (22) kjempet for Norge - i dag ble han sendt ut av

Avlyser markering

MARKERING: Leder for Veteran for Veteran Kenneth Lysell varsler markinger utenfor Stortinget fredag. Foto: PrivatMARKERING: Leder for Veteran for Veteran Kenneth Lysell varsler markinger utenfor Stortinget fredag. Foto: Privat

ABC Nyheter meldte onsdag ettermiddag at flere veteranorganisasjoner planla å holde en markering utenfor Stortinget for å protestere mot utsendelsen.

– Vi er ikke enige i behandlingen Faizullah har fått, sa leder for veteranorganisasjonen Veteran møter Veteran, Kenneth Lysell, til ABC Nyheter.

Etter at statsministeren åpnet for å se nærmere på saken har markeringen blitt avlyst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er i høy beredskap og vil gjennomføre en markering hvis justisministeren opprettholder samme standpunkt som nå.

– Eneste vi kan godta er at Muradi får sin asylsøknad behandlet i Norge, sier Lysell til ABC Nyheter onsdag kveld.

Sendt til Italia

Muradi var 18 år da han begynte å jobbe som tolk for det norske Forsvaret i Afghanistan. Han kjempet sammen med norske soldater og hadde norsk uniform og våpen under tjenesten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Afghaneren var to år i Italia før han kom til Norge og søkte asyl.

Ifølge Dublin-avtalen skal asylsøknaden behandles i det første europeiske landet søkeren ankommer.

Saken er behandlet av Utlendingsdirektoratet (UDI), som mener søknaden ikke skal behandles her i landet. Også i ankeinstansen Utlendingsnemnda (UNE) fikk tolken avslag.

Tirsdag ble 22-åringen sendt til Italia.

BSKYTTELSE: KrF-leder Knut Arild Hareide mener Norge har et moralsk ansvar for å gi tolken beskyttelse. Foto. NTB scanpixBSKYTTELSE: KrF-leder Knut Arild Hareide mener Norge har et moralsk ansvar for å gi tolken beskyttelse. Foto. NTB scanpix

Lysell sier til ABC Nyheter at de ønsker at Muradi skal få asylsøknaden sin behandlet i Norge.

– Vi krever ikke at han skal få asyl i Norge, men at han skal få behandlet saken sin her, sier han.

Les også: – Vil halshugge Afghanistan-tolker

– Skal ikke beskytte alle

I spørretimen på Stortinget onsdag fikk Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen massiv kritikk for sin håndtering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan ikke stå her på Stortingets talerstol å gi skjønnsmessige vurderinger i denne enkeltsaken. Jeg konstaterer at utlendingsmyndighetene har vurdert at det er riktig at søknaden skal behandles i Italia, og det må vi forholde oss til, sa Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og fortsatte:

– Vi har et spesielt ansvar for å beskytte personell som har jobbet for oss i Afghanistan, men det betyr ikke at vi skal beskytte alle, la hun til.

Les også: Afghansk tolk får ikke bli på grunn av Dublin

– En særskilt vurdering

KrF-leder Knut Arild Hareide mener Norge har et moralsk ansvar for å gi tolken beskyttelse, selv om Dublin-avtalen gir norske myndigheter en mulighet til å sende han ut av landet.

– I henhold til de konvensjonene vi har, så har vi likevel alle muligheter til å behandle saken her i Norge, sier Hareide til NRK.

På spørsmål om regjeringen og statsministeren bør overprøve UDI, svarer Hareide følgende:

– Hun har muligheten til å gå inn og gjøre en særskilt vurdering, det gjorde den rødgrønne regjeringen i 2012. Jeg mener situasjonen nå er tilsvarende, sier Hareide.