– Kan gi økt radikalisering

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Lars Gule. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Lars Gule. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

PST pågrep tirsdag tre menn i 20-årene mistenkt for terrorplaner. Forsker Lars Gule advarer om at en slik «forkjøpsstrategi» fra PSTs side kan føre til økt radikalisering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mennene er pågrepet på grunnlag av skjellig grunn til mistanke om overtredelse av straffeloven § 147d, om deltagelse i, – eller ytelse av støtte til en terrororganisasjon, melder NRK.

Ifølge politiet er det også skjellig grunn til mistanke om at to av de siktede har deltatt som fremmedkrigere for «Den islamske staten i Irak og i Levanten» (ISIL) i Syria.

De tre ble pågrepet for å hindre ytterligere støtte eller tilslutning til ISIL.

Bakgrunn: – De mener Norge er i krig med islam

– Dette er politikk

I februar siktet PST en person for å ha deltatt aktivt sammen med ISIL. Rundt 2000 muslimer har reist til Syria fra en rekke europeiske land. PST har tidligere i år opplyst at 40–50 norske statsborgere er i Syria for å slåss mot Assads regime.

Onsdag morgen meldte Dagbladet at minst en mann med norsk statsborgerskap er drept i Syria i løpet av de siste dagene. Tidligere er det bekreftet at minst syv norske islamister har blitt drept i Syria. Mennene skal alle ha hatt tilknytning til ISIL.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Lars Gule forsker på islam og ekstremisme. Han sier det er svært vanskelig å bevise at noen har vært med i terrorhandlinger i et land som er i borgerkrig. Derimot mener forskeren det er lettere å bevise at mennene har støttet ISIL, og tror PST kanskje vil teste dette.

– Dette er politikk. PST har økt sin offensiv, sier forskeren til NRK.

Les også: PST bekrefter at islamister reiser til Syria fra Østfold

Frykter økt radikalisering

Gule mener det på én måte bra at PST bruker signaleffekten, men:

– Det er et sterkt virkemiddel å bruke varetekt før noen har gjort noe galt. Det kan fort slå tilbake om man benytter dette feil, og da får man en motsatt effekt, sier Gule, som frykter slike tiltak kan føre til ytterligere radikalisering.

– Støttespillere og sympatisører vil kanskje skrelles av på grunn av dette, men kjernen vil bli ytterligere radikalisert fordi man da ser at Vesten truer dem, og de får bekreftet denne dem og oss-tankegangen, sier han.