Snowden sier han har bred erfaring som spion

Artikkelen fortsetter under annonsen

Edward Snowden sier i sitt første intervju med en amerikansk TV-kanal at han aldri hadde planer om å havne i Russland. USAs utenriksdepartement sørget for det, fastslår han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Edward Snowden:

* Edward Snowden (30) er en amerikansk datatekniker som har arbeidet for etterretningsorganisasjonene CIA (Central Intelligence Agency), Defense Intelligence Agency (DIA,) og National Security Agency (NSA).

* I mai 2013 forlot han USA og tok med seg store mengder topphemmelige etterretningsdokumenter.

* Dokumentene, som han har delt med ledende medier verden over, avdekker massiv amerikansk overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk.

* Snowden er innvilget midlertidig asyl i Russland og befinner seg for tiden i Moskva.

* USA har siktet ham for spionasje og krever ham utlevert.

– Personlig er jeg overrasket over at jeg endte opp her, sier Snowden i et intervju med NBC. Intervjuet er tatt opp i Moskva, men skulle først sendes i sin helhet onsdag kveld. På forhånd er det offentliggjort en rekke utdrag.

– Sannheten er at jeg aldri planla å havne i Russland. Jeg hadde bestilt en flybillett til Cuba og videre til Latin-Amerika, og jeg ble stanset fordi den amerikanske regjeringen bestemte seg for å inndra passet mitt og få meg i en felle på flyplassen i Moskva. Så når folk spør meg hvorfor jeg er i Russland, sier jeg «vær vennlig og snakk med utenriksdepartementet», sier Snowden.

– Falskt navn

I intervjuet framholder han også at han har jobbet som spion for amerikanske myndigheter i utlandet.

– Jeg ble opplært som spion i den tradisjonelle betydningen av ordet idet jeg bodde og jobbet i hemmelighet i utlandet og lot som om jeg hadde en jobb jeg ikke hadde. Jeg fikk til og med tildelt et navn som ikke var mitt, sier den 30 år gamle amerikaneren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – NSA overvåket 122 verdensledere

– Alle nivåer

– Jeg jobber ikke med mennesker. Jeg rekrutterer ikke agenter. Det jeg gjør, er å få i gang systemer for USA. Og det har jeg gjort på alle nivåer, fra bunnen på bakken og helt opp til toppen, sier Snowden, som understreker at han både har jobbet for Central Intelligence Agency (CIA), National Security Agency (NSA) og for forsvarets etterretningsbyrå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så når de sier jeg er en systemadministrator på lavt nivå, at jeg ikke vet hva jeg snakker om, vil jeg si at det er noe misvisende, føyer han til.

Det er første gang Snowden lar seg intervjue av en amerikansk nyhetskanal etter at han dro til Hongkong og fra et hotellrom avslørte at amerikansk etterretning driver massiv overvåking av mobiltelefoner og nettrafikk verden over.

I dag oppholder han seg i Russland der han fikk midlertidig asyl i august 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – USA kan overvåke og lagre alle telefonsamtaler i et land

Kerry slår tilbake

Snowden forlot skolen som 15-åring. Lekkasjene av mengder med hemmeligstemplede dokumenter ble gjort tre måneder etter at han begynte å jobbe for konsulentselskapet Booz Allen Hamilton. Han var da utleid som systemadministrator ved NSAs operasjonssenter på Hawaii.

USAs utenriksminister John Kerry kommenterte onsdag intervjuet ved å si at Snowden ikke behøver å bli værende i Russland.

– For en antatt smart fyr er det ærlig talt et ganske dumt svar. Hvis Snowden ønsker å komme tilbake til USA i dag, setter vi ham på et fly i dag, sier Kerry.