Meny

Høie åpner for fritt sykehusvalg i hele Europa

FRIHET: Helseminister Bent Høie (H) sier regjeringen vil legge opp til at norske pasienter som ønsker det, skal få reise til hvilket sykehus de vil i hele EØS-området for å få behandling.(Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helseminister Bent Høie (H) sier regjeringen vil legge opp til at norske pasienter som ønsker det, skal få reise til hvilket sykehus de vil i hele EØS-området for å få behandling.

Forutsetningen for at norske borgere skal få denne muligheten, er at den samme behandlingen også tilbys i Norge, skriver VG.

– Regjeringen vil legge til rette for at alle som ønsker det, kan reise til et sykehus i hele EØS-området og motta behandling, sier Høie til avisen.

Forslaget fra regjeringen er et svar på klagen fra EFTAs overvåkingsorgan ESA som mener de norske reglene for refusjon etter behandling i utlandet kan være i strid med EØS-avtalen.

Høie vil sende det nye forslaget ut på høring allerede før sommerferien starter, og håper ordningen kan tre i kraft ved årsskiftet. Det er seks måneder etter at EUs nye pasientdirektiv trer i kraft.

Mens ESAs kritikk blant annet er rettet mot pasienter som ikke har fått behandling i Norge innen den fastsatte fristen, åpner Høie for at alle pasienter – også de som ikke er utsatt for fristbrudd – kan henvende seg til sykehus i hele EU- og EØS-området.

Høie sier regjeringen ønsker å gi pasientene et tilbud om forhåndsgodkjenning av behandling i utlandet, men først må man ha oppsøkt fastlegen sin og fått en henvisning til sykehusbehandling.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus