Frankrike rundtspilte Norge

Keeper Ørjan Håskjold Nyland slipper inn 1-0 målet i privatlandskampen i fotball mellom Frankrike og Norge på Stade de France i Paris. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Frankrike slo Norge 4-0 (1-0) i tirsdagens landskamp i fotball for menn.

Per-Mathias Høgmo ville eie kampen, men i stedet var det Frankrike som hadde bukta og endene da Norge ble utklasset og slått 4-0 på Stade de France tirsdag.

Høgmo holder fast ved at prestasjoner og læring er alt som betyr noe i oppkjøringen til EM-kvalifiseringen, og at resultater er underordnet.

Likevel må det gjøre noe med landslagsspillernes hoder at Norge nå har to tremålstap og et firemålstap på de åtte kampene under Høgmos ledelse. Målforskjellen 6-17 er heller ikke hyggelig.

Olivier Giroud scoret to ganger, Peter Pogba og innbytter Loïc Rémy en hver da Frankrike fortsatte sin sjarmoffensiv som er i ferd med å plassere laget tilbake i nasjonens hjerter etter noen tunge år. Fransk fotballs storstue var nesten fullsatt da Norge ble rundspilt i den første av tre testkamper før laget reiser til VM i Brasil.

Norge reiser hjem for å møte Russland og prøve å få med seg en aldri så liten opptur før alvoret starter i september. Da kan ikke Høgmo utsette jakten på resultater lenger.

– Ja, det er ingen tvil om at det ble en svært nyttig kamp for oss. vi møtte et meget fysisk sterkt lag, gode ferdigheter, vi blir hardt straffet i mange av spillets faser, som gjør at kampbildet spesielt i annen omgang selvfølgelig ikke er sånn som vi ønsker at det skal være, sa landslagssjefen.

Under igjen

Før det var spilt et halvt minutt fikk Alexander Tettey tilsnakk for å felle en Antoine Griezmann i fullt firsprang. På frisparket var Griezmann på løp igjen, og hans gode nikk ble så vidt slått over av Ørjan Nyland.

På hjørnesparket nikket Giroud, og Nylands redning var enda bedre.

Norge unnslapp en marerittstart, men ikke å komme under for åttende gang på de åtte kampene under Høgmo.

Hodespillet i eget felt var en blødende norsk akilleshæl det første kvarteret, og i det 15. minutt fikk Pogba stå uforstyrret ved lengste stolpe på Mathieu Valbuenas innlegg og fallende nikke ballen i hjørnet.

Valbuena burde vært avblåst for offside i forspillet, men det hjalp ikke Norge.

Høgmos menn fikk kjørt seg i åpningen, men greide etter baklengsmålet å roe ned tempoet og etablere litt eget spill som blant annet resulterte i en rekke dødballmuligheter. Nærmest var det på Tarik Elyounoussis frispark fra venstre i det 23. minutt, da en liten berøring i en tettpakket målgård ville satt keeper sjakk matt.

– Spilleideen vår er jo bygd på at vi gjennom det offensive spillet skal ta av press, spille oss gjennom og komme til sjanser så vi er i balanse. Når vi da spiller på oss så mange brudd som vi gjør i dag, så blir vi hardt straffet, og det blir store avstander i laget, sa Høgmo

Overkjørt

Mot slutten av omgangen spilte Norge seg også til en god sjanse, da Joshua King på raid i feltet slapp ballen til en overlappende Tom Høgli. Keeper Stéphane Ruffier avverget det harde skuddet fra spiss vinkel.

Norske tilløp til tross ledet Frankrike fullt fortjent. I perioder ble Norge overkjørt, men ved pause hadde Høgmos menn fortsatt muligheten til å få med seg et sterkt resultat hjem.

Allerede fem minutter ut i annen omgang gjorde Olivier Giroud jevnt slutt på det håpet. Han tok ned ballen rett utenfor 16-meterstreken, skjermet den mens en norsk spiller føk forbi, og sendte en dupper i nettet bak Nyland.

Norge skapte noen sjanser som kunne gitt redusering, men framsto også urovekkende sårbar bakover, og et par minutter etter at han ble byttet inn brøt Loïc Rémy i det 67. minutt gjennom og økte til 3-0.

Snaut to minutter senere nikket Giroud inn 4-0 etter fint fransk spill. Resten av kampen besto av bytter.

Jone Samuelsen og Stian Ringstad fikk begge sin landslagsdebut mot slutten og ble iallfall to nordmenn med et godt minne fra Stade de France.