Høie: – Voldtekt ikke grunn nok til abort etter uke 22

Helseminister Bent Høie (H) foreslår 22 uker av svangerskapet som grense for senabort. Han presiserer at heller ikke voldtekt er grunn nok, slik forskriften allerede er i dag.

Helseminister Bent Høie sendte tirsdag forslaget om abortregler på høring. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
Helseminister Bent Høie sendte tirsdag forslaget om abortregler på høring. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Abort etter uke 22 skal ikke innvilges med mindre fosterets tilstand er uforenlig med liv eller truer morens liv og helse, kommer det fram i forslaget til abortforskrift som helseministeren tirsdag sendte på høring, skriver Aftenposten.

Ensartet praksis

Helseministeren presiserer at abortgrensen er ved 22. uke i svangerskapet, i likhet med hva Helsedirektoratet nylig ga som råd.

– Det er svært viktig med ensartet og riktig praktisering av regelverket i disse vanskelige sakene. Presiseringen i abortforskriften som vi nå sender på høring, sikrer dette, sier helseministeren.

Les også: Høie sender nytt abortforslag på høring

– Det har aldri vært tillatt med abort på fostre i Norge etter grensen for levedyktighet. Heller ikke på sosial indikasjon eller etter voldtekt. Unntaket er hvis det er fare for mors liv og helse, eller hvis fosteret har en tilstand som er uforenlig med liv, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekspertgruppe

I høringsnotatet heter det blant annet at departementet slutter seg til forslaget fra en ekspertgruppe om å forskriftsfeste fullgåtte 22 svangerskapsuker (21+6) som en yttergrense for abort, da fosteret ifølge notatet antas å være levedyktig.

Vurderingen til ekspertgruppen kom etter at jordmødre ved Rikshospitalet varslet om at de fryktet det hadde funnet sted aborter i strid med regelverket ved sykehuset.

«Det må antas at fosteret kan være levedyktig fra fullgåtte 22 svangerskapsuker (22+0), og det vil dermed ikke være tillatt med abortinngrep.Departementet foreslår derfor endringer i abortforskriften § 18 som skal tydeliggjøre hva som skal til for at det er «grunn til å anta at fosteret er levedyktig», jf. abortloven § 2 siste ledd», står det å lese høringsnotatet.

Høringsfristen går ut 1. oktober 2014.