Møtes etter det politiske «jordskjelvet» i Europa

En mann vifter med EU-flagget mens monumentet for den sovjetiske hæren opplyses av et EU-symbol i den bulgarske hovedstaden Sofia 8. mai 2014. Foto: Scanpix/AFP.
En mann vifter med EU-flagget mens monumentet for den sovjetiske hæren opplyses av et EU-symbol i den bulgarske hovedstaden Sofia 8. mai 2014. Foto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når europeiske ledere møtes til toppmøte tirsdag blir det deres første anledning til å fordøye den enorme suksessen til euroskeptiske og ytre-høyrepartier ved valget til nytt Europaparlament.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Valgresultatet har rystet kontinentets politiske landskap. Frankrikes president Francois Hollande ba mandag om at Brüssels makt skulle begrenses etter det en avis kalte et «jordskjelv» i Europa.

Skjelvet var forårsaket av europeiske velgere som støttet euroskeptikere. Franske Front National og britiske UKIP ledet an blant de EU-fiendtlige partiene. Hollande gikk på nasjonalt fjernsyn og ba EU om å redusere sin rolle, som han uttalte at hadde blitt «fjern og uforståelig» for mange borgere.

Den hardt pressede lederen så ytre-høyrepartiet Front National seire i det franske valget, og presse hans eget sosialistparti til en ydmykende tredjeplass i valget til nytt Europaparlament.

– Dette kan ikke fortsette. Europa må være enkelt, klart, effektivt der det behøves og trekke seg tilbake der det ikke behøves, sa Hollande i sin tale til folket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På den andre siden av Den engelske kanal møtte statsminister David Cameron tilsvarende holdninger blant velgerne, der anti-EU-partiet UK Independence Party vant ved stemmeurnene.

De europeiske lederne møtes klokken 18 (norsk tid) for å gjøre opp status etter fire dager med stemmegiving i unionen som består av 28 land. Valglokalene stengte søndag. De vil også diskutere valget av ny president til Europakommisjonen. Krisen i Ukraina står også på programmet.

Bakgrunn: Nynazister inn i Europaparlamentet

– Bemerkelsesverdig og beklagelig

I forkant av det uformelle Europarådet i Brüssel tirsdag sa Cameron til flere av sine kolleger at de må lære av valgresultatet, het det i en uttalelse fra hans kontor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Statsministeren har fremmet det syn (…) at ledere bør gripe muligheten ved morgendagens middag til å lytte til synet som er uttrykt ved stemmeurnene om at EU må forandre seg og vise at ikke alt kan fortsette som før, het det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cameron snakket med den tyske kansleren Angela Merkel, som opplevde et annet resultat der hennes eget konservative parti vant valget i Tyskland.

– Det er både bemerkelsesverdig og beklagelig, men nå er målet å vinne disse stemmene tilbake, sier Merkel som svar på anti-EU-trenden andre steder.

– En politikk som legger vekt på konkurransedyktighet, vekst og jobber er det beste svaret til dem som stemte på en måte vi ikke liker, sier hun.

Les også: Lippestad og Jagland bekymret for ekstremisme

– Sviktende tro på Europa

Partiene som er EU-tilhengere må tilby desillusjonerte velgere virkelige utsikter til jobber og vekst, uttalte den franske statsministeren Manuel Valls, som avviste å gå av etter bare få uker ved makten.

– Selvsagt er det en beskjed fra hele Europa om sviktende tro på Europa, og EU må høre dette høyt og tydelig, sier utenriksminister William Hague i Storbritannia, der Nigel Farages UKIP fikk 27 prosent av stemmene med Labour på andreplass og de konservative på tredjeplass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Farage lovte at dette bare var begynnelsen, og sa: «det er omtrent det mest oppsiktsvekkende resultatet i britisk politikk på over 100 år».

Europakommisjonens leder Jose Manuel Barroso forsøkte å se ting fra den lyse siden og understreket av EU-tilhengerne blant sentrum-høyre, sentrum-venstre og de liberale fremdeles vil ha «et svært solid flertall i Europaparlamentet».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Høyreekstreme populære på nett i Sverige

Grobunn for populisme

Analytikere sier anti-euro og anti-innvandringspartiene har vokst seg store på økende frustrasjon blant velgerne etter flere år med økonomiske problemer og rekordhøy arbeidsledighet i Europa, mens ulike regjeringer har skåret ned på offentlige utgifter for å stabilisere statlig økonomi på ordre fra Brüssel.

– Økningen av populisme i Europa har blitt akselerert av den økonomiske krisen, sier forskeren Jean-Dominique Giuliani ved Robert Schuman-stiftelsen, et europeisk forskningsinstitutt med hovedkvarter i Paris og Brüssel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier europeiske institusjoner nå må tegne opp et «veikart der man setter fast prioriteter, med tidsfrister og med sikte på bygge bro over det økonomiske og sosiale gapet mellom ulike medlemsland.»

Les også: Ytre høyre forrykker balansen i Brüssel

Slik blir mandatfordelingen

De siste anslagene tyder på at sentrums-høyrepartiet Europeisk folkeparti (EPP) vil få 213 plasser i den nye forsamlingen med til sammen 751 plasser. Sosialistene får 190 og ALDE-liberalerne får 64, fulgt av De Grønne med 53. De EU-kritiske partiene vil få tilsammen 140 plasser, som gir dem en sterk nok stemme til å etterleve løftene om å svekke EU fra innsiden.

Analytikere bemerker imidlertid at disse partiene må få minst 25 parlamentarikere fra minimum sju av EUs 28 medlemsland for å danne en offisiell parlamentarikergruppe, og noen kan streve med å nå dette kravet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Front National (FN) vil få 24 av 74 plasser for Frankrike. Men UKIP avviser samarbeid med FN fordi det sier partiet er anti-semittisk, som innebærer at den franske gruppen må se til mindre, ekstreme partier som det nederlandske Frihetspartiet (PVV).

Det at EPP og Sosialistene fremdeles er de to største gruppene betyr at det ikke er noen grunn til å tro at anti-EU-stemmen vil bli fatal, mener analytikere.

– Sparing og reformer er smertefullt, og innvandring er omstridt selv i de beste tider. Velgerne brukte EU-valget til å markere seg. Det er ingen overraskelse der, sier Holger Schieding ved Berenberg Bank.

Analytikerne og mange politikere legger vekt på at oppslutningen, som har falt gradvis siden 1979, gikk noe opp til 43,1 prosent fra 43 prosent i 2009. Dette kan tyde på at velgernes manglende interesse for EU har nådd en topp.

Kilde: AFP