Nynazister til Europaparlamentet

Fra et folkemøte i regi av det greske ultranasjonalistiske partiet Gyldent daggry i Athen. Foto: Scanpix/AFP.
Fra et folkemøte i regi av det greske ultranasjonalistiske partiet Gyldent daggry i Athen. Foto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Europaparlamentet får sine første nynazistiske medlemmer, fra Tyskland og Hellas, etter valget forrige uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med omkring 300.000 stemmer ved søndagens europeiske valg er det nynazistiske Tysklands nasjonaldemokratiske parti (NPD) ventet å få et av landets 96 plasser i det nye parlamentet.

Det er første gang et parti av denne typen får plass i Europaparlamentet.

Bakgrunnen for at partiet fikk en plass er en nylig endring i tysk valglovgivning der sperregrenser ble fjernet, noe som ga det lille partiet med bare 6000 medlemmer muligheten til å komme inn.

Les også: Frykter «svensk Breivik»

«Nasjonalsosialisme»

Partiet beskriver seg selv som «nasjonalsosialistisk», på samme måte som Tysklands nazister på 30-tallet, og står åpent for fremmedfrykt og antisemittisme. En gruppe tyske delstatsregjeringer har søkt å forby det for å ha spredd rasisme.

Samtidig, etter at nærmere alle stemmene var opptalt i Hellas, lå det nynazistiske “Gyldent daggry” an til å få over ni prosent av stemmene, som kan sørge for å gi det tre av plassene i parlamentet, som har til sammen 751 representanter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gyldent daggry ble grunnlagt på 80-tallet av Nikos Michaloliakos, en åpen beundrer av Adolf Hitler. I 2012 avviste Michaloliakos offentlig nazistenes ansvar for massedrapet på seks millioner jøder.

Les også: Svenske ekstremister reiser til Ukraina

Hellas' økonomiske krise

Ved å spille på motstanden mot EUs krav til økonomiske innstramminger i Hellas kom Gyldent daggry på tredjeplass i den europeiske avstemmingen søndag, bak Den radikale venstrekoalisjonen og det sentrums-høyreorienterte Nye demokratiske partiet.

I juni 2012 ble seks av partiets 18 medlemmer av den greske nasjonalforsamlingen, inkludert Michaloliakos, pågrepet av politiet mistenkt for å tilhøre en kriminell organisasjon etter drapet på en antifascistisk musiker.

Gyldent daggry har nå 16 parlamentsmedlemmer i den greske nasjonalforsamlingen, etter at to gikk av. En av disse sitter i fengsel.

Kilde: AFP