Meny

Norge gjør flest metamfetaminbeslag i Europa

Bildet viser en sekk og plastsekk som inneholdt 8,3 kg metamfetamin, som ble beslaglagt i Tromsø i fjor. Norge er på Europa-toppen i metamfetaminbeslag. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge sto for nesten 40 prosent av de rapporterte metamfetaminbeslagene i Europa i 2012. Forbløffende, mener rusforsker.

I «European Drug report», som publiseres i Lisboa tirsdag, kommer det fram at 4.272 av drøyt 11.000 metamfetaminbeslag i Europa skjedde i Norge, skriver VG.

– Hvorfor det er et så høyt tall i Norge har vi spekulert på lenge. Det er helt forbløffende på flere måter, sier seniorrådgiver Odd Hordvin i Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

Han mener tallene sier mye om politiets aktivitet og prioriteringer i ulike land.

– Men undringen er fortsatt hvorfor det gjøres så mange enkeltbeslag i Norge. Der har jeg ikke noen bedre forklaring på enn at Norge er et amfetamin-land og har vært det i flere tiår, sier Hordvin.

Les også: Oslo på topp i metamfetaminbruk

Rapporten fra EUs narkotikabyrå EMCDDA sammenstiller tall fra de 28 EU-landene, samt Norge og Tyrkia. I den fremgår det at amfetamin fortsatt er mer utbredt enn metamfetamin i Europa. Samtidig er bekymringen større når det gjelder metamfetamin, som er et sterkere stoff.

Les også: Kripos tror metamfetamin produseres i Norge

Kripos sier det ble satt nye rekord i antall metamfetaminbeslag i Norge i 2013, mens mengden som ble beslaglagt, var størst i 2009.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus