Kampene fortsetter i Donetsk

HARDE KAMPER: Svart røyk stiger opp fra flyplassen i Donetsk. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
HARDE KAMPER: Svart røyk stiger opp fra flyplassen i Donetsk. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kampene mellom ukrainske styrker og prorussiske opprørere i Donetsk i Øst-Ukraina fortsatte tirsdag. Over 50 opprørere er drept i løpet av ett døgn, melder separatistene selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainske myndigheter sier de vil fortsette offensiven mot separatistene «til ikke en eneste terrorist» er igjen. Det ble hørt kraftig skyting flere steder i Donetsk tirsdag.

Lederen for de selvutnevnte selvstyremyndighetene i Donetsk-regionen, Aleksandr Borodai, sier at over 50 opprørere er drept, mens byens ordfører sier at 40 har mistet livet, deriblant to sivile, siden kamphandlingene brøt ut mandag.

Tallet på døde er ikke bekreftet av andre kilder. Men en reporter fra nyhetsbyrået Reuters forteller at hun har sett blod og kulehull på kjøretøy som tilhører separatistene. Hun har også telt 20 lik på likhuset i Donetsk. Flere av dem var ille tilredt og manglet blant annet armer eller bein, ifølge reporteren.

Gjenvunnet kontroll over flyplass

De harde kampene i Donetsk, der separatistene har erklært selvstyre, begynte mandag etter at separatistene hadde tatt kontroll over flyplassen i byen. Senere på dagen gikk ukrainske jagerfly og kamphelikoptre til angrep mot flyplassen for å jage vekk opprørerne og gjenvinne kontrollen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Luftangrepet førte til flere timer med harde kamper mellom ukrainske regjeringsstyrker og separatistene. Tirsdag formiddag kunngjorde innenriksminister Arsen Avakov at ukrainske styrker hadde gjenvunnet kontrollen over flyplassen.

– Motstanderne har store tap, men vi har ingen tap, sa Avakov videre.

Les også: Jagerfly satt inn mot opprørere i Donetsk

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moskva krever stans

Det er for tidlig å si om myndighetenes offensiv mot Donetsk vil kunne klare å slå ned på opprøret i regionen, som ligger på grensen mot Russland.

Offensiven er den første i sitt slag i de prorussiske regionene i Øst-Ukraina der separatister har snudd ryggen til Kiev og utnevnt selvstyre etter flere måneders kaos og uroligheter siden president Viktor Janukovitsj ble avsatt i februar.

Samtidig krever Russland at myndighetene i Kiev umiddelbart stanser militæroperasjonene i Øst-Ukraina. Tirsdag sa utenriksminister Sergej Lavrov at den viktigste oppgaven for Ukrainas nyvalgte leder nå er å stanse «blodbadet» sørøst i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også president Vladimir Putin ber om at operasjonene, som han mener fremstår som hevnangrep, opphører.

– Effektiv operasjon

Offensiven i Donetsk kom dagen etter at Petro Porosjenko vant presidentvalget i Ukraina. Han har lovet å fortsette kampen mot separatistene i øst, men på en annen måte enn tidligere.

– Jeg støtter at operasjonen fortsetter, men jeg krever at formatet blir endret. Den må ha snevrere tidsrammer og være mer effektiv, sier han.

Presidenten har tatt til orde for forhandlinger med separatistene, men ikke før de legger ned sine våpen.

– Det blir ingen samtaler med terrorister. Målet deres er å gjøre området til et nytt Somalia. Jeg vil ikke tillate at noen gjør dette mot landet vårt, og jeg håper Russland vil støtte min tilnærming, sier han ifølge AFP.