Vietnamesisk fiskebåt rent i senk av Kina

PASSER PÅ: Vietnamesisk kystvakt holder et kinesisk kystvaktfartøy under oppsikt i Sør-Kinahavet. (Foto: Nguyen Minh / Reuters / NTB scanpix)
PASSER PÅ: Vietnamesisk kystvakt holder et kinesisk kystvaktfartøy under oppsikt i Sør-Kinahavet. (Foto: Nguyen Minh / Reuters / NTB scanpix)

En vietnamesisk fiskebåt ble mandag rent i senk av et kinesisk fartøy i et område av Sør-Kinahavet begge land gjør krav på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg bekrefter at en fiskebåt ble truffet. De ti fiskerne om bord er nå på land og i god behold. Båten sank, sier en talsmann for den vietnamesiske kystvakten.

Hendelsen er første gang det meldes om at en båt er sunket siden konflikten omkring en kinesisk oljerigg i det omstridte farvannet startet i mai.

Mannskapet på den senkede fiskebåten sier at angrepet fant sted i nærheten av leteriggen ved de omstridte Paracel-øyene.

Ifølge en kystvaktkaptein, Nguyen Quang Dam, ble fiskebåten fra Danang omringet av 40 kinesiske fiskebåter før den ble angrepet av et kinesisk fartøy.

Kinesisk versjon

Det statlige kinesiske nyhetsbyrået presenterer imidlertid en annen versjon av hendelsen. Her heter det at en vietnamesisk fiskebåt kantret etter at den hadde trakassert og kollidert med en kinesisk fiskebåt.

«Mannskapet på båten ble reddet etter at båten deres skumpet borti en fiskebåt fra Dongfang og kantret i farvannet nær Kinas Xisha-øyer,» heter det hos Xinhua med en talsmann for regjeringen som kilde.

Flere titall kinesiske og vietnamesiske fartøyer, blant dem mange sivile båter og fiskebåter, er engasjert i sammenstøt rundt riggen siden den ble tauet på plass for få uker siden. Flere båter er påkjørt av andre båter, og det er tatt i bruk vannkanoner.

Forbindelsene mellom de to landene er på et lavmål etter utplasseringen av den kinesiske oljeriggen som har forverret en stadig hetere konflikt om Sør-Kinahavet.

Spenningen førte i forrige uke til regelrette opptøyer og angrep på kinesiske fabrikker i Vietnam, som endte med at minst tre kinesere ble drept.

Krever hele havet

Striden har sitt utspring i at Kina gjør krav på nesten hele Sør-Kinahavet, 1.000 kilometer sør for Kina og langt innenfor fem andre staters 200-milsgrense. Mange av øyene og skjærene i området eksisterer bare ved lavvann.

I tillegg til Vietnam gjør Taiwan, Malaysia, Filippinene og Brunei krav på områder som også Kina gjør krav på.

Også Filippinene har de siste ukene vært i het konflikt med Kina, og ni kinesiske fiskere er stilt for retten i Manila for å ha operert i farvann Filippinene gjør krav på.

Filippinene har også lagt fram bilder som viser kinesisk byggeaktivitet på et av skjærene, og hevder at Kina er i ferd med å bygge en flystripe der.

I forrige uke ble Vietnams statsminister Nguyen Tan Dung under et møte i Manila enig med Filippinenes president Benigno Aquino om at Kina burde fordømmes internasjonalt for sin framferd i Sør-Kinahavet.

Personvernpolicy