Greenpeace-aktivister bordet rigg i Barentshavet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Greenpeace-aktivister fra åtte land bordet tirsdag en oljerigg i Barentshavet i protest mot prøveboring nær Bjørnøya. Uansvarlig og ulovlig, mener Statoil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Greenpeace har tydelig fått forklart risikoen knyttet til å aksjonere mot en rigg i åpent farvann. Når de likevel tyr til dette virkemiddelet, så mener vi de opptrer uansvarlig og ulovlig», skriver Statoil i en pressemelding. Selskapet sier det «respekterer retten til lovlig protest», men understreker at sikkerhet er førsteprioritet.

«Vi ønsker ikke aktivitet som kan øke risikonivået,» heter det videre i pressemeldingen.

Norske Julie Alvad (22) er en av dem som har tatt seg om bord i riggen Transocean Spitsbergen, som er leid inn av Statoil.

– Denne boringen er totalt uforsvarlig. Statoil vil gamble med de rike naturverdiene på Bjørnøya og i iskantsonen bare for å hente opp mer av den oljen som klimaet ikke tåler at vi brenner. Derfor er vi her for å be Statoil stanse, sier arktis-rådgiver Erlend Tellnes i en pressemelding fra Greenpeace. Han er om bord på organisasjonens skip Esperanza.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke norskregistrert

Kystvaktskipet Harstad kom til området natt til tirsdag, men kan ikke gripe inn overfor aksjonistene. Dette fordi riggen ikke har begynt å bore, men er på flyttefot og dermed har samme juridiske status som et skip, skriver Stavanger Aftenblad.

– Overfor et skip som ikke er norsk har vi samme jurisdiksjon som om dette skulle skjedd utenfor Mexico, sier politimester Ole Sæverud i Troms politidistrikt.

Dette er fordi bordingen skjedde i internasjonalt farvann, utenfor norsk territorialfarvann, men i den norske økonomiske sonen. Norge kan dermed ivareta økonomiske interesser – som oljeboring – men har ellers begrenset myndighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hadde riggen eller Greenpeace-skipet vært norskregistrert, kunne saken stilt seg annerledes, men de er registrert i henholdsvis Marshalløyene og Nederland.

– Så aksjonen er egentlig en sak mellom de to landene, sier Sæverud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Følger med

Kystvakten kommer til å holde seg i området, og Hovedredningssentralen er varslet.

– Hvis noen av aktivistene som klatrer på riggen faller i havet, er det en redningsaksjon, sier politimesteren. I tillegg til å følge med på situasjonen er politiet i kontakt med både Statoil og riggen.

Den planlagte prøveboringen blir verdens nordligste og skal ifølge Greenpeace skje ikke langt fra Bjørnøya, som er et naturreservat.

Miljødirektoratet opplyste før helgen at boringen ble utsatt til etter at Klima- og miljødepartementet har behandlet en klage fra Greenpeace. Mandag ga departementet likevel grønt lys til prøveboringen, men ikke i oljeførende lag.