EU starter presidentkampen

EU-kommisjonens neste president? Det er ennå ikke avklart etter at EU-valget er ferdig. Foto: Eric Vidal / Reuters / NTB scanpix.
EU-kommisjonens neste president? Det er ennå ikke avklart etter at EU-valget er ferdig. Foto: Eric Vidal / Reuters / NTB scanpix.

Europeiske politikere posisjonerer seg for en presidentpost i EU. Men det er fortsatt ikke avklart hvem som bestemmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blir Jean-Claude Juncker EU-kommisjonens neste president?

Et flertall røde lapper skyter i været på VoteWatchs uformelle rundspørring i Brussel mandag, dagen etter at EU-velgerne har gjort den konservative sammenslutningen EPP til største partigruppe i EU-parlamentet.

Juncker er EPPs toppkandidat. EU-parlamentets plan er at toppkandidaten fra største blokk skal bli EU-kommisjonens president når Jose Manuel Barroso nå går av, og Junckers folk introduserer luxembourgeren allerede slik.

– Jeg er klar til å ta på meg mandatet som president i Kommisjonen, sier Juncker til pressen i Brussel.

Les også: Europabevegelsen bekymret etter EU-valg

Skjær i sjøen

Men sånn trenger det ikke bli.

Junckers første problem er at det fortsatt er EUs stats- og regjeringssjefer som nominerer den nye lederen for Unionens utøvende organ. Og selv om parlamentarikerne har innført ordningen med toppkandidater, er det ikke sikkert sjefene ønsker å følge den planen.

Kampen står om en tolkning av Lisboa-traktaten, som sier at det skal tas «hensyn» til valgresultatet når presidenten utpekes.

Les også: EU-skeptikere gir Unionen en kilevink

EUs toppledere og de folkevalgte er ikke enige om hvor bindene slike «hensyn» skal være, og Juncker er ikke sikret støtte fra alle stats- og regjeringssjefene. Han møter motstand fra blant andre David Cameron.

Mangler flertall

Junckers andre problem er at EU-parlamentet skal vedta den nominerte kandidaten, og EPP har ikke flertall selv om de vant valget.

Dermed har ikke sosialdemokratene og deres toppkandidat Martin Schulz gitt opp håpet om å danne et eget flertall som kan gi tyskeren posten i stedet.

– Jeg ligger ikke på mine knær. Jeg vant valget, understreker Juncker, men kan måtte gå med på en storkoalisjon med sosialdemokratene for å stable et flertall på beina.

Les også: Høyrepopulistene vinner i UK

Toppmøte

Tirsdag kveld holder EU toppmøte for å diskutere, og tidligere samme dag kommer partilederne til å møtes for et første sonderingsmøte i EU-parlamentet.

Men ingen venter noen enighet da.

– Det er ingen tvil om at vi går inn i en periode med mye politisk hestehandel. Jeg tror medlemslandene har en interesse i å stagge prosessen, sier Fabian Zuleeg i tankesmia EPC og tror landene vil kreve en del av makta tilbake.

– Om vi setter penger på det, vil jeg trolig si nei, sier analytikeren Simon Hix i VoteWatch på spørsmål om han tror Juncker blir president.

Innflytelsesrik

Det er mulig at de folkevalgtes plan settes helt til side, og at kandidater utenfor EU-parlamentet og Brussel-sfæren tar den innflytelsesrike stillingen.

Christine Lagarde i Det internasjonale pengefondet er et hett navn. Også Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt kan bli et kompromiss. Det samme kan finske Jyrki Katainen.

Innflytelsesrike Angela Merkel antyder ifølge nyhetsbyrået Reuters at hun har god tid når flere viktige stillinger nå skal fordeles i EU etter valget.

– Vi skal ha grundige samtaler, og de er ikke i gang ennå, sier den tyske statsministeren før tirsdagens toppmøte.

Personvernpolicy