EU starter presidentkampen

EU-kommisjonens neste president? Det er ennå ikke avklart etter at EU-valget er ferdig. Foto: Eric Vidal / Reuters / NTB scanpix.
EU-kommisjonens neste president? Det er ennå ikke avklart etter at EU-valget er ferdig. Foto: Eric Vidal / Reuters / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Europeiske politikere posisjonerer seg for en presidentpost i EU. Men det er fortsatt ikke avklart hvem som bestemmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blir Jean-Claude Juncker EU-kommisjonens neste president?

Et flertall røde lapper skyter i været på VoteWatchs uformelle rundspørring i Brussel mandag, dagen etter at EU-velgerne har gjort den konservative sammenslutningen EPP til største partigruppe i EU-parlamentet.

Juncker er EPPs toppkandidat. EU-parlamentets plan er at toppkandidaten fra største blokk skal bli EU-kommisjonens president når Jose Manuel Barroso nå går av, og Junckers folk introduserer luxembourgeren allerede slik.

– Jeg er klar til å ta på meg mandatet som president i Kommisjonen, sier Juncker til pressen i Brussel.

Les også: Europabevegelsen bekymret etter EU-valg

Skjær i sjøen

Men sånn trenger det ikke bli.

Junckers første problem er at det fortsatt er EUs stats- og regjeringssjefer som nominerer den nye lederen for Unionens utøvende organ. Og selv om parlamentarikerne har innført ordningen med toppkandidater, er det ikke sikkert sjefene ønsker å følge den planen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kampen står om en tolkning av Lisboa-traktaten, som sier at det skal tas «hensyn» til valgresultatet når presidenten utpekes.

Les også: EU-skeptikere gir Unionen en kilevink

EUs toppledere og de folkevalgte er ikke enige om hvor bindene slike «hensyn» skal være, og Juncker er ikke sikret støtte fra alle stats- og regjeringssjefene. Han møter motstand fra blant andre David Cameron.

Mangler flertall

Junckers andre problem er at EU-parlamentet skal vedta den nominerte kandidaten, og EPP har ikke flertall selv om de vant valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed har ikke sosialdemokratene og deres toppkandidat Martin Schulz gitt opp håpet om å danne et eget flertall som kan gi tyskeren posten i stedet.

– Jeg ligger ikke på mine knær. Jeg vant valget, understreker Juncker, men kan måtte gå med på en storkoalisjon med sosialdemokratene for å stable et flertall på beina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Høyrepopulistene vinner i UK

Toppmøte

Tirsdag kveld holder EU toppmøte for å diskutere, og tidligere samme dag kommer partilederne til å møtes for et første sonderingsmøte i EU-parlamentet.

Men ingen venter noen enighet da.

– Det er ingen tvil om at vi går inn i en periode med mye politisk hestehandel. Jeg tror medlemslandene har en interesse i å stagge prosessen, sier Fabian Zuleeg i tankesmia EPC og tror landene vil kreve en del av makta tilbake.

– Om vi setter penger på det, vil jeg trolig si nei, sier analytikeren Simon Hix i VoteWatch på spørsmål om han tror Juncker blir president.

Innflytelsesrik

Det er mulig at de folkevalgtes plan settes helt til side, og at kandidater utenfor EU-parlamentet og Brussel-sfæren tar den innflytelsesrike stillingen.

Christine Lagarde i Det internasjonale pengefondet er et hett navn. Også Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt kan bli et kompromiss. Det samme kan finske Jyrki Katainen.

Innflytelsesrike Angela Merkel antyder ifølge nyhetsbyrået Reuters at hun har god tid når flere viktige stillinger nå skal fordeles i EU etter valget.

– Vi skal ha grundige samtaler, og de er ikke i gang ennå, sier den tyske statsministeren før tirsdagens toppmøte.