– Et mål å redusere antall medisiner hver pasient får

MANGE MEDISINER: Sykehjemspasienter får mange ulike medisiner samtidig. Når to eller flere medisiner kombineres kan det påvirke effekten. Dette kalles interaksjoner og kan i verste fall få alvorlige konsekvenser for pasienten. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
MANGE MEDISINER: Sykehjemspasienter får mange ulike medisiner samtidig. Når to eller flere medisiner kombineres kan det påvirke effekten. Dette kalles interaksjoner og kan i verste fall få alvorlige konsekvenser for pasienten. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Sykehjemspasienter i Trondheim fikk i gjennomsnitt 10 medisiner hver, og på det meste 30 ulike medisiner, ifølge ny studie. Omtrent halvparten fikk kombinasjoner man bør være forsiktig med eller unngå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om studien:

Studien er basert på medikamentlister som ble samlet inn fra samtlige 28 institusjoner med ordinære sykehjemsplasser i Trondheim kommune i februar 2010. Det omfattet da i alt 1261 plasser i sykehjem, omsorgssentre, helse- og velferdssentre og helsehus. Noen av pasientene ble i ettertid ekskludert på grunn av dødsfall, ufullstendig data eller andre årsaker, slik at totalt 1241 gjensto.

Aldersspredningen var fra 51 til 104 år, med en gjennomsnittsalder på 84,5 år.

Legemiddellistene ble koblet opp mot den norske interaksjonsdatabasen Druid.

Av totalt 1241 pasienter brukte 1222 pasienter (98,5 prosent) faste legemidler, mens 1114 (89,8 prosent) brukte legemidler ved behov.

I gjennomsnitt brukte hver pasient 7,0 faste legemidler og 2,8 legemidler ved behov, totalt 9,8 legemidler.

Antallet legemidler som pasientene tok, varierte fra 0 til 30.

Forskerne påviste potensielle interaksjoner hos nesten 60 prosent av pasientene.

1,2 prosent fikk legemidler i kategorien «Må ikke kombineres».

48 prosent brukte legemiddelkombinasjoner der det bør tas forholdsregler.

Hos cirka 10 prosent av pasientene var det interaksjoner av typen som sjelden gir negative konsekvenser for pasientene.

Det høyeste samlede antallet potensielle interaksjoner hos én og samme pasient var 11.

Kilde: Tidsskriftet.no

Eldre mennesker generelt, og pasienter på sykehjem spesielt, er en gruppe som ofte bruker mange ulike medisiner på en gang.

Når to eller flere medisiner kombineres kan det påvirke effekten. For eksempel kan virkningen bli sterkere, svakere eller bli en annen enn forventet. Dette kalles legemiddelinteraksjoner og kan i verste fall gi alvorlige konsekvenser for pasienten.

I en ny studie har forskere ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) sett på medisinbruken blant sykehjemspasientene i Trondheim kommune - og hvilke kombinasjoner og mulige interaksjoner som var vanligst blant pasientene.

Resultatene viser at de totalt 1241 sykehjemspasientene som ble inkludert i studien, brukte i gjennomsnitt 10 medisiner hver.

På det meste brukte pasientene 30 forskjellige legemidler.

Når pasientene får så mange medisiner samtidig, øker risikoen for at medisiner som ikke bør kombineres, likevel brukes samtidig, skriver forskerne i studien som publiseres tirsdag i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Undersøkelsen viste videre at nesten halvparten av pasientene enten fikk kombinasjoner av legemidler der det bør tas forholdsregler eller kombinasjoner som kan gi så alvorlige følger, at de i utgangspunktet må unngås.

– Det bør være et mål i seg selv å reduseres antallet legemidler hver pasient får, sier medforfatter av studien Olav Spigset, som er overlege ved St. Olavs hospital og forsker ved NTNU, til ABC Nyheter.

«Må ikke kombineres»

Det finnes så mange teoretiske kombinasjoner av legemidler at det er viktig å vite hvilke som forekommer oftest, forklarer Spigset.

– Vi valgte å kartlegge dette fordi vi vil vite hvor skoen trykker. Hvilke legemidler bør man være spesielt observant på når det gjelder ugunstige kombinasjoner, og hvilke slike kombinasjoner forekommer så ofte at det kan få betydning, sier forskeren.

Totalt sett var det rundt én prosent av pasientene som fikk de aller farligste kombinasjonene, altså legemidler som i utgangspunktet ikke skal gis samtidig.

– Det var 15 pasienter alt i alt som fikk kombinasjoner som bør unngås, fordi alvorlige komplikasjoner kan oppstå, sier Spigset.

Av disse pasientene var det flest, totalt fem pasienter, som fikk den farlige kombinasjonen av det blodfortynnende middelet warfarin og betennelsesdempende midler som ibuprofen.

Bruk av disse to samtidig gir stor økning i risikoen for blødninger, blant annet blødende magesår, hos pasienten. Dette er spesielt eldre pasienter utsatt for, skriver forskerne.

– Vær obs på denne gruppen

En langt større gruppe på 592 pasienter, fikk kombinasjoner av medisiner der det bør tas forholdsregler, for eksempel ved å justere dosen, ta medisinene med noen timers mellomrom eller følge opp pasientene hyppigere.

Spigset forklarer at det er viktig å være obs på denne gruppen nettopp fordi det er så mange pasienter som bruker disse medisinene sammen.

– Selv om faren for hver enkelt pasient ikke er så stor, fordi det gjerne ikke får så dramatiske konsekvenser for hver pasient, så kan det ha stor betydning likevel, fordi det er så mange pasienter som bruker kombinasjonene, sier forskeren.

En av de vanligste interaksjonene av typen «ta forholdsregler» var mellom smertestillende medikamenter (opioider) og beroligende medikamenter/sovemedisin (benzodiazepiner), som når de tas sammen blant annet kan gi pustevansker.

En annen vanlig interaksjon av denne typen var mellom blodfortynnende warfarin og smertestillende paracetamol, som kan øke effekten av warfarin betydelig allerede etter kort tid.

Les også: – Får medisiner med større bivirkninger enn effekt

– Har ofte flere sykdommer

Tall fra Reseptregisteret viste at i 2011 brukte over halvparten av eldre over 65 år mer enn fem reseptbelagte legemidler.

Når det gjelder mengden ulike medisiner som sykehjemspasienter får, stemmer resultatene fra den ferske studien fra Trondheim nokså godt overens med flere tidligere studier, både norske og internasjonale.

– Hvorfor bruker sykehjemspasienter så mange ulike medisiner?

– Det er fordi pasienter på sykehjem er syke pasienter, de har gjerne mange sykdommer, og man kan behandle mye mer med legemidler nå enn for noen år siden. Det har også blitt vanligere og vanligere å behandle én tilstand med flere legemidler. Det ser man hos sykehjemspasienter og i befolkningen ellers.

For eksempel behandles hjerte- og karsykdommer nå ofte med flere forskjellige medisiner samtidig.

– Det kan være positivt for behandlingen å bruke flere medisiner, men det øker samtidig risikoen for interaksjoner, sier Spigset.

Les også: – Medisinliste kan redde livet ditt

– Bør forenkle medisinbruken

Både i studien fra Trondheim og i tidligere forskning ser man en tendens til at jo høyere antall medisiner hos samme pasient, jo kraftigere er økningen i antall legemiddelinteraksjoner.

– Bør det være et mål i seg selv å redusere antall legemidler hver pasient får?

– Ja, det bør være et mål i seg selv. Vi kan ikke på bakgrunn av denne studien, si at legemidler ble gitt uten grunn eller unødvendig, for vi har ikke hatt tilgang til informasjon om hvilken eller hvilke sykdommer pasientene fikk behandling for. Men generelt sett er det et poeng å forsøke å begrense antall legemidler, svarer Spigset.

Han mener dette er viktig både for å unngå interaksjoner, men også for at pasienter som skal ta legemidler selv, klarer å bruke dem riktig.

– Når man bruker mange medisiner på en gang blir det vanskeligere å huske å ta alle medisinene – og å ta dem på rett tidspunkt. Det å forenkle medisinbruken er nyttig generelt sett, sier overlegen.

Selv om det har vært økt oppmerksomhet rundt uheldig legemiddelbruk de senere årene, er det fortsatt en jobb å gjøre på dette området, mener han.

– Det viktigste er å balansere nytten av et legemiddel mot ulempene hos hver enkelt pasient og tenke helhetlig. Heldigvis har det blitt langt mer fokus på dette de senere årene, og det innføres stadig flere systemer som kan fange opp blant annet uheldige legemiddelkombinasjoner ved bruk av automatisk varsling, sier forsker og overlege Olav Spigset, ved avdeling for klinisk farmakologi ved St. Olavs hospital, til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:38 Sju savnet etter skred i Himalaya11:37 PST inviterer til pressemøte om pågripelsen av den terrorsiktede kvinnen11:19 Lysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18 Ropstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57 Erdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35 Dominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19 Kvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10 Utbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36 Klimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07 Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57 Forskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15 Store klimautslipp fra Australias branner07:09 Mann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46 Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32 Aftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17 Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00 Dette skjer i dag05:53 Mann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30 Dette skjedde i natt05:13 Forsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47 Mann påkjørt av trikken i Trondheim04:46 Lærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39 Brannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23 Regn dynker skogbranner øst i Australia03:52 Byrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35 Stadig færre barn i Bygde-Norge02:41 Ventura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04 Jagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04 Johnson inviterer til brexit-feiring00:36 Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34 Boeing har funnet ny 737 Max-feil23:09 Jury utpekt i Weinstein-saken22:43 Person død etter vold22:37 Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15 En person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28 Anne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55 Frp-exit kan utløse lederstrid20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Togsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46 Annonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37 Hjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03 Mann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00 Frps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46 Norges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29 Lavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26 Thunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16 TV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51 Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51 Norsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22 Skal rydde opp i svensk langrennskaos13:22 Åtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20 Mann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20 Overgrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07 Krisemøte mandag for å redde regjeringen12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46 Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33 Solskjær har utnevnt ny kaptein11:24 Ytterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02 Tysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01 Australia taper milliarder på at turistene uteblir11:00 Jordskjelv utenfor Bergen10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Sjark gikk på grunn i Finnmark09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42 Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24 Guatemalas nye president bryter med Venezuela06:00 Topptungt fredsmøte om Libya05:50 Dette skjer i dag05:36 Dette skjedde i natt05:30 Bergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07 Asias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06 Biltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02 To menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26 Brannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver
Siste nytt
11:38VerdenSju savnet etter skred i Himalaya11:37NorgePST inviterer til pressemøte om pågripelsen av den terrorsiktede kvinnen11:19PolitikkLysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18PolitikkRopstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57VerdenErdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35SportDominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19PengerKvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10NorgeUtbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36NorgeKlimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07NorgeÉn siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57VerdenForskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15VerdenStore klimautslipp fra Australias branner07:09VerdenMann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46NorgeTerrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32NorgeAftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17ReiseAlkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00NorgeDette skjer i dag05:53NorgeMann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30NorgeDette skjedde i natt05:13NorgeForsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47NorgeMann påkjørt av trikken i Trondheim04:46VerdenLærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39NorgeBrannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23VerdenRegn dynker skogbranner øst i Australia03:52NorgeByrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35NorgeStadig færre barn i Bygde-Norge02:41SportVentura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04NorgeJagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04VerdenJohnson inviterer til brexit-feiring00:36VerdenTrump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34VerdenBoeing har funnet ny 737 Max-feil23:09VerdenJury utpekt i Weinstein-saken22:43NorgePerson død etter vold22:37NorgeFrykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15NorgeEn person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28NorgeAnne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55NorgeFrp-exit kan utløse lederstrid20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeTogsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46Helse og livsstilAnnonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37NorgeHjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03NorgeMann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00NorgeFrps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46SportNorges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29VerdenLavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26VerdenThunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16KulturTV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51NorgeUng mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51SportNorsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22SportSkal rydde opp i svensk langrennskaos13:22PolitikkÅtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20VerdenMann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20NorgeOvergrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07PolitikkKrisemøte mandag for å redde regjeringen12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46PolitikkFrykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33SportSolskjær har utnevnt ny kaptein11:24NorgeYtterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02SportTysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01ReiseAustralia taper milliarder på at turistene uteblir11:00NorgeJordskjelv utenfor Bergen10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeSjark gikk på grunn i Finnmark09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42NorgeNestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24VerdenGuatemalas nye president bryter med Venezuela06:00VerdenTopptungt fredsmøte om Libya05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeDette skjedde i natt05:30KulturBergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07PengerAsias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06PengerBiltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02NorgeTo menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26NorgeBrannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus