– Et mål å redusere antall medisiner hver pasient får

MANGE MEDISINER: Sykehjemspasienter får mange ulike medisiner samtidig. Når to eller flere medisiner kombineres kan det påvirke effekten. Dette kalles interaksjoner og kan i verste fall få alvorlige konsekvenser for pasienten. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
MANGE MEDISINER: Sykehjemspasienter får mange ulike medisiner samtidig. Når to eller flere medisiner kombineres kan det påvirke effekten. Dette kalles interaksjoner og kan i verste fall få alvorlige konsekvenser for pasienten. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Sykehjemspasienter i Trondheim fikk i gjennomsnitt 10 medisiner hver, og på det meste 30 ulike medisiner, ifølge ny studie. Omtrent halvparten fikk kombinasjoner man bør være forsiktig med eller unngå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om studien:

Studien er basert på medikamentlister som ble samlet inn fra samtlige 28 institusjoner med ordinære sykehjemsplasser i Trondheim kommune i februar 2010. Det omfattet da i alt 1261 plasser i sykehjem, omsorgssentre, helse- og velferdssentre og helsehus. Noen av pasientene ble i ettertid ekskludert på grunn av dødsfall, ufullstendig data eller andre årsaker, slik at totalt 1241 gjensto.

Aldersspredningen var fra 51 til 104 år, med en gjennomsnittsalder på 84,5 år.

Legemiddellistene ble koblet opp mot den norske interaksjonsdatabasen Druid.

Av totalt 1241 pasienter brukte 1222 pasienter (98,5 prosent) faste legemidler, mens 1114 (89,8 prosent) brukte legemidler ved behov.

I gjennomsnitt brukte hver pasient 7,0 faste legemidler og 2,8 legemidler ved behov, totalt 9,8 legemidler.

Antallet legemidler som pasientene tok, varierte fra 0 til 30.

Forskerne påviste potensielle interaksjoner hos nesten 60 prosent av pasientene.

1,2 prosent fikk legemidler i kategorien «Må ikke kombineres».

48 prosent brukte legemiddelkombinasjoner der det bør tas forholdsregler.

Hos cirka 10 prosent av pasientene var det interaksjoner av typen som sjelden gir negative konsekvenser for pasientene.

Det høyeste samlede antallet potensielle interaksjoner hos én og samme pasient var 11.

Kilde: Tidsskriftet.no

Eldre mennesker generelt, og pasienter på sykehjem spesielt, er en gruppe som ofte bruker mange ulike medisiner på en gang.

Når to eller flere medisiner kombineres kan det påvirke effekten. For eksempel kan virkningen bli sterkere, svakere eller bli en annen enn forventet. Dette kalles legemiddelinteraksjoner og kan i verste fall gi alvorlige konsekvenser for pasienten.

I en ny studie har forskere ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) sett på medisinbruken blant sykehjemspasientene i Trondheim kommune - og hvilke kombinasjoner og mulige interaksjoner som var vanligst blant pasientene.

Resultatene viser at de totalt 1241 sykehjemspasientene som ble inkludert i studien, brukte i gjennomsnitt 10 medisiner hver.

På det meste brukte pasientene 30 forskjellige legemidler.

Når pasientene får så mange medisiner samtidig, øker risikoen for at medisiner som ikke bør kombineres, likevel brukes samtidig, skriver forskerne i studien som publiseres tirsdag i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Undersøkelsen viste videre at nesten halvparten av pasientene enten fikk kombinasjoner av legemidler der det bør tas forholdsregler eller kombinasjoner som kan gi så alvorlige følger, at de i utgangspunktet må unngås.

– Det bør være et mål i seg selv å reduseres antallet legemidler hver pasient får, sier medforfatter av studien Olav Spigset, som er overlege ved St. Olavs hospital og forsker ved NTNU, til ABC Nyheter.

«Må ikke kombineres»

Det finnes så mange teoretiske kombinasjoner av legemidler at det er viktig å vite hvilke som forekommer oftest, forklarer Spigset.

– Vi valgte å kartlegge dette fordi vi vil vite hvor skoen trykker. Hvilke legemidler bør man være spesielt observant på når det gjelder ugunstige kombinasjoner, og hvilke slike kombinasjoner forekommer så ofte at det kan få betydning, sier forskeren.

Totalt sett var det rundt én prosent av pasientene som fikk de aller farligste kombinasjonene, altså legemidler som i utgangspunktet ikke skal gis samtidig.

– Det var 15 pasienter alt i alt som fikk kombinasjoner som bør unngås, fordi alvorlige komplikasjoner kan oppstå, sier Spigset.

Av disse pasientene var det flest, totalt fem pasienter, som fikk den farlige kombinasjonen av det blodfortynnende middelet warfarin og betennelsesdempende midler som ibuprofen.

Bruk av disse to samtidig gir stor økning i risikoen for blødninger, blant annet blødende magesår, hos pasienten. Dette er spesielt eldre pasienter utsatt for, skriver forskerne.

– Vær obs på denne gruppen

En langt større gruppe på 592 pasienter, fikk kombinasjoner av medisiner der det bør tas forholdsregler, for eksempel ved å justere dosen, ta medisinene med noen timers mellomrom eller følge opp pasientene hyppigere.

Spigset forklarer at det er viktig å være obs på denne gruppen nettopp fordi det er så mange pasienter som bruker disse medisinene sammen.

– Selv om faren for hver enkelt pasient ikke er så stor, fordi det gjerne ikke får så dramatiske konsekvenser for hver pasient, så kan det ha stor betydning likevel, fordi det er så mange pasienter som bruker kombinasjonene, sier forskeren.

En av de vanligste interaksjonene av typen «ta forholdsregler» var mellom smertestillende medikamenter (opioider) og beroligende medikamenter/sovemedisin (benzodiazepiner), som når de tas sammen blant annet kan gi pustevansker.

En annen vanlig interaksjon av denne typen var mellom blodfortynnende warfarin og smertestillende paracetamol, som kan øke effekten av warfarin betydelig allerede etter kort tid.

Les også: – Får medisiner med større bivirkninger enn effekt

– Har ofte flere sykdommer

Tall fra Reseptregisteret viste at i 2011 brukte over halvparten av eldre over 65 år mer enn fem reseptbelagte legemidler.

Når det gjelder mengden ulike medisiner som sykehjemspasienter får, stemmer resultatene fra den ferske studien fra Trondheim nokså godt overens med flere tidligere studier, både norske og internasjonale.

– Hvorfor bruker sykehjemspasienter så mange ulike medisiner?

– Det er fordi pasienter på sykehjem er syke pasienter, de har gjerne mange sykdommer, og man kan behandle mye mer med legemidler nå enn for noen år siden. Det har også blitt vanligere og vanligere å behandle én tilstand med flere legemidler. Det ser man hos sykehjemspasienter og i befolkningen ellers.

For eksempel behandles hjerte- og karsykdommer nå ofte med flere forskjellige medisiner samtidig.

– Det kan være positivt for behandlingen å bruke flere medisiner, men det øker samtidig risikoen for interaksjoner, sier Spigset.

Les også: – Medisinliste kan redde livet ditt

– Bør forenkle medisinbruken

Både i studien fra Trondheim og i tidligere forskning ser man en tendens til at jo høyere antall medisiner hos samme pasient, jo kraftigere er økningen i antall legemiddelinteraksjoner.

– Bør det være et mål i seg selv å redusere antall legemidler hver pasient får?

– Ja, det bør være et mål i seg selv. Vi kan ikke på bakgrunn av denne studien, si at legemidler ble gitt uten grunn eller unødvendig, for vi har ikke hatt tilgang til informasjon om hvilken eller hvilke sykdommer pasientene fikk behandling for. Men generelt sett er det et poeng å forsøke å begrense antall legemidler, svarer Spigset.

Han mener dette er viktig både for å unngå interaksjoner, men også for at pasienter som skal ta legemidler selv, klarer å bruke dem riktig.

– Når man bruker mange medisiner på en gang blir det vanskeligere å huske å ta alle medisinene – og å ta dem på rett tidspunkt. Det å forenkle medisinbruken er nyttig generelt sett, sier overlegen.

Selv om det har vært økt oppmerksomhet rundt uheldig legemiddelbruk de senere årene, er det fortsatt en jobb å gjøre på dette området, mener han.

– Det viktigste er å balansere nytten av et legemiddel mot ulempene hos hver enkelt pasient og tenke helhetlig. Heldigvis har det blitt langt mer fokus på dette de senere årene, og det innføres stadig flere systemer som kan fange opp blant annet uheldige legemiddelkombinasjoner ved bruk av automatisk varsling, sier forsker og overlege Olav Spigset, ved avdeling for klinisk farmakologi ved St. Olavs hospital, til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:41 Elfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28 «Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02 4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41 Bill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36 Solbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå, men prøver å ikke tenke på at jeg er sliten06:32 Fem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01 Tøffe værforhold i Sør-Norge05:58 Dette skjer i dag05:52 Bougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51 Dette skjedde i natt05:38 Minnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27 Homoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24 Domstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05 Distré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00 Nå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41 Høyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09 Demonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06 Nordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53 Den britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12 Vår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37 Fortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10 Ni personer evakuert fra tre hus i Gjesdal etter mye nedbør02:04 FN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03 Trump advarer Russland mot innblanding i valget00:59 Babcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36 Britisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05 Ancelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:57 Vanskelige kjøreforhold og stengte fjelloverganger i Sør-Norge23:53 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44 Depay frelste Lyon i mesterligadrama23:33 Fati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31 Drapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01 Lukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40 Over 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform22:38 Studenter ved Oslo Met fikk samme eksamen som i fjor – eksamenen annullert22:31 Tak på næringsbygg blåste av – Alle aktører i sving mot uværet i Hordaland21:57 Mystisk bil ved Hagens hus fanget på video21:52 Milik skjøt Napoli videre, mareritt for Berges 17-årige lagkamerat21:39 Riksadvokaten bes rydde opp i saker der flyktninger er dømt for å ha brukt falske papirer21:23 Grønt lys for Trumps frihandelsavtale med naboene21:16 Nesten halvparten bestilte kjøtt på forhånd - folket ville ha gjort det samme20:58 Flere drept i skytedrama i by i New Jersey20:49 Fløibanen kjørte på et tre20:47 Mesterligaeventyret over for Haaland og Salzburg med tap for Liverpool20:44 Ny skade for City-forsvarer, Stones ute flere uker20:39 Nav-rammet etterlyser informasjon om fri rettshjelp: – Ingen gir beskjed20:35 Zuccarellos forrige klubb sparket treneren for etisk overtramp20:22 Pompeo advarer Lavrov mot innblanding i valget20:16 33-åring tiltalt for drapsforsøk – risikerer forvaring20:10 Ap om forskjellsbehandling av endometriosepasienter: – Ulogisk19:35 Mann siktet for drap i Kristiansand hevder han ikke har noe med saken å gjøre19:18 Aftenbladet: Thorstvedt kan bli lagkamerat med Haaland i Salzburg19:07 Protester mot litteraturprisvinner – applaus til batteri-oppfinner18:59 Triste bilder fra turistmagneten: – Det er en reell frykt18:43 Solberg husker ikke når hun fikk vite om Navs praksisendring18:01 Elever ble navngitt på Google i overgrepssak17:37 Opprørere til angrep mot presidentpalass og hotell i Somalia17:27 Studie: Grønlands-isen smelter sju ganger raskere enn før17:24 Nye målinger av sola overrasker forskerne17:09 Rosenborg bekrefter: Dorsin klubbens nye sportslige leder17:08 Seks migranter frøs i hjel på grensa mellom Tyrkia og Hellas17:07 Hurtigruten-konkurrent mangler skip – regjeringen varslet bøter16:50 Karmsundbrua stenges for trafikk på grunn av uvær16:27 Mattilsynet får slakt i ekstern granskning16:27 Politiet etterlyser bil - mann funnet død på strand16:08 10. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200715:42 Karlssons mamma: – Toppidrett er ikke sunt15:35 Spørsmålene trenger seg på etter vulkanutbruddet15:34 Finland har fått verdens yngste regjeringssjef15:33 Luftambulanse-saken: Fem ekstra fly settes inn15:22 Demokratene anklager Trump for maktmisbruk15:19 Letingen fortsetter etter savnet fly på vei til Antarktis14:42 Forsker: Våpenhvilen i Øst-Ukraina kan bli kortvarig14:40 Norsk toppsyklist hjem fra samling med hjerteflimmer14:20 Ny kraftkabel kan gi fire milliarder i økt strømregning – hvert år14:13 Uværet stopper helikoptertrafikken i Nordsjøen13:58 Ny skade for City-forsvarer13:46 USA: Kraftig snøvær førte til massekollisjon13:28 Deschamps gjør som Lagerbäck12:50 Vanessa Baird bak årets Nobel-diplom12:49 Roxette-vokalist Marie Fredriksson er død12:48 Abiy Ahmed mottok Nobels fredspris12:48 Y-blokken vurdert som ett av Europas viktigste truede kulturminner12:31 Lånekassen øker fastrenten12:06 Slik går Norge videre i håndball-VM: Selv tap kan gi semifinale11:30 32-åring tiltalt for voldtekt av to 15-åringer i Bergen11:26 Politiet etterlyser bil etter mann ble funnet død ved strand11:20 Britenes ensomme framtid11:05 Mistenkelig dødsfall etterforskes i Finnmark11:04 Historisk høy gjeldsbelastning10:54 Forsker om overgrep: – Nobelprisvinneren må kjenne til hva som pågår der10:36 Tykk røyk innhyller hele Sydney by10:33 Aung San Suu Kyi svarer på anklager om folkemord10:04 Åpner for Østberg-deltakelse i Tour de Ski10:03 Nilsson tilbake i Davos, Halfvarsson står over igjen09:08 Vi krasjer for over 750 millioner i desember08:59 Det Norges Bank følger med på når den skal sette renta08:56 Seks drept i skyting på sykehus i Tsjekkia08:55 Regjeringen vil se på inntektene fra bompenger
Siste nytt
07:41ReiseElfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28Norge«Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02Norge4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41VerdenBill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36SportSolbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå, men prøver å ikke tenke på at jeg er sliten06:32VerdenFem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01NorgeTøffe værforhold i Sør-Norge05:58NorgeDette skjer i dag05:52VerdenBougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51NorgeDette skjedde i natt05:38SportMinnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27NorgeHomoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24VerdenDomstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05VerdenDistré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00NorgeNå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41NorgeHøyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09VerdenDemonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06NorgeNordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53VerdenDen britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12NorgeVår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37VerdenFortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10NorgeNi personer evakuert fra tre hus i Gjesdal etter mye nedbør02:04VerdenFN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03VerdenTrump advarer Russland mot innblanding i valget00:59NorgeBabcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36VerdenBritisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05SportAncelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:57NorgeVanskelige kjøreforhold og stengte fjelloverganger i Sør-Norge23:53SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44SportDepay frelste Lyon i mesterligadrama23:33SportFati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31NorgeDrapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01SportLukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40VerdenOver 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform22:38NorgeStudenter ved Oslo Met fikk samme eksamen som i fjor – eksamenen annullert22:31NorgeTak på næringsbygg blåste av – Alle aktører i sving mot uværet i Hordaland21:57NorgeMystisk bil ved Hagens hus fanget på video21:52SportMilik skjøt Napoli videre, mareritt for Berges 17-årige lagkamerat21:39NorgeRiksadvokaten bes rydde opp i saker der flyktninger er dømt for å ha brukt falske papirer21:23PengerGrønt lys for Trumps frihandelsavtale med naboene21:16Helse og livsstilNesten halvparten bestilte kjøtt på forhånd - folket ville ha gjort det samme20:58VerdenFlere drept i skytedrama i by i New Jersey20:49NorgeFløibanen kjørte på et tre20:47SportMesterligaeventyret over for Haaland og Salzburg med tap for Liverpool20:44SportNy skade for City-forsvarer, Stones ute flere uker20:39PengerNav-rammet etterlyser informasjon om fri rettshjelp: – Ingen gir beskjed20:35SportZuccarellos forrige klubb sparket treneren for etisk overtramp20:22VerdenPompeo advarer Lavrov mot innblanding i valget20:16Norge33-åring tiltalt for drapsforsøk – risikerer forvaring20:10Helse og livsstilAp om forskjellsbehandling av endometriosepasienter: – Ulogisk19:35NorgeMann siktet for drap i Kristiansand hevder han ikke har noe med saken å gjøre19:18SportAftenbladet: Thorstvedt kan bli lagkamerat med Haaland i Salzburg19:07NorgeProtester mot litteraturprisvinner – applaus til batteri-oppfinner18:59ReiseTriste bilder fra turistmagneten: – Det er en reell frykt18:43PolitikkSolberg husker ikke når hun fikk vite om Navs praksisendring18:01NorgeElever ble navngitt på Google i overgrepssak17:37VerdenOpprørere til angrep mot presidentpalass og hotell i Somalia17:27VerdenStudie: Grønlands-isen smelter sju ganger raskere enn før17:24NyheterNye målinger av sola overrasker forskerne17:09SportRosenborg bekrefter: Dorsin klubbens nye sportslige leder17:08VerdenSeks migranter frøs i hjel på grensa mellom Tyrkia og Hellas17:07PengerHurtigruten-konkurrent mangler skip – regjeringen varslet bøter16:50NorgeKarmsundbrua stenges for trafikk på grunn av uvær16:27NorgeMattilsynet får slakt i ekstern granskning16:27NorgePolitiet etterlyser bil - mann funnet død på strand16:08Kultur10. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200715:42SportKarlssons mamma: – Toppidrett er ikke sunt15:35VerdenSpørsmålene trenger seg på etter vulkanutbruddet15:34PolitikkFinland har fått verdens yngste regjeringssjef15:33NorgeLuftambulanse-saken: Fem ekstra fly settes inn15:22PolitikkDemokratene anklager Trump for maktmisbruk15:19VerdenLetingen fortsetter etter savnet fly på vei til Antarktis14:42VerdenForsker: Våpenhvilen i Øst-Ukraina kan bli kortvarig14:40SportNorsk toppsyklist hjem fra samling med hjerteflimmer14:20PolitikkNy kraftkabel kan gi fire milliarder i økt strømregning – hvert år14:13NorgeUværet stopper helikoptertrafikken i Nordsjøen13:58SportNy skade for City-forsvarer13:46VerdenUSA: Kraftig snøvær førte til massekollisjon13:28SportDeschamps gjør som Lagerbäck12:50KulturVanessa Baird bak årets Nobel-diplom12:49KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson er død12:48NorgeAbiy Ahmed mottok Nobels fredspris12:48KulturY-blokken vurdert som ett av Europas viktigste truede kulturminner12:31PengerLånekassen øker fastrenten12:06SportSlik går Norge videre i håndball-VM: Selv tap kan gi semifinale11:30Norge32-åring tiltalt for voldtekt av to 15-åringer i Bergen11:26NorgePolitiet etterlyser bil etter mann ble funnet død ved strand11:20StemmerBritenes ensomme framtid11:05NorgeMistenkelig dødsfall etterforskes i Finnmark11:04PengerHistorisk høy gjeldsbelastning10:54VerdenForsker om overgrep: – Nobelprisvinneren må kjenne til hva som pågår der10:36VerdenTykk røyk innhyller hele Sydney by10:33VerdenAung San Suu Kyi svarer på anklager om folkemord10:04SportÅpner for Østberg-deltakelse i Tour de Ski10:03SportNilsson tilbake i Davos, Halfvarsson står over igjen09:08MotorVi krasjer for over 750 millioner i desember08:59PengerDet Norges Bank følger med på når den skal sette renta08:56VerdenSeks drept i skyting på sykehus i Tsjekkia08:55MotorRegjeringen vil se på inntektene fra bompenger
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus